Αρχική > Αρθρογραφία > Διαβήτης και Καλοκαίρι – Γράφει ο Ιωάννης Γουγούσης

Διαβήτης και Καλοκαίρι – Γράφει ο Ιωάννης Γουγούσης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Η ζέστη και οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να απορρυθμίσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την απορρόφηση της ινσουλίνης, άτομα που θεραπεύονται με ινσουλίνη πρέπει να προσέχουν για τυχόν υπογλυκαιμίες. Επίσης άτομα με πολλά χρόνια διαβήτη ενδέχεται να μην μπορούν να ρυθμίσουν την σωματική θερμοκρασία , με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας, ακόμα το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την διούρηση και μπορεί  να επιδεινώσει την αφυδάτωση .

Αν σε όλα αυτά προστεθούν η ανεμελιά των διακοπών, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας(μειώνει τις ανάγκες για φάρμακα), αλλά και οι διατροφικές ατασθαλίες( αυξάνουν τις ανάγκες σε φάρμακα), καταλαβαίνουμε ότι το καλοκαίρι  δεν είναι και ο καλύτερος φίλος των ατόμων με διαβήτη.

Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές:

  • Πίνετε άφθονο νερό αλλά χυμούς με μέτρο γιατί περιέχουν υδατάνθρακες.
  • Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι στην άμμο ή γύρω από την πισίνα γιατί μπορεί να πάθετε εγκαύματα ή να κοπείτε χωρίς να το καταλάβετε.
  • Μην κολυμπάτε μόνοι ούτε να κάνετε μόνοι θαλάσσια σπορ που εμπεριέχουν βουτιές όπως ψαροντούφεκο ή καταδύσεις , μετρήστε το σάκχαρο πριν μπείτε στο νερό και αν είναι χαμηλό πιείτε ένα ποτήρι φυσικό  χυμό.
  • Φυλάξτε την ινσουλίνη, τα δισκία , τις ταινίες μέτρησης σε δροσερό μέρος και όχι μέσα στο αυτοκίνητο ή κάτω από την ομπρέλα.
  • Προσοχή στην έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη. Χρειάζεται κατάλληλο ντύσιμο και να αποφεύγονται τα στενά και συνθετικά ρούχα.
  • Βάζετε πάντα εντομοαπωθητικό γιατί τσιμπήματα από έντομα μπορεί να δημιουργήσουν πληγές.
  • Πριν την οδήγηση, μετράτε  το σάκχαρό σας, μην ξεκινάτε αν είστε νηστικοί, μην ξεκινάτε μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή  έντονη σωματική δραστηριότητα.
  • Στο αεροπλάνο, κρατήστε στην χειραποσκευή σας, ινσουλίνη, βελόνες, ταινίες μέτρησης. Σε περίπτωση υπερπόντιου ταξιδιού θα χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης ινσουλίνης, σε διαφορετική χρονική ζώνη να φέρετε τις πρώτες μέρες και ένα δεύτερο ρολόι  σε ώρα Ελλάδας. Πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση από τον ξηρό αέρα της καμπίνας.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ γιατί μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ή υπογλυκαιμία.

Και τέλος συμβουλή για τους χρήστες  αντλιών ινσουλίνης μην τις πετάτε στην άμμο και μην  τις αφήνετε στην πετσέτα  θαλάσσης  γιατί  μπορεί  να χαλάσει από τη ζέστη ή να τις κλέψουν επειδή μοιάζουν με κινητά τηλέφωνα.

 

 

ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ειδικός Παθολόγος

Εξειδικευθείς  στον Σακχαρώδη Διαβήτη

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team