Το όραμά του για την κεντροαριστερά αλλά και για το νέο πολιτικό σύστημα που πρέπει να οικοδομηθεί στη χώρα, εκθέτει ο υποψήφιος για την ηγεσία του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolemeos.gr».
Τονίζει ότι πρέπει να πολιτικοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία, να κατατεθούν οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων και να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων αλλά και για να δημιουργηθεί και «ένα κλίμα ενότητας για την επόμενη ημέρα.» Δηλώνει ότι η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς και ότι πρέπει να πεισθούν οι πολίτες ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη, χαμένη μάχη.
Υπογραμμίζει τέλος ότι η πρόκληση για το νέο φορέα είναι να γίνει ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της παράταξης.
Εσείς πού τοποθετείτε τον νέο φορέα; Ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα;
Πρόθεση μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης, αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο από τη σοσιαλδημοκρατία μέχρι το φιλελεύθερο κέντρο, ώστε να ανταποκρίνεται στο ιστορικό και κοινωνικό της εύρος. Αυτή η παράταξη υπάρχει σήμερα, είναι ζωντανή στην κοινωνία αλλά δεν αποτυπώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η παράταξη βρίσκεται σήμερα στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που βιώνουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, στα μεσαία στρώματα που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και στον κόσμο της αγροτιάς που ζει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η πρόκληση για τον νέο φορέα είναι να γίνει ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων που ιστορικά αποτέλεσαν τον κορμό της παράταξης.
Υπάρχει ο φόβος αντί για συσπείρωση η διαδικασία της ανάδειξης επικεφαλής να επιφέρει διάσπαση; Αν ναι, πως θα κινηθείτε εσείς προκείμενου να το αποτρέψετε;
Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι από τις πολλές προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση. Το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος. Από την αρχή πίστευα και υποστήριζα δημοσίως ότι έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση του νέου φορέα ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να έχουν απαντηθεί με δημοκρατικό τρόπο πριν τις εκλογές. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας των κομμάτων ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλικής Ελιάς. Βέβαια και στην Ιταλία, η Ελιά μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό Partito Democratico, οπότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και εμάς προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας και θα προσδώσει δυναμική και ανθεκτικότητα στο νέο φορέα. Σε ό,τι με αφορά , όπως έκανα και στις πιο δύσκολες στιγμές, θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επιτυχία της παράταξης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Θεωρείτε τη συμμετοχή των πολιτών εγγύηση για την επίτευξη του στόχου; Πως όμως θα επανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα;
Εδώ και καιρώ επισκέπτομαι πολλές περιοχές της χώρας ελπίζοντας να συνομιλήσω με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Έχω βρεθεί απέναντι σε κάτι που μοιάζει να είναι παράδοξο αλλά δεν είναι: οι πολίτες δείχνουν αληθινή λαχτάρα απέναντι στην προοπτική να δημιουργηθεί κάτι αληθινά καινούριο αλλά από την άλλη φοβούνται μήπως απογοητευτούν ξανά. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας, να πείσουμε δηλαδή τους συμπολίτες μας ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη, χαμένη μάχη. Γι’ αυτό και ζητώ επίμονα να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα διαδικαστικά και τις λεπτομέρειες και να επικεντρωθούμε στην πολιτικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας. Να αναμετρηθούμε στο πεδίο των ιδεών και των πολιτικών θέσεων, καλύπτοντας την ανάγκη της κοινωνίας για κάτι φρέσκο και διαφορετικό.
Είστε νέος ηλικιακά πολιτικός, πως σκοπεύετε να απευθυνθείτε στους συνομήλικους σας;
Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι πως θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που θα εκφράζει όλους. Από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Με θλίβει η απομάκρυνση των συνομήλικών μου από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, τότε το στοίχημα θα έχει κερδηθεί.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι σε κρίση. Η Ελλάδα έχει “ωριμάσει” πολιτικά ή παραμένουν τα “στεγανά” που ευνοούν τα άκρα;
Η ερώτησή σας είναι ιδιαίτερα εύστοχη κι ως τέτοια δύσκολο να απαντηθεί. Τα τελευταία χρόνια, η κατάρρευση του ελληνικού πολιτικού συστήματος λόγω της κρίσης μετέτρεψε τη χώρα μας σε ένα πολιτικό εργαστήριο, για κάθε λογής ακραίες δυνάμεις. Από τη μια, μπορεί πράγματι στην Ελλάδα να μην υπάρχουν φαινόμενα τύπου Λε Πεν, δηλαδή ακροδεξιές δυνάμεις με κυβερνητική προοπτική αλλά από την άλλη, πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει σημειώσει την ίδια εκλογική επιτυχία ένα νεοναζιστικό μόρφωμα όπως η Χρυσή Αυγή. Πουθενά επίσης στην Ευρώπη δεν εκδηλώθηκε ένα τόσο μεγάλο σχέδιο εξαπάτησης ενός λαού όπως αυτό του Αλέξη Τσίπρα και των ακραίων κυβερνητικών εταίρων του. Όταν η δημαγωγία γίνεται ο κανόνας, τα άκρα ευνοούνται. Η ωρίμανση των πολιτών προϋποθέτει και την ωρίμανση των πολιτικών, γι’ αυτό και αγωνίζομαι για ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σύστημα, για να αλλάξουν τα μυαλά και οι χρεοκοπίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή.
Ο αριθμός των υποψηφίων για την «αρχηγία» του νέου φορέα είναι μεγάλος δεν είναι πρόβλημα αυτό;
Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δεν είναι απαραίτητα κακός, καθώς ευνοεί την πολυφωνία και την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι η προεκλογική εκστρατεία να μετατραπεί σε 10 ανεξάρτητες προεκλογικές εκστρατείες – μονόλογους χωρίς καμία αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε την προεκλογική εκστρατεία, να κατατεθούν οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων και να υπάρξει ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ μας, δημιουργώντας και ένα κλίμα ενότητας για την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό έχω ζητήσει να γίνουν 5 κοινές συγκεντρώσεις στην περιφέρεια, ώστε ο κόσμος να μας ακούσει όλους μαζί από κοντά, καθώς και δύο τηλεοπτικές συζητήσεις.
Ο νέος φορέας πρέπει να είναι ανοιχτός σε ενδεχόμενες μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες; Προς ποια κατεύθυνση;
Αυτό είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο λαός με την ψήφο του, ο οποίος πάντοτε καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι πρώιμο και μάλλον περιφρονητικό προς την βούληση του να προεξοφλούμε το μετεκλογικό τοπίο. Όπως και να έχει, εμείς φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα λαμβάνει συλλογικά όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Ως θέση αρχής ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα τηρηθεί και από τα δυο μέρη.