Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > 10,5 εκ. ευρώ για έργα στο χώρο της υγείας από το ΕΣΠΑ – Ο «e-ptolemeos.gr» παρουσιάζει όλα τα προτεινόμενα έργα στη Δυτ. Μακεδονία

10,5 εκ. ευρώ για έργα στο χώρο της υγείας από το ΕΣΠΑ – Ο «e-ptolemeos.gr» παρουσιάζει όλα τα προτεινόμενα έργα στη Δυτ. Μακεδονία

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας, προκρίθηκαν για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα αποφασίστηκε η συνέχιση δύο έργων – γέφυρα, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Σταύρος Γιαννακίδης και συμμετείχαν: η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής τον διοικητή, Γιώργο Κύρκο, οι διοικητές των 5 νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και η Διαχειριστική Αρχή. Τέθηκαν επί τάπητος οι ανάγκες στο χώρο της υγείας, έγινε μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, σε σχέση με τη δυνατότητα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, με γνώμονα την αναβάθμιση του πολύπαθου πρώτου και δεύτερου βαθμού δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώτα έργα για τα οποία η Διαχειριστική Αρχή έβγαλε ήδη προκήρυξη στον αέρα, είναι το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας και η Στεγανοποίηση των χειρουργείων του νοσοκομείου Γρεβενών. Ο προϋπολογισμός του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ. Ήδη υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και 3ης ΥΠΕ – Υπουργείου Υγείας. Αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. Η ανάγκη για νέο Κέντρο Υγείας στη Σιάτιστα είναι επιτακτική και πρόκειται για μια «παλιά και πονεμένη ιστορία», καθώς το υπάρχον κτήριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1995 και έχει κριθεί ακατάλληλο.

Επίσης, επίκειται η δημοπράτηση της «στεγανοποίησης χειρουργείων νοσοκομείου Γρεβενών», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, έργο άμεσης προτεραιότητας, καθώς η υγρασία καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των χειρουργείων, αν και το νοσοκομείο Γρεβενών είναι κτήριο καινούργιο.

Μέχρι 31/12/2016 πρόκειται να βγει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.500.000 ευρώ. Μένει να κατανεμηθούν τα ποσά στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Το έργο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τα πέντε νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Σερβίων, Σιάτιστας και Τσοτυλίου και από ένα στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να βγει και για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πρεσπών, ο προϋπολογισμός του οποίου δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της 3ης ΥΠΕ, στο νέο ΕΣΠΑ πρόκειται να ενταχθεί η νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, με 5.000.000 ευρώ.

Θέση στην επόμενη προγραμματική περίοδο έχει η δημιουργία νέας μονάδας ΠΕΔΥ στην πόλη της Κοζάνης. Ειδικότερα προβλέπεται να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΚΕΓΕ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κτήριο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Υγείας. Για να λειτουργήσει όμως ως μονάδα του ΠΕΔΥ, απαιτείται διαμόρφωση του υπάρχοντος κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Ο προϋπολογισμός του έργου της διαμόρφωσης του χώρου ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ.

Τα δύο έργα – γέφυρες από το προηγούμενο πρόγραμμα είναι: Η επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και ο εξοπλισμός της μαιευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι τα 10,5 εκ. ευρώ που αποφασίστηκε να δοθούν στον τομέα της υγείας, είναι ένα σεβαστό ποσό, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά θα αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη. Το σημαντικότερο όμως που υπογραμμίστηκε είναι ότι στα τέλη του 2018 θα γίνει αναμόρφωση του προγράμματος. Όπως δήλωσε στον «Π» ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κύρκος, «εφόσον προχωρήσουν ικανοποιητικά τα παραπάνω έργα και υπάρξει απορρόφηση των κονδυλίων, έχουμε τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ότι θα δοθούν κι’ άλλα χρήματα, για ένταξη πρόσθετων έργων στον τομέα της υγείας. Επομένως η πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση υπάρχει και εμείς από την πλευρά μας ως 3η ΥΠΕ, είμαστε έτοιμοι με ολοκληρωμένες προτάσεις να προτείνουμε νέα έργα».

15219567_589065511280002_5667553069353472177_n

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis
x

Check Also

Αστυνομία: Βρέθηκαν στην Κοζάνη και παραδόθηκαν δύο πορτοφόλια – Αναζητούνται οι κάτοχοί τους

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δ. Μακεδονίας Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Σε εξέλιξη τα έργα εγκατάστασης οπτικής ...