Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > «Αυλαία» στο πρόγραμμα φιλοξενίας στα Γρεβενά

«Αυλαία» στο πρόγραμμα φιλοξενίας στα Γρεβενά

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Κλείνουν ως δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο τα ξενοδοχεία στα Γρεβενά, καθώς ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος από την Ε.Ε. Η μετακίνηση των προσφύγων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στα ορεινά Γρεβενά ξεκίνησε το 2016 μ’ έναν μικρό αριθμό προσφύγων και στην κορύφωσή του φιλοξένησε έως 1.500 άτομα, καταλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών.

Εως και σήμερα αναμένεται να έχουν αποχωρήσει συνολικά 650 άτομα, που ανάλογα με το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται θα κατανεμηθούν σε άλλες δομές ή θα συνεχίσουν τη ζωή τους ως πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι 350 εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των αιτούντων άσυλο καθώς η εξέταση του αιτήματός τους δεν έχει ολοκληρωθεί και θα μεταφερθούν σε δομές στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενηθούν. Περίπου 300 άτομα τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορούν να μεταβούν στην Ευρώπη με τουριστική βίζα.

Ο επικεφαλής της δομής των Γρεβενών, Απόστολος Τσένης, εξήγησε ότι «όλοι έχουν ήδη προμηθευτεί αεροπορικά εισιτήρια για διάφορες περιοχές της Ευρώπης όπου ζουν και δραστηριοποιούνται άλλοι συγγενείς τους». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον το αίτημα ασύλου τους έχει εγκριθεί στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι τυπικά να επιστρέψουν εντός τριών μηνών και να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή 519 αλλοδαπών στις χώρες προέλευσής τους, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. «Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος για την επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που διέμεναν σε ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου, η Ελλάδα ζητάει να επιστρέψουν, στο Πακιστάν, στο Μπανγκλαντές, στο Αφγανιστάν, στην Αίγυπτο, στην Αλγερία, στο Ιράν και σε άλλες 20 χώρες, 519 αλλοδαποί που διαμένουν σε ΠΡΟΚΕΚΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Ptolemeos Fm 17/09: Δείτε το σημερινό δελτίο ειδήσεων στο ραδιόφωνο του Viva Gr

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ptolemeos Fm 17/09: Δείτε το σημερινό δελτίο ειδήσεων στο ραδιόφωνο του Viva Gr Ακολούθησε το E-PTOLEMEOS.GR και στα ...