Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Διαμαρτυρίες εργαζομένων και μεγάλη ένταση στην Πτολεμαΐδα 5- Οι «θερμοί» διάλογοι με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη -Τι του είπε ο Π. Πλακεντάς -VIDEO

Διαμαρτυρίες εργαζομένων και μεγάλη ένταση στην Πτολεμαΐδα 5- Οι «θερμοί» διάλογοι με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη -Τι του είπε ο Π. Πλακεντάς -VIDEO

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Η Δ. Μακεδονία εκπέμπει SOS στον Κωστή Χατζηδάκη

– Χατζηδάκης: «Μαζί θα προχωρήσουμε και μαζί θα διαμορφώσουμε» την επόμενη ημέρα

Εν μέσω …πολεμικού κλίματος και μεγάλων εντάσεων, έντονων αποδοκιμασιών και αψιμαχιών έγινε η πρώτη επίσκεψη στην περιοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός ήρθε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Νότιο Πεδίο, ωστόσο η «Πτολεμαΐδα 5» έγινε πεδίο αντιπαράθεσης και έντονων αποδοκιμασιών για τον υπουργό.

Αναλυτικότερα, η ξενάγηση του Κωστή Χατζηδάκη στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής, ξεκίνησε με επίσκεψη στο διοικητήριο του Νοτίου Πεδίου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, αλλά και κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΗ, παρουσία και βουλευτών.

Ακολούθησε επίσκεψη στο παρατηρητήριο του Νοτίου Πεδίου, όπου ο υπουργός αρκέστηκε να αναφέρει ότι ήρθε στην περιοχή για να δει και πως αύριο θα πει περισσότερα. Έπειτα, ο υπουργός Ενέργειας βρέθηκε στο παρατηρητήριο της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», όπου ο κ. Χατζηδάκης κληθείς να σχολιάσει σχόλιο δημοσιογράφου πως «ξέρουμε πότε θα κλείσει η μονάδα και όχι πότε θα ανοίξει», ο υπουργός απάντησε πως «όλα  τα ξέρουμε και αύριο θα ξέρετε περισσότερα».
Ο υπουργός έπειτα, κατέβηκε στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου τον περίμεναν περί τους 200 εργαζομένους κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Το κλίμα δεν άργησε να γίνει έκρυθμο, ενώ ακούστηκαν πολλά συνθήματα και σημειώθηκε μεγάλη ένταση, ενώ υπήρξαν και «γιουχαΐσματα» και άσχημες εκφράσεις, με εργαζομένους να λένε προς τον υπουργό ότι κάνει «εγκλήματα», ζητώντας του να πάρει πίσω όσα κάνει για την περιοχή και απαιτώντας να πάρει πίσω τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Παίρνετε μια απόφαση ερήμην της κοινωνίας, είπε ένας εργαζόμενος στον υπουργό, με τον Κωστή Χατζηδάκη να απαντάει πως: «Το πόσο ερήμην της κοινωνίας είναι η απόφαση, φαίνεται και από τις επαφές που έχουμε όλο αυτό το διάστημα και με τη ΓΕΝΟΠ και με τους δημάρχους», αντ’ απάντησε ο υπουργός.

Κατά την παρουσία του υπουργού στην 5η μονάδα ακούστηκαν πολλές φορές συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους λιγνίτες», ενώ ακούστηκαν ακόμη και ….μαντινάδα προς τον υπουργό: «Θεριό δεν εγεννήθηκα, μα με θεριά τα βάνω και πάντα μου θα μάχομαι και ας νικώ κι ας χάνω», με τον κ. Χατζηδάκη να απαντάει και ο ίδιος με μαντινάδα: «Ποτέ σου να μη λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια,   γιατί εκεί πρώτα πατάς να μπαίνεις στα παλάτια».
Να πάει πίσω η απολιγνιτοποίηση, για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να σχεδιαστεί σωστότερα η μετάβαση στη νέα εποχή, ζήτησε από τον υπουργό Ενέργειας ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς από τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Ο δήμαρχος Εορδαίας είπε, επίσης, στον υπουργό, πως «με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνει να γίνει δίκαια η μετάβαση, στο χρόνο που εσείς έχετε επιλέξει. Πρέπει να γίνει δίκαια, σωστά , προγραμματισμένα», μεταφέροντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απολιγνιτοποίηση.

Να πάει πίσω χρονικά η απολιγνιτοποίηση ζήτησαν από τον υπουργό, εν μέσω αποδοκιμασιών και οι πρόεδροι σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως σέβεται τον αγώνα και το έργο των εργαζομένων και έχουν γίνει επαφές με την περιφέρεια, τους δήμους, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «μαζί θα προχωρήσουμε και μαζί θα διαμορφώσουμε», την πρόταση για την επόμενη ημέρα για την περιοχή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο συνέδριο που θα γίνει το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα λάβουν το λόγο όλοι οι φορείς της περιοχής, λέγοντας επίσης ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που «σίγουρα θα σας εκπλήξει». Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Όταν οι θέσεις της κυβέρνησης γίνουν κατανοητές οι περισσότεροι από εσάς θα αλλάξετε γνώμη. Σε κάθε περίπτωση είμαι εδώ γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τις δικές της θέσεις με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Και τελικά το πρόγραμμά της θα στηρίξει την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους είτε στη ΔΕΗ είτε στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη ΔΕΗ».

Να σημειωθεί πως η ημερίδα έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Παντελίδης» στην Πτολεμαΐδα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις, τόσο του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, όσο και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και των φορέων της περιοχής.

 

Ρεπορτάζ Ζήσης Πιτσιάβας

Επιμέλεια κειμένου: Βάσω Σάφη

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας