Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Κέντρο Φροντίδας Α.μεΑ. «Κιβωτός»: Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Κέντρο Φροντίδας Α.μεΑ. «Κιβωτός»: Εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του θεάτρου οργανώνει από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου το εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Jubilo» με θέμα «O μεταξύ μας χώρος».

Jubilo2

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ  «ΚΙΒΩΤΟΣ» με έδρα την Κοζάνη και τη μεικτή ανεξάρτητη καλλιτεχνική ομάδα “Εν δυνάμει” που αποτελείται από μέλη με και χωρίς αναπηρία. Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι οι διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες  Αλεξάνδρα Καζάζου και Κάρολ Γιάρεκ.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική κατασκήνωση και  ένα 7ήμερο πρόγραμμα ειδικών εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων, με  στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ένταξη ανθρώπων από ευπαθείς ομάδες στην κοινωνία, καθώς και την ανάδειξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

Jubilo3

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άρση των κοινωνικών, οικονομικών ή πολιτιστικών φραγμών μέσα από την τέχνη, δηλαδή μέσα από τη συνάντηση των ανθρώπων μέσα σε μια καλλιτεχνική διαδικασία. Η γλώσσα του σώματος, της φωνής, της μουσικής και του χώρου γίνονται φορείς επικοινωνίας, συνομιλίας, ανταλλαγής.

Οι συμμετέχοντες πρόκειται να αποκτήσουν εμπειρία σε ασκήσεις συνεργασίας και ομαδικότητας, σε στοιχεία μουσικού συντονισμού, στην ανάπτυξη της σωματικής επίγνωσης μέσα από κινητικά σχήματα που βασίζονται στην τεχνική Alexander, στον σύγχρονο χορό, στην Ashtanga yoga και σε πρακτικές του σωματικού θεάτρου. Μέσα από την αλληλεπίδραση μεταξύ της σωματικής και φωνητικής φαντασίας αλλά και τη σύνδεση δράσεων με μουσικές και εικαστικές φόρμες και με λόγο θα δημιουργηθούν θεατρικά δρώμενα.

Μπορεί το διαφορετικό να κραυγάσει την αποδοχή του;
Η ομάδα «Εν δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών. Μια ζωή εν κινήσει! Η σύσταση της ομάδας, αυτή η παράδοξη συνεύρεση με ανήσυχο και πολλές φορές επαναστατικό πνεύμα και η απόκλιση από την «κανονικότητα», σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, ακροβατούν ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δυνατότητα του καθένα και συνθέτουν μία «τέχνη των εκπλήξεων». Μέσα στην Τέχνη είμαστε όλοι ίσοι.
Ελένη Δημοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας «Εν δυνάμει»

ΚΙΒΩΤΟΣ

Η «Κιβωτός» είναι το πρώτο Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. που λειτουργεί στη χώρα μας με άδεια δημόσιας αρχής με έδρα την Κοζάνη.
«Στο συναρπαστικό μας ταξίδι μοναδικό μας μπούσουλα έχουμε το γέλιο των παιδιών μας. Αυτό το γέλιο είναι που κρατά καλοτάξιδο το καράβι μας…Είναι η πυξίδα προς το όραμά μας να προσφέρουμε στα παιδιά το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ένα ομορφότερο αύριο.»
Για το πλήρωμα της Κιβωτού, Κυριάκος Ηλιάδης

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Καζάζου έχει σπουδάσει υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές υποκριτικής στην Πολωνία και την Αγγλία. Είναι μέλος του Studio Matejka που συνεργάζεται με το περίφημο Ινστιτούτο Grotowski.

Ο Κάρολ Γιάρεκ είναι συνεργάτης της και διακεκριμένος φωτογράφος και φωτιστής. Το εργαστηριακό πρόγραμμα “Jubilo” έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε συνεργασία με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη Βοσνία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης- Ανοδική τάση και τα επόμενα 24ωρα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Σε πολλά παιδιά που επέστρεψαν από τις κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής, οφείλεται ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα, ...