Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Εορδαία: Δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια σε Μεσόβουνο και Πύργους – Φεύγουν οι ξένοι εργάτες, κάλεσμα σε ντόπιους

Εορδαία: Δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια σε Μεσόβουνο και Πύργους – Φεύγουν οι ξένοι εργάτες, κάλεσμα σε ντόπιους

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αλλαγή του προφίλ των εργατών για αγροτικές εργασίες καταγράφεται στην περιοχή της Εορδαίας και ειδικά στην Ανατολική Εορδαία, στη δημοτική ενότητα Βερμίου, καθώς οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπουν την περιοχή μας, οπότε τους ξένους εργάτες που σήκωναν εδώ και χρόνια το βάρος των αγροτικών εργασιών στους Πύργους και το Μεσόβουνο, σε μια περιοχή που είναι ξακουστή για τα μήλα της, αλλά και για τα κεράσια και τα ροδάκινα τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν να αντικαθιστούν ελληνικά εργατικά χέρια.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Δημήτρης Σαμπακίδης, τονίζοντας ότι «η πρόσκληση που απευθύνουμε ως Τοπική Κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε πολλούς έλληνες εργάτες, που έρχονται κυρίως από την πόλη της Πτολεμαΐδας στους Πύργους κυρίως στην περίοδο της συγκομιδής κερασιών και μήλων».

Ο πρόεδρος των Πύργων εξήγησε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κοινότητα Πύργων την τελευταία τριετία, οφείλεται στο γεγονός ότι «φεύγουν συνεχώς οι ξένοι εργάτες προς Ιταλία και άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ξένοι εργάτες, υπήκοοι Αλβανίας κυρίως, που εργάζονταν χρόνια ολόκληρα στην περιοχή και να μην φτάνουν τα εργατικά χέρια σε περίοδο συγκομιδής, γι’ αυτό και εμείς καλούμε ντόπιους εργάτες να έρθουν να δουλέψουν». Επισήμανε μάλιστα ότι στην πρόσκληση της Τ.Κ. Πύργων δεν ανταποκρίνονται μονάχα νέα παιδιά -φοιτητές κυρίως- που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από δουλειά. «Εάν κυκλοφορήσετε νωρίς το πρωί στην Πτολεμαΐδα θα δείτε σε πολλά σημεία πολλούς ανθρώπους, οικογενειάρχες ή και ζευγάρια, που περιμένουν να έρθουν να δουλέψουν στις καλλιέργειές μας», ανέφερε ο κ. Σαμπακίδης.

Χάθηκε μέρος της παραγωγής

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο γειτονικό Μεσόβουνο, όπως λέει ο παραγωγός Γιάννης Ασφαλτίδης, αλλά και πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μεσοβούνου, τονίζοντας ωστόσο ότι «πάλι δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια. Έρχεται και σε εμάς αρκετός κόσμος από την Πτολεμαΐδα και τη γύρω περιοχή, αλλά πάλι έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε φέτος τη συγκομιδή μιας όψιμης ποικιλίας κερασιού (Ρεγγίνα), τα οποία έχουν υποστεί ζημίες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, καθώς έσκασαν από τις βροχές και ξεκινάμε αναγγελία νέων ζημιών στον ΕΛΓΑ». Ανέφερε μάλιστα ότι π.χ.  ενώ κάποιος παραγωγός χρειαζόταν 20 εργάτες για τη συγκομιδή κερασιών δεν τους βρήκε, οπότε ενώ η συγκομιδή έπρεπε να γίνει μέσα σε 10 μέρες το πολύ, πήγε πίσω, και χάθηκε η παραγωγή γιατί έπρεπε να μαζευτεί σε συγκεκριμένο χρόνο».

Σημειώνεται ότι τα μεροκάματα κυμαίνονται στα 30 ευρώ περίπου.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Καστοριά: Εικόνες από την εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Άλλη μία εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης #ΔΙ_ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε. Στόχος ...