Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιου Προβόπουλου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τα Προεδρεία των επιχειρηματικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, στα γραφεία του ΣΕΒΕ. Εκτός του Προέδρου του ΣΕΒΕ κ. Βασίλη Θωμαΐδη, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης κ. Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης κ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Μυλωνάς, ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης κ. Παπδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης κ. Μενεξόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Θωμαΐδης, μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων, εξέφρασαν τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία τους για τις επιδράσεις που φαίνεται να ασκεί η διεθνής οικονομική κρίση και η επερχόμενη ύφεση στις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.
Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μια οικονομική ζώνη, η οποία σε ένα συντριπτικό ποσοστό απαρτίζεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 15% του ΑΕΠ των περιφερειών της Βορείου Ελλάδας προέρχεται από τις εξαγωγές, σε αντίθεση με το 6% που συνεισφέρουν οι εξαγωγές στο ΑΕΠ της Αττικής.
Ιδιαίτερα μεγάλο φαίνεται να είναι το πλήγμα που δέχονται οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία το 70% των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον, σημαντική αγορά για την εξαγωγική δραστηριότητα των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, αποτελούν οι αναπτυσσόμενες χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, αλλά παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στους κραδασμούς της επικείμενης οικονομικής ύφεσης. Σε αυτή τη δυναμική, έχει επενδύσει επίσης και μία μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδας, καθώς οι ξένες άμεσες επενδύσεις, ελληνικών συμφερόντων στις Βαλκανικές χώρες υπερβαίνουν τα 14 δις €, με τη δραστηριοποίηση 4.000 και πλέον επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική κάμψη του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και η έντονη μείωση της κατανάλωσης, θα αποτελέσουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οικονομικής πορείας των Βαλκανικών χωρών για τα προσεχή οικονομικά έτη.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Θωμαΐδης, πρότεινε το σχεδιασμό ενός προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής περιφέρειας καθώς και ενός νέου πακέτου που θα ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για διαρκή συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων, που επηρεάζονται άμεσα από τις οικονομικές εξελίξεις και της Τράπεζας της Ελλάδος, έτσι ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη θωράκιση και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στην οικονομική κρίση.
Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε ότι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης. Η εγγυοδοσία των ελληνικών επιχειρήσεων από το δημόσιο, καθώς και η ανεύρεση και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ρευστότητας, είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο, έτσι ώστε να επανεκκινηθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση και συνεπώς η παραγωγή. Εξίσου σημαντικό, είναι να διασφαλιστεί ότι το πακέτο των 28 δις ευρώ που έχει ρυθμιστεί για να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες, θα ενισχύσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία.
Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία βάσει της εμπειρίας της και του θεσμικού ρόλου που επιφορτίζεται, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και να προτείνει περαιτέρω τρόπους για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα, τα οποία έχει προτείνει ο ΣΕΒΕ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τα οποία έχει κοινοποιήσει με υπόμνημά του στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη είναι επιγραμματικά τα ακόλουθα:
1. Διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
4 Δανειοδότηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για κεφάλαια κίνησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ
4 Αξιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα ένα πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
4 Εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην προεξόφληση από τράπεζες και εταιρίες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), εξαγωγικών επιχειρήσεων από πελάτες του εξωτερικού μέσα από την πλήρη αξιοποίηση και διεύρυνση του θεσμού του factoring.
4 Άμεση αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων Επιτάχυνση της αξιοποίησης του προγράμματος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για τις ΜΜΕ
2. Μείωση του κόστους δανεισμού μέσω των επιτοκίων
4 επιδότηση του spread των επιτοκίων για ένα δημοσιονομικό έτος
3. Φορολογικές διευκολύνσεις, κατάργηση επιβαρύνσεων και μείωση των τελών
4 Απευθείας επιστροφή του συνόλου (100%) του πιστωτικού υπολοίπου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με διασφάλιση της επιστροφής του εντός του προβλεπόμενου στις ισχύουσες διατάξεις μήνα
4 Κατάργηση της εισφοράς 0.6% του Ν. 128/75 για τα δάνεια εξαγωγικών επιχειρήσεων
4 Άμεση κατάργηση της διάταξης του άρθρου 11 του Ν. 3634/08 με το οποίο φορολογήθηκαν για πρώτη φορά τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα των επιχειρήσεων με 1‰ της αντικειμενικής τους αξίας (ΕΤΑΚ)
4. Επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης επιχορηγήσεων και επίσπευση του ΕΣΠΑ 2007-2013
Άμεση ανάληψη των πρω 4 τοβουλιών από την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών προκήρυξης των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜΜΕ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς – ΕΣΠΑ 2007-2013
4 Οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή ομολογιακού δανείου στο Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), ώστε να στηρίζει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capitals).