Αρχική > Slider > Το αρδευτικό Σισανίου δίνει ώθηση στην παραγωγή φασολιών – Μπαίνει σε λειτουργία την προσεχή καλλιεργητική περίοδο

Το αρδευτικό Σισανίου δίνει ώθηση στην παραγωγή φασολιών – Μπαίνει σε λειτουργία την προσεχή καλλιεργητική περίοδο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Νέα ώθηση στην παραγωγή των γνωστών φασολιών Σισανίου, πρόκειται να δώσει το αρδευτικό που κατασκευάζεται στην περιοχή αυτή του δήμου Βοΐου, για το οποίο γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει την προσεχή καλλιεργητική περίοδο, αρδεύοντας τον κάμπο συνολικής έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων.

Το βράδυ της Τρίτης επισκέφτηκαν το Σισάνι ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, οι οποίοι συζήτησαν με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρη Ζιώγο και τον αντιπρόεδρο και τον ταμία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Αθανάσιο Καραμαλή και Γιώργο Μακρή αντιστοίχως τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι το αρδευτικό Σιασανίου βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και μένουν μόνο ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε το αρδευτικό να λειτουργήσει από την προσεχή άνοιξη.

Όπως επισημάνθηκε το στοίχημα για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και για τους φορείς του χωριού είναι η άμεση διασφάλιση της λειτουργίας του αρδευτικού, έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για τους αγρότες. Τονίστηκε ακόμη ότι με ευθύνη των αγροτών είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), ο οποίος θα είναι ο διαχειριστής του αρδευτικού. Για τη σημασία του αρδευτικού, ο Δ. Ζιώγος δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ότι «λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί θα συμβάλει στην μεγάλη αύξηση της παραγωγής φασολιών. Ο κόσμος καλλιεργεί τόσα χρόνια φασόλια στα ίδια χωράφια, σε μία έκταση μόλις 500 στρεμμάτων, η οποία αρδεύεται από το παλιό αρδευτικό. Τώρα λοιπόν αυτά τα χωράφια μπορούν να περάσουν για μερικά χρόνια στην αγρανάπαυση και να καλλιεργηθούν 2.000 και πλέον στρέμματα που θα αρδεύονται από το νέο αρδευτικό».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Μύριχου, το οποίο θα λειτουργεί με νερό της τεχνητής λίμνης που σχηματίστηκε με το φράγμα που κατασκευάστηκε στο Σισάνι. Όπως επισημάνθηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πήρε την σχετική άδεια από την ΡΑΕ. Πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας δεν απαιτεί πολύ χρόνο, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα. Άλλωστε, όπως είπε, ένα μέρος του εξοπλισμού έχει μπει. Το έργο θεωρείται σημαντικό, καθώς θα εξασφαλίζει μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας του αρδευτικού.

Τέλος, από τους φορείς του Σισανίου, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου φασολιών, το οποίο είναι απαραίτητο, θα αυξήσει την παραγωγή και θα προσελκύσει και άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια φασολιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης υπογράμμισε στους τοπικούς εκπροσώπους ότι υπάρχουν προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοιου είδους επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα και διαβεβαίωσε ότι η περιφερειακή Αρχή θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας