Ελπίδες για την αποκατάσταση πολλών αναπηριών γεννά η εμφύτευση βλαστοκυττάρων, όπως τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην Πτολεμαΐδα ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης «Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Νωτιαίου Μυελού» και τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης, με θέμα τα προβλήματα των αναπήρων και θέματα αποκατάστασης αναπηριών.
Στο επίκεντρο της ημερίδας αυτής εκτός από τις δυνατότητες αποκατάστασης αναπηρικών παθήσεων βρέθηκαν επίσης τα προβλήματα των αναπήρων που αφορούν κυρίως στα θέματα της προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας, ενώ αίσθηση προξένησε η δήλωση του προέδρου του Αναπηρικού Συλλόγου της Π.Ε. Κοζάνης Μιχάλη Μήγγου για αύξηση του αριθμού των αναπήρων και κατά συνέπεια του αριθμού των μελών του συλλόγου.
Ο κ. Μήγγος ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο σύλλογος ΑμεΑ μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης θα συνεχίσει τις δράσεις του για την αναπηρία, ιδιαίτερα διότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μελών του συλλόγου, από άτομα που υπέστησαν αναπηρία συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και λόγω χρόνιων παθήσεων όπως του νεφρού, του σακχαρώδη διαβήτη ή ατόμων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.
Στα καινούρια δεδομένα και τις προοπτικές αποκατάστασης κακώσεων του νωτιαίου μυελού αναφέρθηκε ο Φυσίατρος- Ιατρός Αποκατάστασης Ιωάννης Διονυσιώτης. Επισήμανε δε ότι η Εταιρεία κυκλοφόρησε την μετάφραση ενός βιβλίου των διεθνών προοπτικών για την κάκωση του νωτιαίου μυελού «που είναι η ναυαρχίδα της αναπηρίας», διότι μέσω αυτής της πάθησης δίνεται το πρότυπο έτσι ώστε να μπορέσουν και οι άλλες αναπηρίες ακολουθώντας τις παρεμβάσεις που γίνονται σ’ αυτή την πάθηση να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. «Γιατί έχει μεγάλη σημασία να μεταφερθεί το μοντέλο αυτό και σε άλλες αναπηρικές καταστάσεις για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανάπηρων ανθρώπων.»
Ο κ. Διονυσιώτης τόνισε επίσης την ανάγκη περισσότερων επιδημιολογικών δεδομένων αναφορικά με την αναπηρία, καθώς έκανε λόγο για την «αόρατη αναπηρία», για ανθρώπους που μπορεί να περπατούν αλλά από πίσω κρύβεται μια βαριά κώφωση, μια διαταραχή της αντίληψης, γνωσιακή κλπ.
Στην αποκατάσταση αναπηριών που προήλθαν από τραύματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ιδιαίτερα του νωτιαίου μυελού με την εμφύτευση βλαστοκυττάρων αναφέρθηκε και ο Νευρολόγος Γιώργος Πανταζής, επισημαίνοντας ότι είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος που εφαρμόζεται ακόμα και σε νοσοκομείο των Αθηνών και δίνει πολλές ελπίδες στα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να ανακτήσουν κάποιες βασικές δραστηριότητες. «Αν και είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναπήρων οι οποίοι έχουν γίνει τουλάχιστον περιπατητικοί», είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά.
Την ανάγκη αντιμετώπισης και επούλωσης του στίγματος που επιφέρει μια σωματική ή ψυχική αναπηρία υπογράμμισε η Ψυχίατρος Σοφία Ασαλουμίδου, καθώς, όπως ανέφερε, η αναπηρία επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις όπως απομόνωση, ψυχικές διαταραχές, ιδιαίτερα όταν από τη μια στιγμή στην άλλη οποιοσδήποτε υγιής εξ αιτίας ενός ατυχήματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου «μπορεί να βρεθεί στην άλλη όχθη», καθίσταται δηλαδή ανάπηρος.