Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Επανιδρύεται το Μεταβατικό Πλημμελειοδικείο Εορδαίας

Επανιδρύεται το Μεταβατικό Πλημμελειοδικείο Εορδαίας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

– Έγινε δεκτή σχετική τροπολογία 

papadopxaralampos-athanasiou

Στην Πτολεμαΐδα θα εκδικάζονται πλέον οι ποινικές υποθέσεις των πολιτών της Εορδαίας, καθώς έγινε δεκτή σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από κυβερνητικούς βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης στη Βουλή.

Η τροπολογία για το Μεταβατικό Πλημμελειοδικείο Εορδαίας αναφέρει ότι ιδρύεται μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης που θα εκδικάζει τις ποινικές υποθέσεις της Επαρχίας Εορδαίας και θα συνεδριάζει στο Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας, σε ημέρες και ώρες που θα καθοριστούν με τον Κανονισμό Εσωτερικής λειτουργίας του Πρωτοδικείου Κοζάνης.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην ταχύτερη εκδίκαση του μεγάλου αριθμού των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα της  Επαρχίας Εορδαίας του Νομού Κοζάνης, καθώς και στην εξυπηρέτηση των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια σχετικών πιέσεων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου (δικαστικός λειτουργός και ο ίδιος)  τόσο από τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης όσο και των υπουργών της περιοχής μας και  βουλευτών Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου και Πάρι Κουκουλόπουλου, αλλά και σχετικού  ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας με αίτημα την επανασύσταση και επαναλειτουργία του Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου στην Εορδαία.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ενημέρωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας από τον δήμαρχο, Σάββα Ζαμανίδη, αντιπροσωπεία του δήμου Εορδαίας σε κάθοδό της στην Αθήνα επισκέφθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα επαναλειτουργίας του Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι υπουργοί και βουλευτές κ.κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Εορδαϊκή Ανατροπή” Ιωάννα Ανδρονικίδου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Βασίλης Τσιώτσιας. Η αντιπροσωπεία παρουσίασε στον Υπουργό Δικαιοσύνης τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τεράστιο όγκο υποθέσεων που εξετάζει το Μεταβατικό Πλημμελειοδικείο Εορδαίας, το οποίο σημειωτέον εκδικάζει περί τις 1.000 υποθέσεις ετησίως.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε ήδη γνώση των στοιχείων αυτών που τού  είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Β. Τσιώτσια, στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα Καλάβρυτα, αναγνώρισε ότι πρέπει  να εξαιρεθεί η περίπτωση κατάργησης του Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου Εορδαίας και τηρώντας σχετική υπόσχεση ότι θα επανεξέταζε την περίπτωση να παραμείνει το συγκεκριμένο Πλημμελειοδικείο, συμφώνησε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει το δικαστήριο αυτό και ότι θα περνούσε σχετική τροπολογία, πράγμα που έγινε.

Μετά την θετική έκβαση του ζητήματος, Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εδώ και πολύ καιρό είχα τονίσει, ότι δεν θα σταματήσει η λειτουργία του Μεταβατικό Πλημμελειοδικείου Εορδαίας, και αποδεικνύεται έμπρακτα από αυτήν την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έγινε αποδεκτή μετά την επίσκεψή μου στο αρμόδιο Υπουργείο με την παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας, του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης καθώς επίσης και των Βουλευτών.»

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του Μεταβατικού Πλημμελειοδικείου Εορδαίας έγινε  τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4274/2014. Με βάση το άρθρο 38 του νόμου αυτού καταργήθηκαν 90 περίπου μεταβατικά Πλημμελειοδικεία, μεταξύ των οποίων της Εορδαίας, ενώ με τον ίδιο νόμο καταργήθηκαν επίσης Διοικητικά Πρωτοδικεία, μεταξύ των οποίων το Διοικητικό Πρωτοδικείο Γρεβενών.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ιωάννη Κιοσέ με την Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές υποδέχτηκε στο γραφείο του, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, την ...