Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ενισχύσεις de minimis για τους παραγωγούς ροδάκινων – Βελβεντό: Προβληματισμός για τις φετινές ζημιές από τον παγετό

Ενισχύσεις de minimis για τους παραγωγούς ροδάκινων – Βελβεντό: Προβληματισμός για τις φετινές ζημιές από τον παγετό

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ενισχύσεις de minimis ύψους 8.5 εκατομμυρίων ευρώ, για τους παραγωγούς ροδάκινων, ανακοίνωσε από τα Γιαννιτσά την Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σπήλιος Λιβανός.

Η απόφαση αφορά όλους τους νομούς όπου υπάρχουν ροδακινοκαλλιέργειες, όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας, τονίζοντας πως αφορά άρα και το Βελβεντό, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες ποικιλίες θα δοθεί αποζημίωση.

Δεν πρόκειται, πάντως για μεγάλα ποσά, καθώς οι αποζημιώσεις είναι από 90 ευρώ μέχρι και 120 ευρώ το στρέμμα. «Πρόκειται για ψίχουλα», σημείωσε ο ίδιος

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την κακοκαιρία του περυσινού χρόνου, αυτές έχουν καταβληθεί, ωστόσο η περιοχή του Βελβεντού είχε και ζημιές από την φετινή κακοκαιρία που έπληξε, δύο φορές, την περιοχή. Αυτά θα αργήσουν να δοθούν, κατ’ εκτίμηση αρχές του έτους ή αρχές του επόμενου.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή της καλλιεργητικής φροντίδας, αλλά το θέμα είναι ότι έχουμε ζημιές από τον παγετό», είπε ο ίδιος. Πρόκειται για σημαντικές, εκτεταμένες, ζημιές που έπληξαν καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα, ενώ τα μήλα δεν φαίνεται να έχουν ζημιά.

Το Βελβεντό χτύπησε ήδη δύο φορές εφέτος η κακοκαιρία, τη μια φορά με τα χιόνια, αλλά και πρόσφατα με τον παγετό που επικράτησε και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο παγετός αυτή την εποχή πλήττει ιδιαίτερα τις εν λόγω καλλιέργειες, ιδίως αυτή την εποχή. Επίσης, οι καιρικές προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, μιας και αναμένονται πάλι αρνητικές θερμοκρασίες, κάτι που τονίζει ο κ. Κουτλιάμπας επηρεάζει συσσωρευτικά τη ζημιά και δεν θα φανεί η έκτασή της παρά μόνο στο τέλος, με την έναρξη της συγκομιδής, δηλαδή τον Ιούνιο. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια πολύ παράξενη χρονιά εφέτος, που κρατάει σε αναμονή τους καλλιεργητές.

 

(φωτο αρχείο)

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ολόκληρη η συγκλονιστική ομιλία του Παναγιώτη Μωυσιάδη, στην εκδήλωση «Πτολεμαΐδα, τόπος μνήμης και διεκδίκησης», αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Κορωνοϊός: Μείωση των ενεργών κρουσμάτων την Δευτέρα στην Δυτική Μακεδονία. Πως κατανέμονται τα 20 ...