Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > 1995: Η Εύξεινος λέσχη Πτολεμαϊδος ΤΙΜΑ τους Αείμνηστους επιφανείς συμπολίτες μας, Μελανοφρύδη Παντελή, Χρηστίδη Ιωάννη και Νικολαΐδη Ανανία -Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 29/01/2020

1995: Η Εύξεινος λέσχη Πτολεμαϊδος ΤΙΜΑ τους Αείμνηστους επιφανείς συμπολίτες μας, Μελανοφρύδη Παντελή, Χρηστίδη Ιωάννη και Νικολαΐδη Ανανία -Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 29/01/2020

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σε μια σεμνή Μουσικό-φιλολογική βραδιά, που οργάνωσαν το 1995, ο Δήμος Πτολεμαϊδος, ο σύλλογος Βλατσιωτών Πτολεμαϊδος και τα Ποντιακά Σωματεία,  Εύξεινος Λέσχη Πτολεμαϊδος και Ένωση Ποντίων Εορδαίας, τιμήθηκαν οι Αείμνηστοι επιφανείς συμπολίτες μας:

Παντελής Μελανοφρύδης,  πρόσφυγας από τον Πόντο-Λόγιος-Δάσκαλος-εκδότης-Δημοσιογράφος και Δήμαρχος. 

Στο βιογραφικό του Παντελή Μελανοφρύδη αναφέρθηκε η Καθηγήτρια και μέλος της ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ, Μωϋσιάδου.

Ένα μεγάλο οδοιπορικό στη δράση του, στην περιοχή του Πόντο και της περιοχής μας, πλούσιο το λογοτεχνικό του έργο.

Μεγάλη η προσφορά του στη νεολαία μας, όπου δίδαξε σε σχολεία του Πόντου και της Πτολεμαϊδος.

Τεράστια και πλούσια τα απομνημονεύματά του που κοσμούν και σήμερα βιβλιοθήκες της περιοχής μας ,αλλά και άλλων πόλεων της Πατρίδας μας. Σεβαστή η βοήθεια του προς τους αδελφούς Ποντίους που έφταναν στην περιοχή μας με τα καραβάνια της Προσφυγιάς .

 Ιωάννης Χρηστίδης, από τη Βλάστη, Δήμαρχος Πτολεμαϊδος στην περίοδο της κατοχής.  

Στο βιογραφικό και τη μεγάλη  πατριωτική δράση, του Ιωάννη Χρηστίδη, αναφέρθηκε, ο Γιάννης Γαλάνος.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δράση του κατά την διάρκεια της κατοχής, όπου, με την ιδιότητα του διορισμένου Δημάρχου κατόρθωνε να συλλέγει πληροφορίες για τις προθέσεις των Ναζί Γερμανών κατά πατριωτών της ΕΘΝΙΚΗΣ Αντίστασης τους οποίους και ενημέρωνε σώζοντάς τους από βέβαιη εκτέλεση.  .

Τη πατριωτική του αυτή πράξη πληροφορήθηκαν οι Γερμανοί και ύστερα από μια νυκτερινή σύσκεψη, με την παρουσία και του διορισμένου… Δημάρχου τους, τον σκότωσαν εν ΨΥΧΡΩ γιατί δεν …υπάκουσε στο ΑΛΤ του Γερμανού σκοπού, λίγο ποιο πέρα από τον τόπο της ….Σύσκεψης, σημερινή οδός Ιωάννου Χρηστίδη .

Ανανίας Νικολαΐδης, από τον Πόντο, λόγιος και Γραμματέας της Κοινότητας Καϊλαρίων-Δήμου Πτολεμαϊδος .       

Στο βιογραφικό και τη δράση του Αείμνηστου Ανανία Νικολαΐδη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Της Ένωσης Ποντίων κ. Τσαρδακλίδης Ιωάννης Ανυπολόγιστη η βοήθεια του  Αείμνηστου Ανανία Νικολαΐδη τόσο από τη θέση αυτή του Πνευματικού άνδρα ,όσο και του υπαλλήλου της Κοινότητας Καϊλαρίων και του Δήμου Πτολεμαϊδος .

Το Τεράστιο Αρχείο του και σήμερα αποτελεί τον οδηγό κάθε ενδιαφερόμενου που θέλει να μάθει για την περιοχή και τη δράση της εποχής του ξεριζωμού και της εγκατάστασης των χιλιάδων προσφύγων που κατέκλυζαν την περιοχή μας από τις αξέχαστες  Πατρίδες .

Σημαντική η βοήθειά του  σε ανθρωπιά  καλοσύνη  και κάθε είδους υλική βοήθεια που μπορούσε να μοιρασθεί με τα αδέλφια του Ποντίους πρόσφυγες  Με την ευκαιρία αυτή της Μουσικό-φιλολογικής βραδιάς ο Δήμος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στα παιδιά τους.

Την όλη αυτή σεμνή και γεμάτη συγκίνηση τελετή, έκλεισε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης με τραγούδια του Διγενή του Πόντου που καταχειροκροτήθηκαν δεόντως από την κατάμεστη αίθουσα.

Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Πτολεμαϊδος τίμησε την προσφορά των Αειμνήστων, δίνοντας το όνομά τους σε κεντρικούς δρόμους της Πόλης.

Οι Τιμηθέντες.

Μελανοφρύδης Παντελής

Χρηστίδης Ιωάννης

 

Νικολαΐδης Ανανίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Μαθητής και τηλεόραση- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Η τηλεόραση! Μια συσκευή που ήρθε στη ζωή των Ελλήνων το 1960 και έμεινε πιστός φίλος μεγάλων ...