Αρχική > Uncategorized > Aπό το 2014 η E.E. θέλει να μειώσει το ανώτατο ετήσιο όριο επιδότησης, για τα μεγάλα σε έκταση αγροκτήματα
None

Aπό το 2014 η E.E. θέλει να μειώσει το ανώτατο ετήσιο όριο επιδότησης, για τα μεγάλα σε έκταση αγροκτήματα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τα μεγαλύτερα σε έκταση αγροκτήματα θα επιδοτούνται από την ΕΕ ως ένα ποσό το οποίο δε θα ξεπερνά τις 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο μετά το 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής των Βρυξελλών, που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα μέσα του Οκτωβρίου. Μεταγενέστερα αναμένεται να το εγκρίνουν τα 27 εθνικά κοινοβούλια μέσα σε ένα 24μηνο.
Το συνολικό ετήσιο κονδύλι αυτής της κατηγορίας επιδότησης αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ. και με τον περιορισμό προκύπτει μια εξοικονόμηση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Με το εξοικονομούμενο ποσό θα ενισχυθούν αγροτικές δράσεις ήσσονος προτεραιότητας, πάντως δεν αναμένεται να επιστραφεί στο Ταμείο.
Αναμένεται όμως, σύμφωνα με αναλυτές, να υπάρξουν έντονες αντιρρήσεις από μέρους των κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας και κρατών με μεγάλα αγροκτήματα στην επικράτειά τους. Το 2007, πάντως, παρόμοια μεταρρύθμιση δεν τελεσφόρησε. Ήδη, “εξεγέρθηκε” ο βρετανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Τζορτζ Λάιον, που τόνισε ότι “δεν μπορεί να τιμωρούνται με τέτοιο τρόπο επειδή είναι αποτελεσματικοί οι βρετανοί αγρότες”.
Συγχρόνως, η Επιτροπή θέλει να επιδοτήσει αγρότες που με την παραγωγή τους εξασφαλίζουν νέους φιλικούς με το περιβάλλον στόχους (τα συνολικά κοινοτικά κίνητρα για τις φιλικές με το περιβάλλον καλλιέργειες φθάνουν ετησίως τα 55 δισ. ευρώ), ενώ θα επιδιώξει να συνεχίσουν να επιδοτούνται μόνον οι πραγματικά απασχολούμενοι στις γεωργικές ασχολίες.
Ως φιλικές για το περιβάλλον καλλιέργειες νοούνται οι τρεις διαφορετικές καλλιέργειες στα οργωμένα αγροκτήματα. Ξεχωριστή λύση θα δοθεί, εν ευθέτω χρόνω, για τις “οργανικές καλλιέργειες”. Όσον αφορά την ασφάλιση των σοδειών και την “ομαδική” ασφάλισή τους, επίσης θα προκύψουν κάποιες νέες ρυθμίσεις, προκειμένου τα περιθώρια διαμόρφωσης τιμής να διευρυνθούν.
Η Γαλλία, σήμερα, εισπράττει τις υψηλότερες άμεσες κοινοτικές επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, ξεπερνώντας ετησίως τα 8 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία –με πολλά μεγάλα αγροκτήματα στην πρώην Ανατολική Γερμανία– και η Ισπανία, που εισπράττει επιδοτήσεις τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ, έπονται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2009).

Μ.Ι.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team