Αρχική > Ενέργεια > ΔΕΗ: Αφού έσπασε το «ταμπού» των 1.000€, προχωρά σε αποκοπές και σε όσους χρωστούν μικρότερα ποσά – Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 2,8 δισ. €

ΔΕΗ: Αφού έσπασε το «ταμπού» των 1.000€, προχωρά σε αποκοπές και σε όσους χρωστούν μικρότερα ποσά – Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 2,8 δισ. €

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Κάθε είδους κόλπα

Τέτοια είναι για παράδειγμα η μεταβίβαση του ακινήτου, το ρολόι του οποίου βαρύνεται με το χρέος προς τη ΔΕΗ, σε όνομα τρίτου, μέχρι πλαστά έγγραφα ότι ο οφειλέτης είναι άνεργος, χώρια τις περιπτώσεις πολυτέκνων, που για να εμφανιστούν ότι δικαιούνται ΚΟΤ, κρύβουν την ηλικία των παιδιών τους. Εχουν εντοπιστεί για παράδειγμα περιπτώσεις που παρ’ ότι έχουν παιδιά ηλικίας… 25 και 30 ετών, εντούτοις τα παρουσιάζουν ως ανήλικα προστατευόμενα μέλη, προκειμένου να εμφανιστούν ότι πληρούν μια από τις προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σαν συνηθέστερη πάντως περίπτωση των κατ’ επανάληψη οφειλετών, είναι η μη τήρηση της ρύθμισης διακανονισμού του χρέους. Είθισται δηλαδή πολλοί απ’ όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, να πληρώνουν τη δόση, και να αγνοούν τον τρέχοντα λογαριασμό, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να τίθενται αυτόματα εκτός διακανονισμού.

Το βουνό των 2,8 δισ. και η Qualco

Οι εντολές αποκοπής προς όσους χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ, είναι μια κίνηση των υπηρεσιών της ίδιας της ΔΕΗ, και δεν εντάσσονται στα εξώδικα που αποστέλλει επίσης μαζικά, η Qualco, της οποίας όμως οι επιδόσεις κινούνται μάλλον σε μέτρια επίπεδα. Οι πιέσεις για διακανονισμούς δεν επαρκούν, και η εισπραξιμότητα βελτιώνεται με το σταγονόμετρο, όπως δείχνει ένας πρώτος απολογισμός των ποσών που αυτή έχει καταφέρει να μαζέψει.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΕΗ προ μερικών εβδομάδων, έδειξαν ότι από την έναρξη της σύμβασης με τη Qualco, έχουν επιστρέψει στα ταμεία της ΔΕΗ, περίπου 25 εκατ. ευρώ. Αλλά οι αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα χρήματα που θα μπορούσε να βάλει φέτος στα ταμεία της, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα 25 αυτά εκατ. ευρώ, αποτελούν τμήμα ενός συνόλου 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που χρωστούν 65.000 πελάτες της ΔΕΗ, και τους οποίους είχε αναλάβει η Qualco σε πιλοτικό επίπεδο. Από τη πλευρά της η Qualco φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο επόμενο 9μηνο θα καταφέρει να μαζέψει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από κακοπληρωτές (290 εκατ. ευρώ μετρητά και 160 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς).

Σύμφωνα, πάντα με τα μέχρι προ μερικών εβδομάδων νούμερα που παρουσιάστηκαν στο ΔΣ της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ στη Χαμηλή Τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), 150 εκατ. ευρώ στη Μέση Τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις), 370 εκατ. ευρώ στην Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) και 200 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ οφειλών που ναι μεν βρίσκονται σε διακανονισμό και αφορούν 354.000 πελάτες, ωστόσο τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάψουν να τους εξυπηρετούν.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω νούμερα προκύπτει ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,77 δισ. ευρώ. ‘Ητοι πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης, που πέρυσι έκλεισε στα 4,94 δισ ευρώ.

Έχει ενδιαφέρον ότι από τα 2,77 δισ, τα περίπου 800 εκατ. ευρώ χρωστούν οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες». Είναι όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ. Μια γενιά που εν πολλοίς εξέθερεψε η πολιτική ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους «δεν πληρώνω».

– Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης

ΠΗΓΗ:  energypress.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team