Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Το τσιγάρο …έκλεισε τα καφέ – εστιατόρια
None

Το τσιγάρο …έκλεισε τα καφέ – εστιατόρια

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Με αίτημα την αναστολή του αντικαπνισιτκού νόμου, οι καταστηματάρχες καταστημάτων εστίασης, έκλεισαν χτες τα μαγαζιά τους στη Δυτική Μακεδονία, διαμαρτυρόμενοι συγχρόνως για κάθετη πτώση του τζίρου.
Η πόλη της Κοζάνης «νέκρωσε» στην κυριολεξία, καθώς σύμφωνα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστιατορίων, Καφετεριών και Συναφών Επαγγελμάτων, Χρήστο Φτάκα, «έκλεισε το 99% των καφέ και εστιατορίων». Επίσης τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν χτες στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, στα Γρεβενά. Στη Φλώρινα αν και ο τοπικός σύλλογος αποφάσισε συμμετοχή στην κινητοποίηση, τελικώς τα καταστήματα ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία λειτούργησαν κανονικά. Στο νομό Κοζάνης δεν λειτούργησαν τα καφέ και συναφή καταστήματα στα Σέρβια, στον κρόκο και στην Νεράιδα. Λόγω βροχής, λίγοι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο δημαρχείο της πόλης και επέδωσαν ψήφισμα στο δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα. Αντιπροσωπεία καταστηματαρχών της Κοζάνης επέδωσαν το ίδιο ψήφισμα στην Υγειονομική Υπηρεσία και στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «με δεδομένη την εξαιρετικά μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου, που οφείλεται στη μείωση του κύκλου εργασιών σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και με την επιδείνωση που προκαλεί το εντελώς άκυρο νομοθέτημα για την απαγόρευση του καπνίσματος, κατάσταση που θέτει το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και συναφών επαγγελμάτων σε θέση πρωτοφανούς ασφυξίας, δυσπραγίας και επερχόμενης καταστροφής».
Οι σύλλογοι καταστηματαρχών εστίασης Δυτικής Μακεδονίας, απαιτούν:
-Ουσιαστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
-Αναστολή εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%.
-Κατάργηση του δημοτικού φόρου 0,5% και του 5%.
-Φορολογικά κίνητρα για δημιουργία επιχειρήσεων αμιγώς καπνιζόντων.
Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Γρεβενά και Καστοριά ήταν πιο ευρηματικές, καθώς εκεί οι σύλλογοι έβγαλαν τραπεζάκια στις πλατείες, προσφέροντας καφέ, γλυκό και τσιγάρο στους παρευρισκόμενους.
Κεντρικό σύνθημα των καταστηματαρχών που έκλεισαν χτες τα καταστήματα, ήταν «η επιλογή είναι δικαίωμα» και «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά η καθολική απαγόρευση βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία». Ο Χ. Φτάκας δήλωσε στον «Π» ότι «ο τζίρος στα καταστήματα της Κοζάνης μειώθηκε κατά 55%, ενώ πολλά καταστήματα έκλεισαν. Η Κοζάνης έχει τα πιο πολλά κλειστά καταστήματα στο σύνολο της χώρας, ενώ όσα εξακολουθούν να λειτουργούν, τα περισσότερα απ’ αυτά δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην ανεργία, καθώς τα καταστήματα που υποτίθεται δούλευαν πολύ καλά, μείωσαν το προσωπικό μέχρι και 40% λόγω της αναδουλειάς».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team