Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Το ζήτημα της παιδείας συζητά η αυτοδιοίκηση
None

Το ζήτημα της παιδείας συζητά η αυτοδιοίκηση

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Αμείωτη συνεχίζεται η κινητικότητα για θέματα παιδείας το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων και την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ενδεχόμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ.
Μετά τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών του Βοΐου και του Λιβαδερού, τις καταλήψεις και πορείες των φοιτητών, το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου χτες το βράδυ, ενώ το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας συζητιέται στο περιφερειακό συμβούλιο. Χτες βράδυ οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών της Κοζάνης πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο Κοβεντάρειο και παρέστησαν στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ φοιτητών και διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου, με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε η διοικούσα, στην οποία απαντά το συντονιστικό των φοιτητών, καταλογίζοντας ότι δεν μιλά για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για ενδεχόμενη συνένωση πανεπιστημίου – ΤΕΙ. Από την πλευρά της η Διοικούσα υποστηρίζει ότι έχει «ως μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη του πανεπιστημίου.
Η Διοικούσα Επιτροπή
Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως πρόσφατα, με αφορμή τη συνεχιζόμενη ανησυχία φοιτητών και διδασκόντων τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε εξ αιτίας του κυοφορούμενου νομοθετικού πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, συζήτησε επισταμένα όλες τις παραμέτρους των θεμάτων αυτών και με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Απορρίπτει κάθε συζήτηση για παρέκκλιση από τους ιδρυτικούς στόχους και την προοπτική του Πανεπιστημίου μας. Θα εργασθεί με όλες τις δυνάμεις της για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης στο Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως σε ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, προβλήματα τα οποία η Διοικούσα Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
2. Υποστηρίζει και εργάζεται για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων, την οποία θεωρεί αυτονόητη, και
3. Βεβαιώνει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους φοιτητές και τους καθηγητές ότι θα προασπίσει τη φυσιογνωμία και την προοπτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας
προϋποθέσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης όλων των Τμημάτων του, μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
Οι φοιτητές
Απαντώντας το συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών, υπογραμμίζει:
Το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Διοικούσα Επιτροπή στις 14/2/11, προσπάθησε ανεπιτυχώς να καθησυχάσει τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό για τις δηλώσεις περί συγχώνευσης-συστέγασης του ΠΔΜ με το Τ.Ε.Ι.
1. Δεν δίνει καμιά σαφή απάντηση στο θέμα της συγχώνευσης – συστέγασης και πιο συγκεκριμένα αποφεύγει να το αναφέρει.
2. Δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες λύσεις για τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Αντιθέτως, εργασίες για σημαντικά θέματα όπως το κτιριακό έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα από όλους τους υπεύθυνους φορείς.
3. Το Δελτίο Τύπου γενικολογεί περί αναβάθμισης του Πανεπιστημίου χωρίς να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα πραγματοποιηθεί. Η συζήτηση για αναβάθμιση είναι παράλογη αφού όχι μόνο δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ιδρύματος, αλλά οι συνεχείς περικοπές δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Απαιτούμε σαφείς απαντήσεις και όχι αοριστολογίες οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας γεμίζουν ερωτηματικά και να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team