Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > 1 δις ευρώ στο ΕΤΕΑΝ για επιχειρήσεις!
None

1 δις ευρώ στο ΕΤΕΑΝ για επιχειρήσεις!

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις νέες μορφές χρηματοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων, παρακολούθησαν προχτές το απόγευμα στην Κοζάνη, αρκετοί επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη.
Την εκδήλωση με θέμα «ΕΤΕΑΝ: Ενεργές Δράσεις και Επιχειρηματικότητα» πραγματοποίησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας. Εισηγητής και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος. Εισήγηση παρουσίασε και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Αποστολίδης για το ρόλο των Συνεταιριστικών Τραπεζών και τη σχέση τους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «το ΕΤΕΑΝ σχεδιάζει προϊόντα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτά τα προϊόντα πρέπει να διοχετεύονται μέσω των τραπεζών στην αγορά». Το «άγχος» του ΕΤΕΑΝ σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι ότι «αυτή τη στιγμή έχει να διαχειριστεί 1 δις. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αυτά τα λεφτά πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στις επιχειρήσεις. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα προϊόντα της ΕΤΕΑΝ περνάνε μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή το δίκτυο πωλήσεων της ΕΤΕΑΝ είναι οι τράπεζες.
Έτσι θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να κοιτάξει ποιος είναι ο προσφορότερος τρόπος, να πάει να μιλήσει με την τράπεζά του, να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του και να μπορέσει να απολαύει αυτών των προϊόντων και ωφελημάτων της ΕΤΕΑΝ, που πραγματικά είναι πολύ σημαντικά. Βοηθάνε στη ρευστότητα, στο κόστος χρήματος και στην υλοποίηση των επενδύσεων, δηλαδή στην εξεύρεση κεφαλαίων».
Ο Γ. Γεροντούκος σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα, τόσα πολλά που φοβόμαστε ότι δεν μπορούν να αφομοιωθούν ούτε οι υπάλληλοι των τραπεζών, ώστε να τα προωθήσουν. Πραγματικά αν μία επιχείρηση ξαναβρεί το δρόμο με την τράπεζα και συνεργάζεται με τον τραπεζίτη της, οι τράπεζες θα ενημερώσουν για όλα αυτά τα προγράμματα.
Εμείς προσπαθούμε να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και μέσω των Επιμελητηρίων να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες για τα προγράμματα αυτά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «η Συνεταιριστική συμμετείχε σε όσα προγράμματα κλήθηκε από το ΕΤΕΑΝ να συμμετάσχει. Δεν συμμετείχε μόνο στα προγράμματα από τα οποία αποκλειόταν εξ’ αρχής. Μ’ αυτή την έννοια συμμετέχουμε και στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και σ’ αυτό που αφορά στην έκδοση των εγγυητικών επιστολών για τις ΜΜΕ και στο πρόγραμμα που τώρα ξεκινάει του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ‘Επιχειρηματική Επανεκκίνηση’ για το οποίο έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς και σ’ αυτό που περιμένουμε της εγγυοδοσίας για τα επιχειρηματικά δάνεια. Θα είμαστε παρόντες παντού για να στηρίζουμε τις ΜΜΕ».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, σημείωσε ότι το ΕΤΕΑΝ υλοποιεί προγράμματα, τα οποία περνούν όμως μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, πρέπει να βάλουμε και τις τράπεζες στο παιχνίδι, ώστε να ανοίξουν οι στρόφιγγες για να μπορέσει να διοχετευτεί χρήμα στην πραγματική οικονομία. Σήμερα τα κριτήρια ως προς τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ αυστηρά και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που άντεξαν αυτά τα χρόνια της κρίσης, ευελπιστούμε ότι αφού άντεξαν σε τόσο δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να στηριχτούν από το τραπεζικό σύστημα».
Δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο τελευταίος σημείωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχει σχετικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο και άλλους αρμόδιους παράγοντες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team