Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ «ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ..!» (κυριολεκτικά για όλους του πολίτες και αλληγορικα-μεταφορικά για τους κυβερνώντες και τοπικά Διοικούντες . Για ναχουμε σύντομα όλοι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στον καινούργιο χρόνο του 2021 ) (Του Γιώργου Μητλιάγκα)

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ «ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ..!» (κυριολεκτικά για όλους του πολίτες και αλληγορικα-μεταφορικά για τους κυβερνώντες και τοπικά Διοικούντες . Για ναχουμε σύντομα όλοι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ στον καινούργιο χρόνο του 2021 ) (Του Γιώργου Μητλιάγκα)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Με την καθημερινή και μόνιμη πλέον ανησυχία και προβληματισμό , για τον τρίμηνο ήδη ,αναποτελεσματικό αποκλεισμό του Νομού Κοζάνης , αναρωτιόμαστε όλοι οι πολίτες «τι δεν πήγε καλά με το ΔΙΑΡΚΕΣ λοκ νταουν · μήπως φταίμε εμείς με την προσωπική μας ανευθυνότητα και τι πρέπει να κάνουμε..!»

Ποιες κατά την άποψη μου είναι οι πιθανότερες ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ :

1) Ως πρώτη ,που αφορά όλη τη χώρα ,αναφέρω τη μεγάλη κυβερνητική ευθύνη για το άνοιγμα των συνόρων από παντού το περασμένο καλοκαίρι , που διαφήμιζε την Ελλάδα ως τον καλύτερο τόπο τουριστικού προορισμού , χωρίς κανέναν τελικά αποκλεισμό και σοβαρό έλεγχο ακόμα και από τις «βαριά νοσούσες» χώρες .Σε αντίθεση με εμάς η Φινλανδία και Νορβηγία (όπου λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η άμεση δημοκρατία) απέκλεισαν κάθε είσοδο-έξοδο χωρίς σοβαρό έλεγχο και καραντίνα και ίσως γι’ αυτό δεν είχαν και δεν έχουν παρά ελάχιστα κρούσματα , παρ ότι έχουν χαμηλότερες γενικά θερμοκρασίες από τη χώρα μας, δλδ κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του ιού κοβιτ 19 . (Το λέω αυτό γιατί κάποιοι ,δήθεν αρμόδιοι , δικαιολογούν τα πολλά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα λόγω του ψυχρότερου κλίματος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα…Αυτό όμως γιατί δεν αντιστοιχεί και για τη Δυτική Αττική η την Κάλυμνο όπου παρά το θερμό κλίμα τους βρίσκονται σε σκληρό λοκ νταουν ..!)
Οι τουρίστες λοιπόν έφυγαν αλλά ο κορονοιος έμεινε και μάλλον μεταδόθηκε..!

2)Ας έρθουμε τώρα για το Νομό Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή ,Φλώρινα, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία ,που είχε και έχει σ όλους τους Νομούς ,που γειτνιάζουν μεταξύ τους ,τα ίδια σχεδόν υψηλά νοσήματα από αρχές Οκτώβρη.
Κάτ. αρχήν θεωρώ ότι παραλείπεται αδικαιολόγητα αν όχι εσκεμμένα , σαν αιτία ,η αναφορά στο γεγονός της «ανεξέλεγκτης υγειονομικά» λειτουργίας των πολλών βιομηχανιών- εργοστασίων διαλογής και επεξεργασίας ροδάκινων στην Πέλλα και Ημαθία.
Όλο το καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο , λειτουργούσαν με χιλιάδες εργαζόμενους , εκ των οποίων εκατοντάδες μεταφέρονταν καθημερινά και εργάζονταν σε συνθήκες ασφυξίας , από τους γειτονικούς νόμους Φλώρινας Κοζάνης Πιερίας κ.α.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης το γεγονός της αθρόας και χωρίς σοβαρό έλεγχο ,εισόδου εποχικών εργατών από τις γειτονικές χώρες κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι και τον Οκτώβρη για τη συγκομιδή ροδάκινων, μήλων , κρόκου κλπ. .
Έτσι ,όπως είναι γνωστό , ξέσπασαν στα εργοστάσια αυτά τα μαζικά κρούσματα και τότε άρχισε να γίνεται κάποιος έλεγχος από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς της πολιτείας. Το κακό όμως είχε γίνει ,,! τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και πιθανόν μεταδοθήκαν στους γειτονικούς νομούς επομένως και Φλώρινας Κοζάνης και κυρίως Αμύνταιο ,Εορδαία που γειτνιάζουν άμεσα και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση .
3)Στην περιοχή μας , δηλαδή στο λεκανοπέδιο από Κοζάνη-Εορδαία-Αμύνταιο μέχρι τη Φλώρινα ,όπως και στη Δυτική Αττική , λειτουργούν οι μαζικοί εργοστασιακοί χώροι της ΔΕΗ «ορυχεία σταθμοί» με 5.000 περίπου εργαζόμενους (μόνιμους- εποχικούς- εργολαβικούς)και στην κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» με 1300 περίπου εργαζόμενους , χωρίς να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε τους ελέγχους και τα νοσήματα σ αυτούς τους χώρους . Δεν ενημερωνόμαστε και δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους εργοστασιακούς αυτούς χώρους ,πόσο επηρεάζουν την γενικότερη κατάσταση νόσησης στους δυο νομούς και ιδιαίτερα στους δήμους Αμυνταίου και Εορδαίας που παρουσιάζουν τα πιο πολλά νοσήματα σε σχέση με τους πληθυσμούς τους.
4)Έγιναν δημόσια γνωστά τα μαζικά κρούσματα που παρουσιάστηκαν αρχικά σε κρατικές υπηρεσίες (πχ ΔΟΥ και Αστυνομία Κοζάνης), αλλά από κει και πέρα καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη στους μαζικούς χώρους εργασίας του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα (Τράπεζες ΕΛΤΑ κλπ.) , ενώ κυκλοφορούν φήμες για αύξηση κρουσμάτων ιδιαίτερα στην αστυνομία που είναι επιφορτισμένη με το ιδιαίτερο βάρος ελέγχου τήρησης των μέτρων..!
5)Ενώ στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού δεν έχουμε ιδιαίτερο φορτίο κρουσμάτων , στο δήμο Βοίου , με ίδιο περίπου πληθυσμό με τα Σέρβια, παρουσιάζονται υψηλά φορτία μολύνσεων πιθανόν λόγω των αρχικών μαζικών κρουσμάτων εργαζομένων στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων. Είναι παροιμιώδης η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των γουνοφόρων με τις δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη ,της αρμόδιας κτηνιάτρου της περιφέρειας και του κ Κοσμίδη προέδρου της πανελλήνιας ένωσης γουνοποιών ,λίγες μέρες πριν δημοσιευτούν τα πρώτα μαζικά κρούσματα σε εργαζόμενους στις μονάδες αυτές , ότι δήθεν τα γουνοφορα της περιοχής μας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Δανίας και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα..! Πιθανόν να έπαιξε κάποιο ρόλο και το σκανδαλώδες περιστατικό με Ψησταριά στη Σιάτιστα , αλλά από κει και πέρα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο Βοίου .
6)Είναι δημόσια γνωστά επίσης τα περιστατικά μαζικών κρουσμάτων σε κοινωνικές δομές της πόλης Κοζάνης δηλ. σε γνωστή ψυχιατρική κλινική και στο γηροκομείο , χωρίς πάλι να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την περαιτέρω εξέλιξη ..!
7)Τέλος είναι επίσημα γνωστό και λυπηρό το γεγονός του θανάτου από κορονοιο ενός Μητροπολίτη και δυο Αρχιμανδριτών της περιφέρειας μας καθώς και η νοσηλεία ιερέων και εκκλησιαζομένων που ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση .
Επισημαίνω ιδιαίτερα το γεγονός αυτό των ανθρώπων της εκκλησίας και κυρίως της ηγεσίας του κλήρου της περιοχής μας , όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να καταλάβουμε όλοι , θρησκευόμενοι και μη, ότι μοναδικός μας αντίπαλος στη δύσκολη φάση που διανύουμε είναι η πανδημία και όχι οι διαφορετικές απόψεις που τυχόν έχουμε περί τα θεοτικά και εκκλησιαστικά . Κυρίως όμως ότι κανένας μας δεν είναι αλώβητος και ότι χρειαζόμαστε όλοι για όλους.

Παρ ότι λοιπόν υπάρχουν οι προαναφερθείσες ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ , αυτό που ακούμε καθημερινά από τους αρμόδιους της Κυβέρνησης και τους τοπικά διοικούντες είναι πλέον το μονότονο προσβλητικό και υποτιμητικό για όλους μας «Μότο» ότι είμαστε ανεύθυνοι , να φοράμε τις μάσκες να προσέχουμε κλπ.
Οι Κοζανίτες λοιπόν αντιμετωπίζονται σαν το «μαύρο πρόβατο» σ όλη τη χώρα και θέλουν να μας φορτώσουν εκτός από τα σκληρά μέτρα και την ιδιαίτερη ενοχή ότι είμαστε απρόσεκτοι και απείθαρχοι και ό,τι άλλο αρνητικό μπορεί να φανταστεί κανείς .
Αν συζητήσει όμως κανείς με τους γνωστούς του φαρμακοποιούς και γιατρούς θα ακούσει ότι ο λαός της περιοχής μας προσέχει πάρα πολύ την καθαριότητα καθώς και τη φαρμακευτική και υγειονομική του κατάσταση..!
Τολμώ να πω ότι ίσως είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο «συντηρητικοί» γενικότερα σαν περιοχή της Δ Μ ,επειδή εδώ δεινοπαθήσαμε πιο πολύ ,αφού είχαμε τα περισσότερα και πιο σκληρά γεγονότα των ολοκαυτωμάτων της κατοχής και του αδελφοκτόνου εμφυλίου στη δεκαετία του 1940 …
Ναι μπορεί να υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις με επιπόλαια συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας.
Αυτό όμως συμβαίνει όπως σε όλη τη χώρα .
Πιστεύω λοιπόν ότι στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν τα υψηλά κρούσματα και λόγω της γειτνίασης με Πέλλα και Ημαθία αρχικά , κυρίως όμως λόγω της λειτουργίας των πολλών εργοστασίων στα οποία η πολιτεία δεν πήρε εξ αρχής τα ιδιαίτερα μέτρα που έπρεπε λόγω των δύσκολων και ιδιόρρυθμων συνθηκών εργασίας κυρίως στα ορυχεία με απολυμάνσεις χωρών , μηχανημάτων κλπ.
Στην κριτική που γίνεται στην πολιτεία και ιδιαίτερα στις ευθύνες του Περιφερειάρχη κ Κασαπίδη κάποιοι αναρωτιούνται : «στην ευθύνη του δεν είναι και οι νομοί Γρεβενών και Καστοριάς γιατί εκεί υπάρχουν χαμηλότερα κρούσματα»..! Πιθανόν για τους λόγους που προανάφερα ότι εκεί δε λειτουργούν εργοστάσια και δε γειτονεύουν με Πέλλα και Ημαθία…
Ας αφήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι της πολιτείας και οι τοπικοί «άρχοντες» τις επιπόλαιες προσεγγίσεις- εξηγήσεις και την καραμέλα , ότι για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες και καταστηματάρχες της Κοζάνης. Αναλαμβάνοντας τις δικές τους ευθύνες ,να απαιτήσουν ώστε να ακυρωθεί άμεσα η προσβλητική και συγχρόνως ανώφελη σε τελευταία ανάλυση διάκριση ,δηλαδή η επιβολή μόνο στο Νομό μας του τρίμηνου εξοντωτικού-σκληρού lock down.
Εκτός αν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι και αιτίες, με ευθύνες προσώπων ,που τυχόν «καλύπτονται με τη μάσκα της υποκρισίας », για τους οποίους όμως πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα, γιατί εδώ πρόκειται όχι μόνο για την ολοσχερή καταστροφή της οικονομίας αλλά και για την ίδια τη ΖΩΗ μας.!!!
Εύχομαι σ όλους καλή χρονιά με υπομονή και επαγρύπνηση .

ΚΟΖΑΝΗ 12/1/2021
Γιωργος Μητλιαγκας

Υ Γ .1) Θέλω να επισημάνω ότι και στην πρώτη φάση του κορωνοϊού η περιοχή μας και ιδιαίτερα οι νομοί Κοζάνης κ Καστοριάς είχαμε ,για τους γνωστούς λόγους (έκθεση γούνας του Μιλάνου κλπ) ,τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους απ΄ όλη την Ελλάδα συγκριτικά με τους πληθυσμούς με αποκλειστική ευθύνη Κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Υ Γ 2)Ενώ έγραφα το άρθρο μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι παρουσιάστηκαν 10 νέα κρούσματα σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων στο Δήμο Βοίου..!

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στέφανος Τανιμανίδης: Ελληνική, Αρμενική Γενοκτονία Αναγνωρισμένη από την Ολλανδία

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ελληνική, Αρμενική και Συριακή γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε από ...