Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Εορδαίας: Όσα ειπώθηκαν για τις στειρώσεις που έγιναν, την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων, τις επιθέσεις σε πολίτες και την αδειοδότηση του καταφυγίου (VIDEO)

Εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Εορδαίας: Όσα ειπώθηκαν για τις στειρώσεις που έγιναν, την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων, τις επιθέσεις σε πολίτες και την αδειοδότηση του καταφυγίου (VIDEO)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ενημέρωση εφ όλης της ύλης για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων στο δήμο Εορδαίας, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Εορδαίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Τάσος Λόφτσαλης, με την πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων αλλά και εκπαιδευτής ζώων.

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την περισυλλογή, και εν γένει μέριμνα για τα αδέσποτα, τη λειτουργία του καταφυγίου, αλλά και τις αρμοδιότητες και ενέργειές που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Όπως τονίστηκε αρχικά, έχουν φροντίσει αυτό το διάστημα πάνω από 700 ζώα, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κυνοκομείου, κατατέθηκε φάκελος με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αδειοδότηση του.

Επίσης, ο δήμος με τις φιλοζωϊκές έχει κάνει πάνω από 300 περισυλλογές αδέσποτων, με το κόστος ανά ζώο να κυμαίνεται πάνω από 200 ευρώ, με το κόστος να μην χρεώνεται από το δήμο.

Μάλιστα έχουν γίνει και αρκετές στειρώσεις αδέσποτων από κτηνιάτρους, με τον κ. Λόφτσαλη να δίνει ονομαστικό κατάλογο για τις στειρώσεις που έγιναν από κάθε έναν κτηνίατρο, το τελευταίο 9μηνο.

Ακόμη, έχουν γίνει και πάρα πολλές υιοθεσίες, τις οποίες έχουν αναλάβει κυρίως τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής. Η προσπάθεια για υιοθεσίες συνεχίζεται και υπάρχει ενδιαφέρον. Το κακό είναι, όμως, ότι δεν υιοθετούνται ζώα από το καταφύγιο.

Από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τα στοιχεία που έψαξαν,, κατάφεραν να βρουν ότι έγιναν μόλις 30 στειρώσεις σε 9 χρόνια.

Ενώ , επίσης, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είπε και τα αναλυτικά στοιχεία που παρέθεσε, έχουν έρθει νέα ζώα στην πόλη, γεγονός για το οποίο υπάρχουν και στοιχεία και ενημερώθηκαν οι αρχές.

«Όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε από την αντιπολίτευση ένα κλίμα, με δηλώσεις στα μέσα», σχολίασε επίσης ο κ. Λόφτσαλης.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις ζώων σε πολίτες, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχουν τρεις επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα περισυλλέγονται, με τον κ. Λόφτσαλη να αναφέρεται στα επιθετικά, φοβικά σκυλιά, τα οποία αξιολογούνται και όσα είναι επικίνδυνα δεν θα επιστρέψουν.

Πάνω από 100 καταγγελίες έχουν γίνει για επιθέσεις από αδέσποτα, ωστόσο μόνο τρεις υποθέσεις έχουν γνωματεύσεις και καμία υπόθεση δεν έφτασε στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές ενέργειες της δημοτικής αρχής, ο κ. Λόφτσαλης τόνισε πως θα τοποθετηθούν αφοδευτήρια για την περιβαλλοντική ρύπανση και να μην μολύνεται ο δημόσιος χώρος.
Επίσης, βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για τον προμήθεια ειδικού οχήματος περισυλλογής, ενώ έχει εφοδιαστεί το ιατρείο με τα κατάλληλα υλικά για στειρώσεις.

Διευκρινιστικά για την άδεια του καταφυγίου, έγιναν αιτήσεις δύο φορές και στις παρατηρήσεις που τους έγιναν η δημοτική αρχή ρύθμισε ότι χρειάζεται, με τον κ. Λόφτσαλη να τονίζει πως αναμένεται να αδειοδοτηθεί.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην πόλη, αυτή η διαδικασία είναι σε πολύ καλό ποσοστό, έχει προχωρήσει κατά 70%, τα οποία και εμβολιάζονται – τσιπάρονται.

Αναφορικά με τον πληθυσμό των νέων ζώων που έρχονται στην πόλη, ο κ. Λόφτσαλης απάντησε πως έχει γίνει καταγγελία και ευελπιστούν να βρουν στοιχεία για την προέλευσή τους.

Μέσα σε αυτά βρέθηκαν και τσιπαρισμένα αδέσποτα ζώα, ένα από την περιοχή του δήμου Αμυνταίου και ένα ακόμη αδήλωτο από ιδιώτη.

Από την πλευρά του ο εκπαιδευτής ζώων που μετέχει στην επιτροπή, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μπορεί ένα σκυλί να επιτεθεί, όπως ένα φοβικό σκυλί αναφορικά με την τροφή του, ή να του έχει επιτεθεί κάποιος άνθρωπος στο παρελθόν. Ο ίδιος συμβούλευσε τον κόσμο να μην φοβάται γιατί το ζώο το αντιλαμβάνεται.

Ο κ. Λόφτσαλης, μάλιστα κάλεσε τον κόσμο να μην ταΐζει συνεχώς αδέσποτα σε όποιο σημείο θέλει, γιατί δημιουργείται πρόβλημα. Τόνισε, δε, ότι έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες και δεν ενδείκνυται το τάισμα των ζώων ιδίως από ωμά κρέατα, κάτι που απαγορεύεται, ενώ υπάρχουν και κυρώσεις. Επιτρέπεται μόνο το τάισμα με ξηρά τροφή, σε συγκεκριμένους χώρους και να παραμένει παρών μέχρι το τάισμα του ζώου.

Το λόγο είχαν και πολίτες, με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Χριστοφόρου να σημειώνει πως ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται στο χωριό και ο κόσμος φοβάται. «Τα σκυλιά έχουν περισσέψει από τους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΠΕ Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Σας υπενθυμίζουμε ότι με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα ...