Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (ημέρα εαρινής ισημερίας) στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης». Το συγκεκριμένο πείραμα προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές/-τριες να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη πριν από 2000 χρόνια περίπου. Η δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).
Οι μαθητές/-τριες της Β΄ και Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου κ. Αλεξιάδου Μαρίας, κ. Κονδυλίδη Κωνσταντίνου, κ. Κωνσταντινίδη Χρήστου, κ. Νιμβριώτη Ιωάννη, κ. Παπανικολάου Λεωνίδα και κ. Πλακεντά Ελένης, υλοποίησαν το πείραμα στον αύλειο χώρο του σχολείου στις 12:00 το μεσημέρι. Μετρώντας το ύψος αντικειμένων και το μήκος της σκιάς τους, συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας και υπολόγισαν, με μεγάλη ακρίβεια, την ακτίνα και την περιφέρεια της Γης. Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς αξιοποιούνται οι αρχές της ανακαλυπτικής, της συνεργατικής και της βιωματικής μάθησης και οι γνώσεις από την Ιστορία, τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία, τη Φυσική, την Πληροφορική.
Η υλοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη είναι ιδιαίτερα απλή. Με την απλότητα όμως αυτή, είναι εντυπωσιακό το γεγονός που επιτυγχάνει να οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου, προσελκύοντας αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών ώστε να προωθηθεί και να καλλιεργηθεί η θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.