Σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ προχωρούν έξι σωματεία συνταξιούχων της ΔΕΗ, τα οποία δεν είναι μέλη στις υφιστάμενες ομοσπονδίες.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη Σωματείων Συνταξιούχων της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ με έδρα την Πτολεμαΐδα και στην οποία πήραν μέρος το Αγωνιστικό Πανελλαδικό Μέτωπο Συνταξιούχων (Α.ΠΑ.ΜΕ.Σ.) με έδρα την Αθήνα, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ με έδρα τη Λάρισα, ο Παν- Ευοϊκός Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ με έδρα το Αλιβέρι και το Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ με έδρα την Κοζάνη.
«Η δρομολόγηση πώλησης του ΑΔΜΗΕ και της “μικρής ΔΕΗ” ανοίγει εκ των πραγμάτων θέμα ασφαλιστικού και διακύβευσης της περιουσίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Αναστάσιος Δημάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι «μια και τα κόμματα της συγκυβέρνησης λένε ότι μάς έχουν διασφαλίσει τα καλούμε να μας πούνε ποια είναι αυτά που μάς έχουν εξασφαλίσει από το 2010 μέχρι σήμερα και τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν αναφορικά με το θέμα της περιουσίας μας που είναι ενσωματωμένη στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ».
Σημείωσε ότι ήδη τα σωματεία συνταξιούχων που πήραν μέρος στη σύσκεψη αυτή συγκροτούν ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να πιέσουν με αιχμή του δόρατος τη διασφάλιση του ασφαλιστικού τους «γιατί με τις εξελίξεις για την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” αύριο θα είναι αργά», ενώ στον αγώνα αυτό θα κληθούν να συμμετέχουν και άλλα σωματεία συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Στην αγωνία των συνταξιούχων της ΔΕΗ για το μέλλον του ασφαλιστικού των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ αναφέρθηκε κι ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ, Παναγιώτης Λόφτσαλης. Επισήμανε ότι από το 1999 που άλλαξε το ασφαλιστικό της ΔΕΗ (που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ήταν ασφαλισμένοι στον εργοδότη) πέρασαν πολλοί νόμοι οι οποίοι διασφάλιζαν την ενσωματωμένη περιουσία τους, αλλά με άλλους νόμους και με τα μνημόνια αυτή η δέσμευση πλέον δεν ισχύει. «Κι όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά γίνονται συνεχώς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, τη στιγμή που με βάση αναλογιστική μελέτη όχι μόνο δεν μειώθηκε το ασφαλιστικό κεφάλαιο που παρέμεινε στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, αλλά είχε μια αυξητική τάση της τάξεως των 350 -400 εκατομμυρίων κάθε έτος. Η τελευταία επικαιροποίηση που έγινε από διεθνή οίκο δείχνει ότι η περιουσία μας ανέρχεται στα 11,5-12 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι όμως που αμφισβητείται από τον υπολογισμό των παγίων της επιχείρησης, όταν αυτή τη στιγμή βαίνει προς πώληση το 30% της ΔΕΗ σε πολύ πιο χαμηλά ποσοστά απ’ ότι προσδιορίζεται μόνο η περιουσία των εργαζομένων σε σχέση με τα πάγια της επιχείρησης.»
Ο κ. Λόφτσαλης χαρακτήρισε μονόδρομο τη συμπόρευση και συμπαράταξη των συνταξιούχων της ΔΕΗ στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης ενάντια στη πώληση του 30% της “μικρής ΔΕΗ” και για να διασφαλιστεί παράλληλα το υπάρχον ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ