Η αυτογνωσία και οι δεξιότητές μας είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή επαγγέλματος.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα «Επιλέγω σπουδές και επάγγελμα», που διοργάνωσαν το Σάββατο 25 Απριλίου ο Δήμος Εορδαίας, το 1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και το Γραφείο Διασύνδεσης ΕΠΑΣ, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Καριέρας Success Is Simple, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων.
Το έλλειμμα επαγγελματικού προσανατολισμού στην περιοχή μας επισήμανε η Μέντορας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Σαμαλτάνου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά διάσημων ανθρώπων που πέτυχαν χωρίς πτυχίο, λέγοντας ότι το να μαζεύουμε πτυχία δεν μάς κάνει επιτυχημένους ή ευτυχισμένους, όπως και το να μην έχουμε πτυχίο δεν σημαίνει ότι δεν πετύχαμε στη ζωή, λέγοντας: «Αυτό που μετράει στην επιλογή επαγγέλματος είναι να ασχοληθούμε με ένα επάγγελμα που μάς ολοκληρώνει ως ανθρώπους και μάς κάνει επιτυχημένους ως επαγγελματίες.»
Για να μπορέσει να κάνει κάποιος επιτυχημένη επιλογή επαγγέλματος θα πρέπει να επιλέξει κάτι που τού αρέσει πραγματικά, γιατί έτσι θα μπορέσει να το υποστηρίξει, γιατί θα γνωρίζει ποιες είναι οι δεξιότητές του, ποιες είναι οι κλίσεις του, και να τις αξιοποιήσει, ανέφερε η Σύμβουλος Καριέρας και Σταδιοδρομίας Κυριακή Βαρδανίκα. Πρέπει, τόνισε, «να συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία του εαυτού μας, της επαγγελματικής μας προσωπικότητας και να φθάσουμε στο να επιλέξουμε το επάγγελμα αυτό που πρώτα θα μας κάνει ευτυχισμένους ως άτομα και στη συνέχεια επιτυχημένους ως επαγγελματίες. Γιατί αυτό που μπορούμε να κάνουμε και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για να περάσουμε στην επιτυχή επιλογή.»
Η υπεύθυνη ΚΕΣΥΠ- Σύμβουλος ΣΕΠ, Στέλλα Ρουσιάδου, έδωσε πληροφορίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου προς υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι σήμερα δεν υπάρχουν προβλέψεις για την αφορά εργασίας παρά μόνο εκτιμήσεις. Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να θυμούνται τα παιδιά είναι ότι αξίζουν γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που γράφουν στις εξετάσεις και συνέστησε να προσανατολιστούν σε κάτι που επιθυμούν και να μην επιλέξουν επάγγελμα μόνο με βάση τις τάσεις της αγοράς.
Για τις ειδικότητες που λειτουργούν στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ενημέρωσε ο Καθηγητής της σχολής του ΟΑΕΔ, Γρηγόρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το σχολείο συνδυάζει τόσο την θεωρητική εκπαίδευση όσο και την πρακτική εξάσκηση. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΠΑΣ Πτολεμαΐδας λειτουργούν 8 ειδικότητες, μηχανολογικού κυρίως τομέα, αλλά υπάρχουν και ειδικότητες κομμωτικής και βρεφονηπιοκόμων.
Οι επαγγελματικές δυνατότητες που παρέχει το επαγγελματικό λύκειο και δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να βρουν δουλειά, να φτιάξουν μια δουλειά ή να έχουν μια επαγγελματική αποκατάσταση, δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστές, δήλωσε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, Λάζαρος Μισαηλίδης. Επισήμανε ότι στην Ελλάδα το τεχνικό λύκειο δεν έχει τη θέση που έχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου το 70% περίπου των παιδιών πηγαίνει στην επαγγελματική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει στη χώρα μας έλλειμμα μεσαίων τεχνικών στελεχών που είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού είναι υψίστης προτεραιότητας αλλά υπάρχει έλλειμμα επαγγελματικής αγωγής για τους μαθητές μας, ανέφερε ο Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, Δρ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν ημερίδες όπως η συγκεκριμένη.
Μια άλλη προσέγγιση σταδιοδρομίας πρότεινε η εκπρόσωπος του Κέντρου Ανάπτυξης Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Καριέρας Success Is Simple, Παναγιώτα Αλεξίου, λέγοντας ότι πέρα από την εκπαιδευτική προετοιμασία για μια σταδιοδρομία, το σημαντικότερο κομμάτι είναι να ψάξει και να ξεκαθαρίσει αρχικά κάποιος τι είναι αυτό που τού ταιριάζει.
Πληθώρα εισηγητών έδωσε ουσιαστικές πληροφορίες για τις σπουδές και τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ της Πτολεμαΐδας, αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τις ειδικότητες του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε ο Καθηγητής Οικονομικών του ΤΕΙ, Δρ. Γεώργιος Κοντέος, ενώ ειδική μνεία στην επιχειρηματικότητα ως επαγγελματική επιλογή έκανε η Υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελπίδα Σαμαρά, λέγοντας ότι η δομή αυτή καθοδηγεί τους φοιτητές να βγάλουν στην αγορά επιχειρηματικές ιδέες.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Καΐδης, καλωσόρισε τους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα, μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχους Εορδαίας και ευχήθηκε η διοργάνωση αυτή να βοηθήσει πραγματικά τα παιδιά στο δύσκολο έργο της επιλογής επαγγέλματος.
Την απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού για ειδικότητες που λείπουν αλλά και ουσιαστικού επαγγελματικού προσανατολισμού στηλίτευσε στον χαιρετισμό της η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Εορδαίας, Αντωνίας Χόλμπα, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.
Την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά στην επιλογή επαγγέλματος, εξέφρασε η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Κούλα Πουλασικίδου.