Η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφτεί τις κοινότητες Κρόκου και Πύργων του Ν. Κοζάνης, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μια εντυπωσιακή και αποτελεσματική τοπική ανάπτυξη στον τομέα της γεωργίας, σηματοδοτεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
Οι Κροκοπαραγωγοί και μηλοπαραγωγοί του Κρόκου και των Πύργων (όπως και οι συνεταιρισμοί του Βελβεντού) αντί να μπουν στις ουρές των επιδοτήσεων του ΕΛΓΑ και της ανεργίας του ΟΑΕΔ, δημιούργησαν από μόνοι τους σύγχρονες καλλιέργειες υψηλής ποιότητας προϊόντων που σήμερα γίνονται ανάρπαστα από τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αγορές.
Έτσι όχι μόνον αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανέχειας και της ανεργίας αλλά δημιούργησαν πλούτο για τη χώρα και νέες θέσεις απασχόλησης, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός διαπίστωσε από την επίσκεψη αυτή, ιδίοις όμασι, ότι στην χώρα μας υπάρχει και η άλλη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη που παράγει πλούτο και δημιουργεί θέσεις εργασίας και μπορεί να συγκρατήσει τον πληθυσμό στην ύπαιθρο.
Μακάρι και ο υπουργός Γεωργίας, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, να πήρε μαθήματα τρόπων αγροτικής ανάπτυξης και να αλλάξει τις αντιλήψεις και νοοτροπίες στο Υπουργείο του, που αντί να διευκολύνουν τέτοιες καθαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τις παρεμποδίζουν.
Για να γίνω συγκεκριμένος θα αναφέρω προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Πτολεμαΐδας που δίνουν πνοή στην τοπική αγροτική ανάπτυξη, και θα δημιουργήσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να κοστίσουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος.
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Να παραχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Πτολεμαΐδας, για χρήση 1.500 στρέμματα από τα χέρσα εδάφη κατά μήκος του αγωγού τηλεθέρμανσης προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί θερμοκηπιακές μονάδες.
Α.Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και μπορούν με απόφαση του Υπουργού να διατεθούν στο Δήμο μόνο για χρήση.
Β.Στο δήμο Πτολεμαΐδας υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ισραηλιτική εταιρεία NETAFIM και την Ολλανδική DALSEN, αλλά και από Έλληνες επενδυτές για ίδρυση θερμοκηπίων, με κίνητρο το χαμηλό κόστος θέρμανσης (στο 1/3 του πετρελαίου) από την εξωαστική χρήση της τηλεθέρμανσης.
Γ.Για κάθε 100 στρέμματα θερμοκηπίου δημιουργούνται 65 μόνιμες θέσεις εργασίας και 35 εποχικές, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο ούτε 1 ευρώ.
Η πρόταση κατατέθηκε στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Να ενταχθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Α.Στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη, τα μεγαλύτερα ορυχεία και οι περισσότεροι Α.Η.Σ ισχύος 4060 MW.
Η λειτουργία του όλου συστήματος εξόρυξης, μεταφοράς του λιγνίτη με ταινιόδρομους στους ΑΗΣ και καύσης παρέχουν μοναδική δυνατότητα σε φοιτητές Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι μαθητές Λυκείων και σε κάθε άνθρωπο να γνωρίσει πως εφαρμόζονται στην πράξη οι θεωρητικές τους γνώσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
B.Παράλληλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλαιοντολογικά ευρήματα κατά την εξόρυξη του λιγνίτη και η αποκατάσταση των εδαφών μετά την εξόρυξη του λιγνίτη.
Γ.Ακόμα η υπάρχουσα υποδομή στην περιοχή:
-Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων Ι.Τ.Ε.Σ.Κ
-Λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος ΑΕΙ για θέματα ενέργειας
-Η δημιουργία Βιομηχανικού Μουσείου Λιγνίτη
-Ο Πόλος καινοτομίας – ενέργειας στην Α.Ε.Β.Α.Λ
-Η λειτουργία σχολής ορυχείων της ΔΕΗ
-Η αίθουσα υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών με την τεράστια μακέτα οπτικό-ακουστικής παράστασης λειτουργίας των συστημάτων Ορυχείων – ΑΗΣ
-καθώς και οι άλλες Ξενοδοχειακές και κοινωνικές υποδομές ενισχύουν το ήδη έντονο ενδιαφέρον για τον Βιομηχανικό και εκπαιδευτικό τουρισμό που θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε 1 ευρώ το Δημόσιο.
Ο Δήμος Πτολεμαΐδας κατέθεσε πρόταση
ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Να παραχωρηθεί το φράγμα Περδίκκα στον φυσικό του δικαιούχο Δήμο Πτολεμαΐδας.
Α. Το φράγμα στο Δ.Δ. Περδίκκα κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του εργοστασίου Λιπασμάτων ΑΕΒΑΛ το οποίο όμως έκλεισε εδώ και 15 χρόνια, και το φράγμα παραμένει αναξιοποίητο από τότε.
Β.Ο Δήμος Πτολεμαΐδας θα αξιοποιήσει τα 10 εκατ. Κυβ. μετ. νερό που χάνονται κάθε χρόνο, για τις αρδευτικές ανάγκες θα κατασκευάσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για τις ανάγκες του και θα αναπλάσει το χώρο για τουριστική αξιοποίηση αλλά και ιχθυοκαλλιέργεια.
Με τον τρόπο αυτόν θα ξυπνήσει έναν Αναπτυξιακό γίγαντα που σήμερα κοιμάται, θα αρδεύσει αγροτικές καλλιέργειες και τα θερμοκήπια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας χωρίς επιβάρυνση του κράτους ούτε ένα ευρώ. Η πρόταση αυτή του Δήμου Πτολεμαΐδας αγκυλώθηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει πίσω τα εδάφη που του ανήκουν και με χαριστική τροπολογία 2941/2001 δώθηκαν στη ΔΕΗ Α.Ε., κατά παράβαση των νόμων 183Α/1955 και 1280/1982, και να τα αποδώσει στην τοπική κοινωνία, στους κατοίκους της Εορδαίας από τους οποίος τα πήρε η ΔΕΗ με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις (αντί πινακίου φακής), με την ρητή διαβεβαίωση των παραπάνω νόμων ότι μετά την εξόρυξη του λιγνίτη θα τα αποκαταστήσει και θα τα επιστρέψει.
Με την απόδοση των εδαφών αυτών ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα τον οποίο εκτόπισε η ΔΕΗ από την περιοχή, αλλά και για αξιοποίηση άλλων μορφών ανάπτυξης που θα φέρουν πλούτο στην περιοχή, και θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας χωρίς να ξοδέψει το κράτος ούτε 1 ευρώ.
Σε μια εποχή όπου το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων είναι στο μειον 50%! Που σημαίνει ότι τα μισά αγροτικά προϊόντα που καταναλώνει η χώρα εισάγονται από το εξωτερικό, είναι αδιανόητο τέτοιες προτάσεις που φέρνουν πλούτο αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης να τις βάλει στο περιθώριο του ενδιαφέροντός του.
Αν μπορούσε ο πρωθυπουργός να διανυκτερεύσει στην ενεργειακή καρδιά της χώρας θα διαπίστωνε και τις παραλήψεις της ΔΕΗ στα ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά θα άκουγε από τους τοπικούς φορείς προτάσεις για την τοπική ανάπτυξη που δίνουν απάντηση στη σημερινή κρίση, χωρίς επιβάρυνση του κράτους.
Όπως:
Η Δημιουργία πίστας αυτοκινητοδρόμου στους χώρους των ορυχείων, όπου ολοκληρώθηκε η εξόρυξη του λιγνίτη, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.
Η δημιουργία δορυφορικών προς της ΔΕΗ επιχειρήσεων για αναλώσιμα υλικά, τα οποία η ΔΕΗ εισάγει.
Η ανάπτυξη του βιομηχανικού – εκπαιδευτικού τουρισμού που δεν υπάρχει στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Η αξιοποίηση της τέφρας κ.α που θα δημιουργούσαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας χωρίς επιβάρυνση του κράτους και θα έδιναν απάντηση στον μείζον πρόβλημα της ανεργίας που στο Ν. Κοζάνης έφτασε σε δραματικά επίπεδα.
Είναι αντιφατικό η περιφέρεια Δ.Μ να είναι πρώτη στις απορροφήσεις κονδυλίων στα προγράμματα του 3ου Κ.Π.Σ. και ταυτόχρονα να παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανεργία!
Μήπως το κριτήριο επιλογής στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να αλλάξει ώστε ως κριτήριο να είναι το αναγκαίο και ωφέλιμο του έργου και όχι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ακόμα και σε έργα αμφίβολης αναγκαιότητας και μικρής ωφελιμότητας.
Κων/νος Μαυρομάτης
πρ. Δήμαρχος
Πτολεμαΐδας