Οι πρώτες ανιχνευτικές συναντήσεις με στόχο να γίνει αναδασμός στο αγρόκτημα της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, έγιναν την Τρίτη, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την Δήμο Εορδαίας να έχουν εξαιρετικά θετική στάση στο όλο (χρονοβόρο ωστόσο) εγχείρημα, το οποίο όταν προχωρήσει θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση για την περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Ειδικότερα, η πρώτη συνάντηση έγινε την Τρίτη 19/6/2024, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κοζάνης, Γιώργου Αμανατίδη και σε αυτή συμμετείχε η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας και η Σοφία Τσιολάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τοπογραφίας Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων.
Επί τάπητος τέθηκε ο αναδασμός τμηματικά του Αγροκτήματος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, αλλά και την ανάγκη για τον ορισμό της χρήσης γης έτσι ώστε να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή (επιχειρηματικές, κοινωνικές, αναψυχής, κ.λπ.), με τον περιφερειάρχη να ενημερώνεται για την σχετική πρόθεση της Κοινότητας Πτολεμαΐδας και του Δήμου Εορδαίας.
Μιλώντας στον «Π» η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας κ. Τσιντιντά αναφέρθηκε στο όλο εγχείρημα, τονίζοντας πόση σημαντική αναπτυξιακή διάσταση θα έχει η υλοποίησή του για την περιοχή. Αρχικά, επιβεβαιώθηκε η θετική στάση των αρμοδίων, κ.κ. Αμανατίδη και Τσιολάκη, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντικός είναι η αναδασμός, ο τελευταίος αναδασμός του αγροκτήματος Πτολεμαΐδας είχε γίνει με την έλευση των προσφύγων στην περιοχή, πριν από πολλές δεκαετίες, οπότε και δόθηκαν χωράφια για να διανεμηθεί η γη για ανάλογες δράσεις.
Όπως σημειώνει η κ. Τσιτσιντά, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, μάλιστα είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες τόσο το 2003 όσο και το 2017, αλλά κατέληξαν άκαρπες.
Σημαντικό, πάντως, είναι ότι η πρώτη επαφή ήταν θετική, με την περιφέρεια (την αρμόδια υπηρεσία της), σε συνεργασία με την Κοινότητα και το Δήμο να πρέπει να συνεργαστούν ώστε να γίνει η απαραίτητη μελέτη για να φτάσουν στο στάδιο της απόφασης διενέργειας αναδασμού στο αγρόκτημα Πτολεμαΐδας, κάτι που θα σημαίνει ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία.
Πρόκειται, σαφώς, για ένα πολύ μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο όταν προχωρήσει θα μπορεί να γίνει μια ορθολογική χρήση της γης στο αγρόκτημα της Πτολεμαΐδας. Λ.χ. κάποιες εκτάσεις που τώρα είναι μικρές διάσπαρτες δασικές, θα μπορούσαν μετά την ορθολογική χρήση της γης να γίνουν δασάκια αναψυχής για τους πολίτες. Ακόμη, θα μπορούσαν εκτάσεις να οριστούν ως καλλιεργητικές ή ακόμη και επενδυτικές (για ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξη μικρών Φ/Β ή άλλες παρόμοιες χρήσεις).
Ωστόσο το εγχείρημα του αναδασμού είναι δύσκολο στην πόλη της Πτολεμαΐδας, καθώς υπάρχει κατακερματισμός ιδιοκτησιών, υπάρχουν οικόπεδα στα οποία ενδεχομένως δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς από δικαιούχους, μπορεί να υπάρχουν οικόπεδα με κτίσματα που πρέπει να νομιμοποιηθούν κ.α.
«Ευχόμαστε να καρποφορήσει το εγχείρημα και η προσπάθεια που θα γίνει να έχει ως αποτέλεσμα να πάρουμε στα χέρια μας κάποια στιγμή την απόφαση διενέργειας του αναδασμού», κατέληξε η κ. Τσιτσιντά.