Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Εορδαία: Κραυγή αγωνίας για τα αστικά λύματα σε Περδίκκα – Πεντάβρυσο

Εορδαία: Κραυγή αγωνίας για τα αστικά λύματα σε Περδίκκα – Πεντάβρυσο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Νέες διαμαρτυρίες για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Περδίκκα και της Πενταβρύσου, Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας, με τα αστικά λύματα του Περδίκκα και άλλων οικισμών που χύνονται έξω από τους δύο αυτούς οικισμούς, εκφράζουν κάτοικοι του Περδίκκα.
Τη διαμαρτυρία και αγωνία του για το γεγονός ότι όσα λύματα δεν βρίσκουν διέξοδο στον Εορδαϊκό ποταμό (Σουλού) και χύνονται σε γειτονικό ρέμα και λόγω υψομετρικών διαφορών διασκορπίζονται σε χωράφια με καλλιέργειες, αλλά και για το γεγονός ότι -ιδιαίτερα τώρα που ζεσταίνει ο καιρός- τα λύματα αυτά αποτελούν  πραγματική εστία μόλυνσης, καθώς απειλούν την υγεία των κατοίκων, εκφράζει για άλλη μια φορά με δήλωσή του στο «e-ptolemeos.gr» ο κάτοικος του Περδίκκα και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Εορδαίας, Απόστολος Λόφτσαλης.

Ο κ. Λόφτσαλης, ο οποίος έκανε παλαιότερα και καταγγελία στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για το θέμα αυτό, χαρακτηρίζει τα αστικά αυτά λύματα που λιμνάζουν στο τέλος του αποχετευτικού αυτού αγωγού «πραγματική υγειονομική βόμβα», διότι διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή μετατρέποντάς την στην κυριολεξία «σε επικίνδυνο έλος, στο οποίο συγκεντρώνονται βλαβερά έντομα και ποντίκια και τεράστιοι αρουραίοι που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής». Σημειώνει μάλιστα πως πρόκειται «για υπαρκτό κίνδυνο, διότι, οι ίδιες οι υγειονομικές αρχές καλούν το  καλοκαίρι με ανακοινώσεις τους τους κατοίκους να εμβολιαστούν για την πρόληψη από ελονοσία.»

Επισημαίνει επίσης πως η διασπορά των λυμάτων αυτών εκτός από το ότι «πνίγει την περιοχή στα κουνούπια και στη δυσοσμία», έχει σοβαρές συνέπειες και στους ιδιοκτήτες λαχανόκηπων και μονάδων εκτροφής αιγοπροβάτων στην εν λόγω περιοχή, γιατί δεν αντλούν νερό από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις από φόβο μήπως έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.»

Εκτός των άλλων ο κ. Λόφτσαλης μιλά για γενικότερη «οικολογική καταστροφή που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή, γιατί τα λύματα που χύνονται στο Σουλού καταλήγουν στη γειτονική λίμνη Βεγορίτιδα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρεται χρόνια τώρα ο Σύλλογος για την Προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, ο οποίος αναγκάστηκε πέρσι να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την περιβαλλοντική μόλυνση της λίμνης.»

Στην επισήμανση ότι ξεκινά επί τέλους το έργο αναβάθμισης – επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας ΄-έργο το οποίο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα καθώς θα συνδεθεί στο Βιολογικό ο εν λόγω αγωγός αστικών λυμάτων του Περδίκκα και άλλων οικισμών, ο κ. Λόφτσαλης λέει ότι το έργο θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να κατασκευαστεί, ένα έργο που, όπως τονίζει «έπρεπε να έχει γίνει χθες, αλλά ενώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για άγνωστους λόγους απεντάχθηκε». Τονίζει μάλιστα πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην περιοχή για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση του ρέματος, γιατί η βλάστηση στη γύρω περιοχή δημιουργεί υψομετρικές διαφορές και πνίγει το ρέμα γι’ αυτό και σε διάφορα σημεία λιμνάζουν τα λύματα και χύνονται στα χωράφια.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ν.Κουτλιάμπας (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού): «Τρομακτική η ζημιά σε δεντροκαλλιέργειες-Ζητάμε αποζημίωση στο 100% και προκαταβολές»-VIDEO από το TOP CHANNEL

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για τρομακτικές ζημιές, που δεν έχουν προηγούμενο, στο 100% της παραγωγής στη Δ. Μακεδονία, σε καλλιέργειες δέντρων, έκανε ...