Η εκπομπή Ζουν Αναμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Αναστάσιο Νικολαΐδη, Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, σε μια συνέντευξη που ενσωματώνει την εμπειρία και τη γνώση ενός Έλληνα επιστήμονα που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και καταγράφει τις ραγδαίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και τις προκλήσεις που προκύπτουν.
Η εξέλιξη της Ιατρικής και η τεχνολογία
Η ιατρική έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία και τις καινοτόμες μεθόδους να πρωταγωνιστούν. Η χρήση των υπολογιστών και των ρομποτικών συστημάτων για χειρουργικές επεμβάσεις αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής, με την τεχνητή νοημοσύνη να αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο την επιστήμη τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος αναφέρει ότι ήδη πολλές ειδικότητες, όπως η παθολογία και η ακτινολογία, αντικαθίστανται από υπολογιστικά μοντέλα που διαγιγνώσκουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον άνθρωπο. Η εκπαίδευση και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητες για να μην μείνει κάποιος πίσω στην επιστήμη.
Η επίδραση της τεχνολογίας στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά την ανάγκη για προσαρμογή των συστημάτων υγείας, καθώς πολλές από τις παραδοσιακές ειδικότητες εξαφανίζονται. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, παρατηρείται έλλειψη γιατρών, καθώς πολλές ειδικότητες καταργούνται ή συγχωνεύονται λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Η πρόβλεψη και η επικοινωνία μέσω των νέων δικτύων, όπως το 5G, θα επιτρέπουν ακόμη και την απομακρυσμένη χειρουργική, περιορίζοντας την ανάγκη για τοπικούς γιατρούς.
Αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Ανάπτυξη
Η ιατρική εκπαίδευση στη Βρετανία είναι σε διαρκή εξέλιξη, και οι νέοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την έρευνα, η οποία προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική πρόοδο. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχητική τάση, με το 60% των αποφοίτων ιατρικών σχολών στη Βρετανία να επιλέγουν να εγκαταλείψουν την ιατρική και να στραφούν σε άλλους τομείς, όπως τα οικονομικά, λόγω των μειωμένων αμοιβών και των προκλήσεων του επαγγέλματος.
Πρόκληση της Γήρανσης του Πληθυσμού
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής σήμερα είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι, με τα αυξημένα προβλήματα οστεοπόρωσης, χρειάζονται εντατική φροντίδα, και η ιατρική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει την αυξημένη συχνότητα καταγμάτων και πτώσεων, δημιουργώντας κατάλληλα μητρώα καταγραφής ασθενών που θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους ιατρούς. Στην Αγγλία, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα που παρακολουθεί τη διαδικασία από την στιγμή του ατυχήματος της πτώσης του ασθενούς, μέχρι την αποθεραπεία, κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Επίσης, αναφέρθηκε η ανάπτυξη της Αναγγενητικής Ιατρικής που βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και εφαρμογή, για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα.