Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Το «πάγωμα» των προσλήψεων ανέβασε το θερμόμετρο στη ΔΕΗ
None

Το «πάγωμα» των προσλήψεων ανέβασε το θερμόμετρο στη ΔΕΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το «πάγωμα» των προσλήψεων και στη ΔΕΗ, ανέβασε κατακόρυφα το θερμόμετρο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Κοζάνη χτες βρέθηκε σε έναν κλοιό καταλήψεων, καθώς εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατέλαβαν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη νομαρχία Κοζάνης και την εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας. Παράλληλα, βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων συμπαραστέκονται στο αίτημα των συνδικάτων για «ξεπάγωμα» των προσλήψεων, ενώ αυτοδιοίκηση και φορείς συμπαρατάσσονται με τους εργαζόμενους, καθώς θεωρούν ότι «η ΔΕΗ οδηγείται σε διάλυση αν δεν προσληφθούν εδώ και τώρα οι 2.035 επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2007».
Χτες από τις 7 το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι μέλη των σωματείων «Σπάρτακος» και «Εργατική Αλληλεγγύη» κατέλαβαν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι μέλη του σωματείου «Ένωση» προχωρούσαν σε κατάληψη της νομαρχίας Κοζάνης, ενώ στις 10 π.μ. αποχώρησαν από τη νομαρχία και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μισής ώρας στον εθνικό δρόμο Κοζάνης – Λάρισας, στη διασταύρωση της παρακαμπτηρίου του Δρεπάνου, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.
Αντιπροσωπεία των καταληψιών του «Σπάρτακου» συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κίρκο, ο οποίος είχε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ενώ αντιπροσωπεία της «Ένωσης» είχε συνάντηση με τον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, ο οποίος επίσης βρισκόταν σε διαρκείς διαβουλεύσεις με αρμόδιους στην Αθήνα. Δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων βρέθηκαν χτες, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, ενώ με ερωτήσεις στη Βουλή ή ανακοινώσεις παρενέβησαν συνεπικουρώντας στο αίτημα για προσλήψεις οι Αλέκος Αθανασιάδης και Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Μιχάλης Παπαδόπουλος (ΝΔ). Επίσης το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος και δημαρχεύων του δήμου Πτολεμαϊδας Αθανάσιος Βούρας, ο αντινομάρχης Κοζάνης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Γιώργος Σβώλης, οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Τα συνδικάτα ζητούν «να σταματήσει η ομηρία των 2.035 επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και να προσληφθούν αμέσως», ενώ συνολικά απαιτούν «την πρόσληψη 5.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ, εκ των οποίων οι 3.000 στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας». Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν είχαν υλοποιηθεί επί ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν τις πραγματοποιεί, στο πλαίσιο του παγώματος των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, αν και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευτεί προεκλογικά από την Κοζάνη ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στη ΔΕΗ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε καταγγείλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «οδήγησε σε διάλυση τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας».
Οι πρόεδροι του «Σπάρτακου» και της «Ένωσης» Γιώργος Αδαμίδης και Γιάννης Μανές, χαρακτήρισαν «καταστροφική την απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ. Είναι καταστροφική όχι μόνο για την επιχείρηση, αλλά και για την τοπική κοινωνία και την οικονομία συνολικά». Ο πρώτος δήλωσε ότι «η μεγάλη έλλειψη προσωπικού θέτει θέμα ασφάλειας της εργασίας, του προσωπικού και των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή αν μιλάμε για ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας, καθώς η ΔΕΗ δουλεύει παράνομα με έλλειψη προσωπικού και με πάρα πολλές και εξαντλητικές ώρες υπερωρίας. Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι τα πολλά εργατικά ατυχήματα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 είχαμε οκτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα τρία στην περιοχή μας».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε χτες επικοινωνία με την διευθύντρια του υπουργού Οικονομικών Χρύσα Χατζή, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Κατόπιν επικοινωνίας με τον υπουργό, η διευθύντρια ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι τμηματικά θα απορροφηθούν όλοι οι επιτυχόντες του διαγωνισμού», προσθέτοντας ότι «αναζητούνται τρόποι σε επίπεδο Ε.Ε. να πεισθούν οι εταίροι για την αναγκαιότητα να μην ισχύσει το πάγωμα των προσλήψεων για την ΔΕΗ, η οποία είναι ανώνυμη εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο».
Μετά την παραπάνω ανακοίνωση ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Αντιθέτως, ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Γιάννης Δίκας, δήλωσε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την τμηματική απορρόφηση. Είναι ανάγκη να προσληφθούν τώρα όλοι οι επιτυχόντες και άμεσα να προχωρήσει η επιχείρηση σε νέες προσλήψεις, διαφορετικά ο αγώνας θα κλιμακωθεί τις προσεχείς ημέρες».
Ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής, μετά την σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της «Ένωσης», δήλωσε: «Διαβεβαίωσα τους εργαζόμενους που κατέλαβαν σήμερα τη νομαρχία ότι ο αγώνας για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλης της κοινωνίας. Το θέμα των προσλήψεων έχει να κάνει με την ενίσχυση και στήριξη της ΔΕΗ στην πρώτη γραμμή της παραγωγής που δημιουργεί την κερδοφορία της. Έχει να κάνει με την προοπτική της τοπικής κοινωνίας για να παραμείνουμε η ενεργειακή καρδιά της χώρας στα νέα δεδομένα, στις νέες εποχές.
Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, τον οποίο ενημέρωσα για τις εξελίξεις και για το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για προσλήψεις. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτιμά – όπως μου είπε – ότι η πρόσληψη νέου προσωπικού στη ΔΕΗ είναι προς όφελος της επιχείρησης. Βεβαίως, αυτή είναι μία πολιτική απόφαση…»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team