Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας & Δικτύων Αγροτουρισμού που έγινε στον ημιόροφο του περιπτέρου 16 μέσα στη PHILOXENIA, με οργάνωση του ΑΓΡΟΡΑΜΑ και την υποστήριξη της HELEXPO, του Ομίλου ΕΞΠΡΕΣ και της εφημερίδας ΑΓΡΟΤΙΚΗ, δόθηκαν αρκετά στοιχεία από τα Conventions & Visitors Bureau – CVB (γραφεία εκδηλώσεων και επισκεπτών) και τα DMO – Destination Marketing Organization (οργανισμοί προώθησης προορισμών).
Σε μια διεπαγγελματική σύγκριση, ο δρ. Δ. Κούτουλας γράφει ότι, ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός από τα CVB που μελέτησε ήταν 150 εκατ. Ευρώ περίπου και ο μικρότερος προϋπολογισμός 150.000 Ευρώ περίπου, ενώ ο μέσος προϋπολογισμός, αφού εξαιρέθηκαν οι υπερβολικά μεγάλοι προϋπολογισμοί, ήταν 6.000.000 Ευρώ.
Τα έσοδά ενός CVB ή DMO ή Τοπικού Συμφώνου προέρχονταν κατά 31% από ιδιωτικούς πόρους και κατά 69% από δημόσιους ή δημοτικούς πόρους, στο δείγμα που μελετήθηκε, ενώ η κατανομή των δαπανών τους είναι 16% για διοίκηση, 53% για το marketing και 30% για το προσωπικό λειτουργίας. Το μεγαλύτερο CVB είχε 900 περίπου άτομα προσωπικό και το μικρότερο 2.
Το 60% των CVB, από το δείγμα που μελέτησε ο Δρ Δ.Κούτουλας, και λειτουργούν εκτός Αμερικής δέχονταν μέλη, ενώ στην Αμερική είναι 51%.
Ανάμεσα στα Τοπικά Σύμφωνα, στοιχεία των οποίων αναφέρθηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας & Δικτύων Αγροτουρισμού, είναι το Δίκτυο Ανάπτυξης και Ποιότητας Τουριστικών Επιχειρήσεων Ποιότητας Κερκίνης-ΟΙΚΟΞΕΝΙΑ, η Εταιρία Λιμναίου Τουρισμού Βεγορίτιδας-Πετρών, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ-ΚΡΗΤΗ, το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, ο Τοπικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Ημαθίας (ΗΜΑΘΙΑ ΠΟΙΟΤΗΣ-ImathiaQuality-IQ), η αμκε THRONOS at Olympus Πιερίας, το Δίκτυο Συνεργαζομένων Τουριστικών Επιχειρήσεων & Πολιτιστικών Φορέων Νομού Πέλλας STEPFOR+, το Δίκτυο Χιακής Φιλοξενίας, το Δίκτυο Ποιότητας Αχαιών, ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εναλλακτικού Τουρισμού, οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας, το Δίκτυο για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη (Network for Sustainable Tourism)-NEST, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Τουρισμού Ορεινής Άρτας ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, τα Μονοπάτια Πολιτισμών της Ευρωπεριφέρειας Belasica-Κιλκίς, το Σύμφωνο Τοπικής Παραδοσιακή Γαστρονομίας Ποιότητας στο Νομό Τρικάλων-ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Νομού Κοζάνης ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ, το Τοπικό Σύμφωνο Παράδοσης & Ποιότητας Νομού Ξάνθης, το Δίκτυο Επιχειρήσεων Τουρισμού Δράμας-ΕΚΣΤΑΣΗ, το γεωγραφικό δίκτυο ΓΗ του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΑΕ, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Αγροτουρισμού Αράχωβας, το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιώτικης Ελλάδας ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, το δίκτυο ευρωπαϊκών χωριών EUROVILLAGES, το Τοπικό Σύμφωνο Αειφορίας Πέλλας, το Τοπικό Σύμφωνο Τουρισμού Φλώρινας, η Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου, το Δίκτυο Επιχειρήσεων Τουρισμού Ιωαννίνων, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΠΑΡΝΩΝ, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Βόρειας Πελοποννήσου, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Δυτικής Κρήτης, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Λίμνης Πλαστήρα, το Τοπικό Σύμφωνο Νομού Γρεβενών-ΓΕΦΥΡΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ και το Δίκτυο Χαλκιδικής ΑΕ.
Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων η κα Gabriella Scheiner (Πρέσπες), ο κ. Βασιλείου Ντόρης (Καστοριά), η κα Μιχαηλίδου Αθηνά (Θεσσαλονίκη), ο κ. Βολουδάκης Γιώργος (Κομοτηνή), ο κ. Δόβας Νίκος (Πήλιο), ο κ. Ζάγκλης Ναπολέων (Ιωάννινα), η κα Καραβασίλη Σταυρούλα (Άρτα), ο κ. Κούτσικος Παναγιώτης (Τρίκαλα), ο κ. Κυριακού Ευάγγελος (Πέλλα), η κα Μαγγίνα Μαρία (Αρκαδία), ο κ. Μαρίνης Σωτήρης (Μεσσηνία), ο κ. Μεταξάτος Παναγής (Κεφαλονιά), ο κ. Μηλιαράκη Κορίννα (Ρέθυμνο), ο κ. Μπάλλας Βασίλης (Χίος), ο κ. Μπουμπόπουλος Ζαχαρίας (Έβρος), η κα Νίκα Βασιλική (Κορινθία), ο κ. Τόρτοκας Άνθιμος (Φλώρινα) και ο πρόεδρος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ κ. Φραντζεσκάκης Νίκος (Χανιά)
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης συντόνισε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας & Δικτύων Αγροτουρισμού. Την οργάνωση είχε ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (συντονιστής ΑγρΟραμα), ενώ τα εύγευστα εδέσματα προετοίμασε ο κ. Βασίλης Σαμιωτάκης.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, ο πρόεδρος κ. Ν. Φραντζεσκάκης επεσήμανε ότι «στη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα και κυρίως στην αγροτουριστική πραγματικότητα, αυτό που «πουλά» πλέον δεν είναι η κάθε μια αγροτουριστική μονάδα ξεχωριστά, αλλά ο τουριστικός προορισμός και από ότι φαίνεται οι τουριστικοί προορισμοί εξυπηρετούνται καλύτερα με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας ή τα Γραφεία Εκδηλώσεων & Επισκεπτών-CVB. Για μια ακόμη φορά τονίσθηκε από όλους ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή συμβολή στην τοπική ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την «αγροτουριστική επιχείρηση», σε συνεργασία με τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους συγκροτημένους φορείς τους.
Οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού από μόνοι τους ήδη προχωρούν σε θέσπιση κριτηρίων για ποιοτικές υπηρεσίες, ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα ούτε σε μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού ούτε σε κρατικούς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΓΕ προσκάλεσε όλους στις ,προσεχείς διοργανώσεις, που είναι στις 29 Νοε 2008 στο Hyatt (Θεσ/νίκη), στις 20 Δεκ 2008 στο Hilton (Αθήνα) και στις 17-18 Φεβ 2008 στην Αθήνα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων.
Στο Συνέδριο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων θα συζητηθούν από τους αντιπρόσωπους των Ενώσεων Αγροτουρισμού από κάθε Περιφέρεια κυρίως η άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της «αγροτουριστικής επιχείρησης», ενώ θα προσδιορισθούν οι 7 ομάδες κριτηρίων ποιότητας στον Αγροτουρισμό, που είναι τα κριτήρια άμιλλας-συνεργασίας, αρχιτεκτονικής, εξοπλισμού, υπηρεσιών, γαστρονομίας, περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382