Με την ευλογία και την άδεια του σεπτού ποιμενάρχου μας κ.κ Θεοκλήτου πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική εκδρομή στο Ιάσιο της Ρουμανίας , της ενορίας του Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδας δια την προσκύνηση του ιερού λειψάνου της οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.
Η εκδρομή έγινε την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος από τις 25 ιουνίου εως της 30 ιουνίου 2013 με ενορίτες του Αγ. Στεφάνου αλλά και συμπολίτες από άλλες ενορίες της πόλεώς μας.
Το οδοιπορικό αυτό πλούσιο από ευλογίες πνευματικές αλλά και εμπειρίες μοναδικές.
Τα μοναστήρια οι ναοί τα προσκυνητάρια διάσπαρτα σε όλη τη Ρουμανία τοποθετημένα σαν πολύτιμα μαργαριτάρια μέσα στο πράσινο περιδέραιο φωτίζοντας με τις αστραφτερές σκεπές τους αλλά και με την χάρη τους το σκοτάδι που κράτησε τον Ρουμανικό λαό σαράντα πέντε και πλέον έτη μακριά από το φως την ελπίδα .
Όμως τα μοναστήρια αυτά που κάποτε άναψαν την φωτιά και την φλόγα της ελευθερίας στο υποδουλωμένο έθνος μας ευλογώντας την σημαία της επαναστάσεως στην μονή των Τριών Ιεραρχών στο Ιάσιο της Ρουμανίας ήταν η απαρχή για να ανάψει η φλόγα στην Αγία Λαύρα κ έτσι ο υπόδουλος λαός να αρχίζει να φωτίζετε να αρχίζει μέρα με την ημέρα να ελευθερώνετε και να ανακτά την ελπίδα της σωτηρίας και της λευτεριάς μαζί.
Αυτά τα μοναστήρια.. Αυτά τα προπύργια της πίστεως μας αυτοί οι φάροι και οι οδοδείκτες μέσα στο πέλαγος της ζωής..
Την τρίτη το πρωί στις 5π.μ ξεκινήσαμε μπροστά από το ναό του Αγίου Στεφάνου και της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής πενήντα τρείς τον αριθμό επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου «χονδροματίδης» και αναχωρήσαμε για το προσκύνημά μας στο Ιάσιο της Ρουμανίας.
Αναχώρηση στις 05:00 π.μ για τα σύνορα Προμαχώνα. Διασχίζοντας την πανέμορφη κοιλάδα του Στρυμόνα και δια μέσω Σόφιας (πρωτεύουσα της Βουλγαρίας) και με ενδιάμεσες στάσεις, συνεχίσαμε για τα Βουλγαρικό – Ρουμανικά σύνορα. Περάσαμε την πόλη Πλέβεν) συνεχίσαμε για το Ρούσε την τελευταία πόλη των συνόρων. Περάσαμε την Γέφυρα Φιλίας πάνω από τον Δούναβη και φτάσαμε στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι στις 17.00μ.μ. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και βγήκαμε για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.Το δείπνο μας υπέροχο και η διανυκτέρευση μας θαυμάσια.
Την επόμενη μέρα έγερσις πρωινό και αναχωρούμε για τα θρυλικά Καρπάθια αφού διασχίσαμε την κοιλάδα του ποταμού Πράχωβα, φτάσαμε στη Σινάϊα, το μαργαριτάρι των Καρπαθίων. Εδώ επισκεφθήκαμε το παλάτι Πέλες, θερινή κατοικία του βασιλιά Καρόλου Α’. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Σινάϊα του 17ου αι.ένα μοναστήρι υπέροχο αντίγραφο της μονής αγίας Αικατερίνης
του Σινά γι’ αυτό και ονομάσθηκε η περιοχή ΣινάΪα και συνεχίζουμε για Μπρασόφ, μεσαιωνική πόλη με ιστορικά μνημεία. Είδαμε την παλιά πόλη, την Μαύρη εκκλησία γοτθικού ρυθμού, την μεγαλύτερη σε μέγεθος στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνεχίσαμε την διαδρομή μας για Πιάτρα Νέαμτς, περάσαμε μια εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα διαδρομή όπως το φαράγγι Μπικάζ και την κόκκινη λίμνη με τα όρθια δέντρα που σχηματίστηκε από την κατακρήμνιση του βουνού που έφραζε τον ποταμό Μπικάζ (1836). Η διαδρομή μας έμεινε αξέχαστη.
Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για να επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, μοναστήρια αξιόλογα με ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα. Προσκυνήσαμε στις Ιερές Μονές Secu (Σεκού) που συνδέεται με τον Ελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων όπου ο Ολύμπιος Γιωργάκης ετάφη στον αύλειο χώρο της μονής. Το μοναστήρι Neamts (Νεαμτς) και Agapia (Αγάπια) γυναικεία αδελφότητα με 430 μοναχές, παλιά αξιόλογα μοναστήρια με υπέροχες τοιχογραφίες. Συνεχίσαμε τη διαδρομή για το ιστορικό Ιάσιο, πρώην πρωτεύουσα της ηγεμονίας της Μολδοβλαχίας έως το 1859 που εξακολουθεί να είναι πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Βόρειας Ρουμανίας. Για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί από εδώ ξεκίνησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την επανάσταση του 1821. Και φτάσαμε στο όμορφο Ιάσιο το απόγευμα στις 16.00μ.μ, Παρακολουθήσαμε τον εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ναό του Ιασίου όπου φυλασετε και το σκήνωμα τις Οσίας Παρασκευής.
Την επόμενη μέρα το πρωί εκκλησιαστήκαμε στο ναό της Οσίας Παρασκευής μεταλάβαμε των αχράντων μυστηρίων και θαυμάσαμε την ευλάβεια των αδελφών Ρουμάνων κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας την τάξη και την ευπρέπεια που επικρατούσε μέσα στο ναό, αλλά και την μεγάλη αγάπη και ευλάβεια στην ελληνίδα Αγία μας, σκηνές που μας συγκίνησαν όλους εικόνες που εδώ στην πατρίδα μας τις έχουμε ξεχάσει και τις βρίσκουμε μόνο σε παλιά βιβλία του κυρ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε αξιόλογα αντιπροσωπευτικά μοναστήρια και εκκλησίες στην πόλη και την γύρω περιοχή. επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό ναό, τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ρουμανίας, των Τριών Ιεραρχών όπου εδώ φυλλασονταν παλαιότερα το σκήνωμα της Οσίας και σε αυτήν την μονή ευλογήθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης.
Επισκεφθήκαμε επίσης την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης, που πρωτοχτίστηκε το 1452, και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι στις απεικονίσεις που έχει στο εξωτερικό του εμφανίζονται εκτός από Αγίους και Έλληνες Φιλόσοφοι. Είδαμε το Μέγαρο της Κουλτούρας (πολιτισμού), το Εθνικό Θέατρο, το Δημαρχείο, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ρουμανίας κ.α. Ακόμα επισκεφθήκαμε το μοναστήρι Golia όπου πολλές Ελληνικές οικογένειες πρόσφεραν πολλά αφού καταστράφηκε και τελευταία ξαναχτίστηκε από τον Κυβερνήτη Κωνσταντίνο Μαυροκορδάτο. Ακόμα προσκυνήσαμε το μοναστήρι ψηλά στο λόφο Τσετατουϊα (Cetatuia) που σημαίνει φρούριο και χτίστηκε από τον Γεώργιο Δούκα 1669-1672. Από εκεί ψηλά θα θαυμάσαμε την θέα της σύγχρονης αλλά και της παλιάς πόλης.
Το απόγευμα τελέσαμε την παράκληση στην Οσία Παρασκευή από όλους μας που ήρθαμε από την Ελλάδα.
Στην παράκληση ήλθε και ο Μητροπολίτης Ιασίου Θεοφάνης όπου μας ευλόγησε και μας μοίρασε ευλογία σε όλη την ελληνική αποστολή μια μικρή εικόνα της Οσίας Παρασκευής με τεμάχιο από το ειλητό.
Το πρωί αναχωρήσαμε για Βουκουρέστι, μέσω άλλης εντυπωσιακής διαδρομής, φτάσαμε στο πανέμορφο Βουκουρέστι το μεσημέρι. Επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο και συμμετείχαμε στον εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό όπου και πάλι θαυμάσαμε την λαμπρότητα και το μεγαλείο της λατρείας της τάξης και της ευσέβειας. Προσκυνήσαμε πολλά λείψανα Αγίων και Μαρτύρων της πιστεώς μας.
Κάναμε μια περιήγηση – ξενάγηση στα αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Είδαμε το παλάτι της Βουλής, χτισμένο από τον Τσαουσέσκο (ως το σπίτι του Λαού), το δεύτερο σε μέγεθος δημόσιο κτήριο του κόσμου, μετά το Πεντάγωνο. θαυμάσαμε το φημισμένο μέγαρο μουσικής, τα ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας, την Αψίδα του Θριάμβου, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο
Και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από ευλογίες έπειτα από αυτό το πνευματικό οδοιπορικό στην Ορθόδοξη χώρα της Ρουμανίας .
Η χάρη της Οσίας Παρασκευής μας συνόδευε σε όλο αυτό το οδοιπορικό και όλα με την ευλογία της κύλησαν ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα .
Η επιθυμία μας πραγματοποιήθηκε.
Εφέτος θα πραγματοποιήσουμε προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη Καππαδοκία .
Από τις 22/6/2014 – 29/6/2014
1η ημέρα Πτολεμαίδα-σύνορα
2η ημέρα σύνορα-Κωσταντινούπολη ‘’Διανυκτέρευσι’’
3η ημέρα Κωσταντινούπολη-Καππαδοκια ‘’Διανυκτέρευσι’’
4η ημέρα Καππαδοκία ταξίδι στην εντυπωσιακή Καππαδοκία και Πολλά άλλα
5η ημέρα Καππαδοκία Θα επισκεφθούμε στο Προκόπι και θα Προσκυνήσουμε στην οικία ‘’σταύλο’’ και Πολλά άλλα
6η ημέρα Καππαδοκία επίσκεψη Καισάρια Γνωστή ως πόλη του Αγίου Βασλείου και πολλά άλλα
7η ημέρα Καππαδοκία-Κωσταντινούπολη
8η ημέρα Κωσταντινούπολη-Πτολεμαίδα ‘’Επιστροφή’’
ΤΙΜΗ 380,00 ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
500,00 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
Η ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
1 τη μεταφορά μας,περιηγήσεις-ξεναγήσεις με συγχρονο κλιματιζόμενο λεωφορείο
2 Επίσημο ξεναγό καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής
3 4 διανυκτερεύσεις στην Καππαδοκία με πρωινό και δείπνο
4 Και 2 διανυκτερεύσεις στην Κωσταντινούπολη με πρωινό
5 Ασφάλεια αστικηε ευθύνης
6 Αρχηγό-συνοδό του γραφείου
Πληροφοριες: στο Γραφείο CHONDROMATIDIS TRAVEL και στα τηλέφωνα 2463053423- 2463053492
Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ