Αρχική > Slider > Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας για τα εδάφη της λιγνιτικής δραστηριότητας- Στόχος η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων- Τι συζητήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας

Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας για τα εδάφη της λιγνιτικής δραστηριότητας- Στόχος η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων- Τι συζητήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Στην εκπόνηση ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τα περίπου 160000στρ. των ορυχείων της ΔΕΗ και συνολικά της έκτασης όπου σημειώθηκε λιγνιτική παραγωγή και εξόρυξη, στοχεύει να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος η προστασία του περιβάλλοντος και η ταυτόχρονη προσέλκυση επενδύσεων, στα αποκαταστημένα εδάφη, εν όψει φυσικά και της απολιγνιτιτοποίησης αλλά και του σχεδίου που πρέπει να έχει η περιοχή για τη δίκαιη μετάβαση.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Λυσσαρίδη και συνεργατών του, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, με τον οποίο αρχικώς συζητήθηκε το αίτημα της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ με την επιχείρηση να ζητά τη δέσμευση των συγκεκριμένων εδαφών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα ήταν και η αφορμή για την κινητοποίηση στην Περιφέρεια, η οποία στο σχεδιασμό της έχει την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εδαφών για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που επιθυμεί να καταρτίσει, τη δέσμευση περιοχών για ειδικές χρήσεις εντός της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Υφυπουργός, συμφώνησε στην πρόταση της Περιφέρειας που πλέον αναζητά χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία ενδεικτικά μπορεί να φτάσει στις 500-600.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να αντληθεί είτε από το ΠΕΠ, είτε και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, ενώ η μελέτη πιθανολογείται πως θα είναι έτοιμη εντός 1 έτους περίπου από τη στιγμή που θα βγει στον αέρα η προκήρυξή της.

Σημαντική παράμετρος, η δημιουργία ειδικής ζώνης επενδύσεων που μπορεί να δημιουργηθεί εντός του συγκεκριμένου χώρου, με διαδικασίες που χαρακτηρίζονται fast track και δεν θα κολλήσουν σε επανεγκρίσεις από υπηρεσίες όπως η αρχαιολογία και άλλες.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Μετάβαση, την Παρασκευή, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς την πρόταση και το σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ζήσης Πιτσιάβας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας