Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > «Ένα ψωμί σε περιμένει» – Μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του Σωματείου Αρτοποιών και της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη

«Ένα ψωμί σε περιμένει» – Μια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης του Σωματείου Αρτοποιών και της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

«Ένα ψωμί σε αναμονή» υπάρχει τώρα και στα αρτοποιεία της Κοζάνης για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν και το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που υλοποιούν το Σωματείο Αρτοποιών Κοζάνης ο «Προφήτης Ηλίας» και η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης. «Οι αρτοποιοί πάντα ήταν αρωγοί στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και παρείχαν ψωμί και αρτοσκευάσματα μέσω των κοινωνικών συσσιτίων, του κοινωνικού παντοπωλείου κ.λ.π., τώρα περνάμε σε μία πιο οργανωμένη προσπάθεια με πρωτοβουλία του σωματείου μας και σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ και συμμετέχουν σ’ αυτή την κοινωνική δράση σχεδόν το σύνολο των φούρνων της πόλης της Κοζάνης και μερικά αρτοποιεία περιφερειακά στα χωριά», τόνισε ο πρόεδρος των αρτοποιών Δημήτρης Μαρκόπουλος, προσθέτοντας ότι «στην πορεία θα μπουν πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι και στα χωριά γιατί κάποιοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν».

Εκ μέρους της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης οι Τάκης Κακουλίδης και Δημήτρης Λεούδης, επισήμαναν ότι «οι αρτοποιοί της Κοζάνης στην εποχή της κρίσης πάντα ανταποκρίθηκαν με την προσφορά τους, αυτή η δράση τώρα είναι πιο οργανωμένη και επίσημη. Είναι πιο κοντά στον σεβασμό και στη διακριτικότητα προς τους συνανθρώπους μας που θα κάνουν χρήση της κοινωνικής προσφοράς». Πρόσθεσαν επίσης ότι «τώρα ξεκινάμε με το ψωμί που είναι βασικό αγαθό και μπορεί αργότερα να επεκταθεί η δράση και σε άλλα προϊόντα». Άλλωστε, ανάλογες κινήσεις γιγαντώνονται σε όλη τη χώρα με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον καφέ σε αναμονή, το γάλα και μια μερίδα φαγητό, ακόμη και ένα κούρεμα. Η διακριτικότητα, ο σεβασμός, η ειλικρινής διάθεση και η καλή πίστη είναι κύριο μέλημα αυτής της προσπάθειας».

Η ιδέα για το «ψωμί που περιμένει» είναι απλή και τα βήματα είναι τα εξής:

-Η/Ο πελάτισσα/πελάτης μπορεί μαζί με το δικό του ψωμί να πληρώσει ένα επιπλέον ψωμί ή κουλούρι ή κάτι άλλο που επιθυμεί και να το αφήσει σε αναμονή για κάποια/ον που το έχει ανάγκη.

-Για κάθε «ψωμί σε αναμονή» ο αρτοποιός κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο κ.λ.π.) και παράλληλα αναγράφει τον αριθμό των ψωμιών ή άλλων ειδών που είναι σε αναμονή σε έναν πίνακα.

-Οποιοσδήποτε θέλει να πάρει ένα ψωμί ή ένα αρτοσκεύασμα το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί έναν φούρνο, που στη βιτρίνα του θα έχει την αντίστοιχη ενημερωτική αφίσα και να το ζητήσει. Ο φούρναρης θα του το διαθέσει διακριτικά, μαζί με την απόδειξη, χωρίς να αντιληφθεί κανείς από τους πελάτες τίποτα.

Να σημειωθεί ότι «το ψωμί σε αναμονή», οι φούρνοι το χρεώνουν κατά 10 λεπτά λιγότερο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση έγκειται στη βούληση του αρτοποιού, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης, Απόστολος Κύρινας. Όπως τόνισαν οι έχοντες την ιδέα, η περίοδος της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας καλά κρατεί, τα όρια της φτώχειας συνεχώς διευρύνονται και δημιουργούν νέες τάξεις αποκλεισμένων και απόρων. Όσο οι κοινωνικά αποκλεισμένοι δεν μειώνονται, τόσο οι πρακτικές ανακούφισης είναι επιβεβλημένες.

psomianamoni

img_8850 img_8853

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Νέες φωτογραφίες και video από την προσπάθεια της Πυροσβεστικής για κατάσβεση της φωτιάς σε σπίτι στην Ολυμπιάδα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Σε εξέλιξη είναι ακόμη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Πτολεμαιδας για να ελέγξει την φωτιά που ξέσπασε σε ...