Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για το ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για το ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Ένα πρωτοφανές εργοδοτικό έγκλημα συντελέστηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς την Τρίτη 11/12 στις 7:30μ.μ. Ευτυχώς όμως μόνο με τραυματισμό των συναδέλφων στους οποίους ευχόμαστε περαστικά.

Το χαρακτηρίζουμε ως πρωτοφανές γιατί να γκρεμίζεται ένας αποθέτης δείχνει την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα παλιά μηχανήματα. Εδώ και μεγάλο διάστημα το ταξικό κίνημα αναδεικνύει την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται ο εξοπλισμός, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις (π.χ κινητοποίηση στο Βόρειο Πεδίο για τα παρωχημένα οχήματα.) Δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα πορίσματα για να αποδειχτεί αυτό που όλοι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης ο ανταγωνισμός για το κέρδος οξύνεται με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία των εργαζομένων να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Για το κέρδος δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός, οι συντηρήσεις είναι ελλιπής με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Ειδικά για έναν ΑΗΣ που οδεύει στο κλείσιμο σε λίγο διάστημα, τα μέτρα  υγείας και ασφάλειας θεωρούνται πολυτέλεια με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πέρα από τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, τα υλικά  κ.α. ένας επιπλέον παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλει η εργοδοσία. Η έλλειψη προσωπικού , οι ατελείωτες υπερωρίες, τα 12ώρα στις βάρδιες είναι ένα μέρος της βάρβαρης καθημερινότητας των εργαζομένων. Επιδεινώνονται δηλαδή όλοι οι παράγοντες που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, επομένως τα εγκλήματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης  η της έλλειψης προσοχής που δείχνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους όπως αφήνουν να εννοηθεί εκπρόσωποι του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΔΕΗ Α.Ε με τις ανακοινώσεις τους.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Η ΔΕΗ Α.Ε στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλα μονοπώλια του κλάδου εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Η ουσιαστική κατάργηση των μετεγκαταστάσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε και ο εμπαιγμός των κατοίκων, η μη τήρηση περιβαντολλογικών όρων σε διάφορες περιπτώσεις, ο περιορισμός των μέτρων υγείας όπως η κατάργηση της νοσοκόμας στη βάρδια του ΑΗΣ Μελίτης, το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες που εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, οι διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους από τον ΑγίοΔημήτριο – Ρυάκιο, η έλλειψη προσωπικού, η αντιδραστική αξιολόγηση του προσωπικού που θα μειώσει μισθούς και θα εντατικοποιήσει παραπέρα την εργασία είναι ένα μέρος της λίστας που περιγράφει τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης που βιώνουμε και περιγράφει το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχές αλλά με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα.

 

Διεκδικούμε :

  • Άμεσα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Άμεσα προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Πτολεμαΐδα 13/12/2018

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team