Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Χ. Σπυρίδης, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας: «Μην ανάβεις φωτιά στο δάσος κατά την αντιπυρική περίοδο»

Χ. Σπυρίδης, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας: «Μην ανάβεις φωτιά στο δάσος κατά την αντιπυρική περίοδο»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Έκκληση στους πολίτες της Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής να συνδράμουν όλοι στην προστασία των δασών, των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, απευθύνει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Επιπυραγός Χρήστος Σπυρίδης, με ανοιχτή επιστολή του, στην οποία επισημαίνει η πρόκληση πυρκαγιάς επισείει ποινικές κυρώσεις.

Αγαπητοί συντοπίτες,

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων, τα 100.000 είναι δάση, τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν κυρίως εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Σχεδόν το σύνολο των πυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών, με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2000 κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για οικοπεδικούς χώρους.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:

α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.

β) Χρηματικά πρόστιμα

γ) Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής. Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια, χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.

Πολίτες της περιοχής Εορδαίας και του Δήμου Αμυνταίου σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Μην ανάβεις φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο – οι συνέπειες της πράξης σου μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Επιπυραγός Χρήστος Σπυρίδης

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team