Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > 1952: Η ποδοσφαιρική ομάδα “Δόξα” Πτολεμαϊδος – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 17/07/2019

1952: Η ποδοσφαιρική ομάδα “Δόξα” Πτολεμαϊδος – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 17/07/2019

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Όπως θα θυμούνται οι παλιοί, την αναφερόμενη εποχή, σε κάθε γειτονιά της Πτολεμαϊδα υπήρχαν  και 2-3  γυμναστήρια  (αλάνες) όπου τα παιδιά  ασχολούνταν με διάφορα παιχνίδια, κυρίως όμως με το ποδόσφαιρο που ήταν το αγαπητό τους παιχνίδι,

Μπορεί να μη διέθεταν μπάλες, ή παπούτσια σαν τα σημερινά, όμως, η παιδική φαντασία και διάθεση τους (μας) δημιουργούσε διάφορες μπάλες  από κουρέλια υφάσματος, από τις φούσκες των γουρουνιών που αφθονούσαν στην πόλη μας και πολύ λίγοι ήταν εκείνοι, που οι γονείς τους είχαν, κάποια, οικονομική δυνατότητα για την αγορά κάποιο λαστιχένιο μικρό τοπάκι, όσο και για τα.. ποδοσφαιρικά τους, αυτά περιορίζονταν, ή, στα της γέννησής τους.. παπούτσια (ξυπολταρία), ή στα υγιεινά τσαρουχάκια, από μαλακό δέρμα χοιρινό (γουρουνιού), ένεκα το λίπος τους, που, ευτυχώς, οι περισσότερες οικογένειες διέθεταν, ή ακόμη και από διπλά και τριπλά μάλλινα καλτσάκια (σοσόνια, όχι τα λαστιχένια) που… οι καλές μας ΜΑΝΟΥΛΕΣ έπλεκαν και … μπάλωναν συνέχεια για να μη στερήσουν, από τους κανακάρηδες τους τη χαρά του παιχνιδιού.

Γιατί όμως, όλος αυτός ο σημερινός μελαγχολικός απολογισμός μας, που για τα παιδιά της εποχής ήταν μια ήταν μια απόλαυση ;;

Απλούστατα, για να θυμηθούν οι παλιοί τις δικές τους ευχάριστες, ναι, ευχάριστες ταλαιπωρίες και να εκτιμήσουν οι νέοι, τις σημερινές δικές τους απολαυστικές συνθήκες.

Πέρα, όμως, από αυτό, θέλουμε  να τονίσουμε, πως, οι στερήσεις αυτές γεννούσαν πληθώρα ποδοσφαιριστών (κάθε γειτονιά την ομάδα της) που, οι καλλίτεροι πλαισίωναν τις αναγνωρισμένες ομάδες της πόλης, όπως, τον Θρυλικό ΑΡΗ, τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, την ΕΛΠΙΔΑ, τη ΔΟΞΑ του 1955-1959 και άλλες μικρότερης ..εμβέλειας και πέρα αυτών, είχαμε και εξαγωγή σε μεγάλες ομάδες του κέντρου, όπως, Χατζηγιαννίδη Γιώργο, Ζεϊμπέκη Βασίλη, Εσπερίδη Γιώργο, Θεοφανίδη Αιμίλιο, Πετράκη Βαγγέλη, Κούση Βαγγέλη, Πουλασουχίδη Στέλιο, Τανίδη Γιώργο, Τσιφτσάκη Βαγγέλη και άλλους.

Το θέμα, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ της πόλης, φίλες και φίλοι, είναι τεράστιο και δεν ολοκληρώνεται με τα δικά μας δημοσιεύματα του τύπου αυτού, όμως, άρχισε κάποια προσπάθεια, ελπίζουμε να καρποφορήσει και σύντομα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο(όσο είναι δυνατό) πόνημα …..

Στη φώτο μας, καθιστοί, από αριστερά: Εμμανουηλίδης Κώστας, Μπισκιτζής Βασίλης και Παπαδόπουλος Πυθαγόρας.

Όρθιοι, από αριστερά: Κάποιος άγνωστός μας Βασίλης, Γεωργιάδης Χρήστος, Σαββουλίδης Βασίλης, Μπισκιτζής Κώστας, Ξανθόπουλος Παντελής (Μπεμπούλης), ο άγνωστός μας Χ; , Κούσης Αχιλλέας, Καλαϊτζόπουλος Τρύφων και Γρηγοριάδης Κώστας (Μαρόπουλος).

Από την παραπάνω ομάδα, πρώτος ο Γρηγοριάδης Κώστας και στη συνέχεια, ο Παπαδόπουλος Πυθαγόρας και ο Σαββουλίδης Βασίλης μεταπήδησαν στον ΑΡΗ και ο Μπισκιτζής Βασίλης στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ, όπου, επί αρκετά χρόνια αποτέλεσαν βασικά στελέχη των ομάδων τους.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team