Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Εορδαία: Ξεχείλισε η αγανάκτηση για τα λύματα σε Περδίκκα και Πεντάβρυσο – Που μολύνουν χωράφια, το Σουλού και τη Βεγορίτιδα

Εορδαία: Ξεχείλισε η αγανάκτηση για τα λύματα σε Περδίκκα και Πεντάβρυσο – Που μολύνουν χωράφια, το Σουλού και τη Βεγορίτιδα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Χτύπησε «ταβάνι» και το φετινό καλοκαίρι η αγανάκτηση κατοίκων του Περδίκκα και της Πενταβρύσου, Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας, για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Καθώς, τα αστικά λύματα του Περδίκκα καταλήγουν κοντά στο σημείο που βρίσκεται ο οικίσκος στον οποίο βρίσκεται ο σκελετός προϊστορικού ελέφαντα που είχε εντοπιστεί χρόνια πριν στην περιοχή και όσα δεν βρίσκουν διέξοδο στον Εορδαϊκό ποταμό (Σουλού) λιμνάζουν σε ρέμα της περιοχής και σκορπίζουν σε γειτονικές καλλιεργημένες εκτάσεις, με συνέπεια η ευρύτερη περιοχή να πνίγεται από δυσοσμία και κουνούπια.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Πενταβρύσου, αφού λίγο έξω από την Πεντάβρυσο καταλήγουν τα λύματα του οικισμού και του Ανατολικού,  ενώ γενικότερα ο κόσμος καταγγέλλει ότι στην περιοχή συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Καθώς τα περισσότερα λύματα χύνονται Σουλού  και στη συνέχεια  στη λίμνη Βεγορίτιδα, η μόλυνση της οποίας έφθασε στα ύψη.

Τις διαμαρτυρίες κατοίκων του Περδίκκα μετέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα Φώτης Κεμερλής, με δήλωσή του στον «Π». «Το πρόβλημα είναι σοβαρό, ο κόσμος διαμαρτύρεται γιατί οι αποχετεύσεις του Περδίκκα καταλήγουν στο Σουλού χρόνια ολόκληρα και δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια μελέτη για να πάνε τα λύματα αυτά, όπως και τα λύματα της Πενταβρύσου και του Ανατολικού, στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε, μόνο ταξίματα ακούμε για το έργο αυτό.»

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα λύματα του Περδίκκα και άλλων οικισμών της περιοχής, που καταλήγουν στο Σουλού και τον μολύνουν», ανέφερε άλλος κάτοικος του Περδίκκα και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας, ο Απόστολος Λόφτσαλης,. Για το πρόβλημα αυτό, σημείωσε, «έγιναν κατ’ επανάληψη καταγγελίες από το Σύλλογο Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται εδώ και δεκαετίες», ενώ καταγγελία στην Υγειονομική υπηρεσία είχε κάνει πέρσι και ο ίδιος.  Ο κ. Λόφτσαλης προανήγγειλε μάλιστα ότι «θα ξανακάνω καταγγελία στην Υγειονομική υπηρεσία, γιατί δεν έχει γίνει τίποτε για το θέμα αυτό που απειλεί την υγεία των κατοίκων της περιοχής.»

Σύμφωνα με πληροφορίες τις μέρες αυτές παρατηρείται κάποια κινητικότητα από την πλευρά της Περιφέρειας, ενώ έγιναν και ψεκασμοί στην περιοχή για τα κουνούπια, που έχουν κάνει τους κατοίκους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Πριν καιρό, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Π.Ε. Κοζάνης είχαν γίνει κάποιες ενέργειες για τη διευθέτηση των λυμάτων που λιμνάζουν σε ρέμα πλησίον του Περδίκκα και έξω από την Πεντάβρυσο, καθώς η βλάστηση που αναπτύσσεται στη γύρω περιοχή πνίγει το ρέμα και δημιουργεί υψομετρικές διαφορές, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν σε διάφορα σημεία τα λύματα, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση είχε γίνει και από το Δήμο Εορδαίας, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Οριστική λύση θα δώσει μονάχα το έργο όδευσης των λυμάτων αυτών στον  Βιολογικό Καθαρισμό της Πτολεμαΐδας, έργο το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν επιτακτικά πλέον να ξεκινήσει άμεσα.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη