Αρχική > Slider > Διακόπηκαν οι εργασίες στους κόμβους ΤΕΙ και Μελισσίων – Τα προβλήματα χρηματοδότησης καθυστερούν την παράδοση

Διακόπηκαν οι εργασίες στους κόμβους ΤΕΙ και Μελισσίων – Τα προβλήματα χρηματοδότησης καθυστερούν την παράδοση

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

«Ξεχείλισε» το χρονοδιάγραμμα του έργων των παρεμβάσεων κατασκευής οδικών κόμβων του ΤΕΙ και Μελισσίων – Βατερού στην εθνική οδό Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.

Οι εργασίες οι οποίες εκτελούνταν με γοργούς ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι, ουσιαστικά σταμάτησαν τον τελευταίο μήνα. Αυτή τη φορά η διακοπή των εργασιών οφείλεται στην μη ομαλή ροή χρηματοδότησης, συνέπεια της οποίας είναι να μην πληρώνεται κανονικά ο εργολάβος, με βάση την πρόοδο των εργασιών. Βεβαίως, το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει από …χίλια κύματα και η μέχρι τώρα καθυστέρηση είναι ήδη μεγάλη. Η αρχική σύμβαση υπογράφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Όμως βγήκε το 2015 χωρίς ούτε καν να ξεκινήσει το έργο. Ως αιτία για την καθυστέρηση αυτή ήταν οι απαλλοτριώσεις που άργησαν να γίνουν και διάφορα διαδικαστικά προβλήματα.

Οι εργασίες ουσιαστικά ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016, εντάθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο, με σκοπό να παραδοθεί το έργο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε έληγε και η νέα παράταση που πήρε ο ανάδοχος. Όμως εδώ και έναν μήνα διακόπηκαν οι εργασίες, οι οποίες μέχρι τότε προχωρούσαν εντατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή του εργολάβου, ο οποίος να σημειωθεί ουσιαστικά βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του έργου. Συγκεκριμένα πληρώθηκε περίπου για το 20% των εργασιών που εκτέλεσε. Ο λόγος της οικονομικής δυσπραγίας είναι ότι το ΕΣΠΑ δεν έχει άλλα χρήματα και τώρα γίνεται προσπάθεια να πληρωθεί το έργο από το νέο ΕΣΠΑ. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι το θέμα της χρηματοδότησης θα λυθεί αμέσως μετά τις γιορτές και ο εργολάβος θα ξαναφέρει προσωπικό και μηχανήματα στο εργοτάξιο και θα παραδώσει το έργο, ίσως στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Αυτό βεβαίως είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο και μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί ή αν θα πάμε στον Φεβρουάριο ή στον Μάρτιο για την παράδοση του έργου.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.130.000 ευρώ. Δόθηκε έκπτωση από τον ανάδοχο 39,57% και το τελικό κόστος κατασκευής που αναφέρεται στη σύμβαση είναι 682.834,24 ευρώ με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση του οδικού τμήματος στην εθνική οδό (Ε.Ο.) 3 Κοζάνης-Πτολεμαΐδας από τον κόμβο του Τ.Ε.Ι. Κοζάνης μέχρι και τον κόμβο των Μελισσίων – Βατερού με τη δημιουργία δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων και τη διαμόρφωση του μεταξύ τους οδικού τμήματος.

Συγκεκριμένα, τα τρία υποτμήματα της μελέτης είναι τα κάτωθι:

-Ο ισόπεδος κυκλικός κόμβος στην είσοδο των ΤΕΙ Κοζάνης, ο οποίος ολοκληρώθηκε.

-Ο ισόπεδος κυκλικός κόμβος που κατασκευάζεται και βαίνει προς ολοκλήρωση, στη συμβολή της Ε.Ο. 3 με τις κατευθύνσεις προς Βατερό και Μελίσσια.

-Το ευθύγραμμο τμήμα της Ε.Ο. 3 μήκους περίπου 0,4χλμ. που βρίσκεται μεταξύ των δύο προηγούμενων ισόπεδων κόμβων. Προβλέπεται νησίδα στη μέση για πιο ασφαλή κυκλοφορία. Στην άνοδο από Κοίλα προς ΤΕΙ προβλέπονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας και στην κάθοδο μία. Θα τοποθετηθούν ακόμη εκατέρωθεν του δρόμου στάσεις λεωφορείου, καθώς και διάβαση πεζών, που θα εξυπηρετούν τους σπουδαστές και το προσωπικό του ΤΕΙ. Μέχρι τώρα υπήρχε στάση μόνο στην κάθοδο, ενώ στην άνοδο δεν υπήρχε και η επιβίβαση – αποβίβαση και διέλευση των πεζών απέναντι ήταν άκρως επικίνδυνη.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα είναι επιβαρυμένο κυκλοφοριακά και κυρίως στον άξονα Κοζάνη – ΔΕΗ – Εγνατία Οδός – Πτολεμαΐδα και η αναγκαιότητα βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης καθίσταται επιβεβλημένη.

20161223_135615 20161223_135649 20161223_135720

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας