Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 27 Αυγούστου με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση του προγράμματος «Ψηφιακός Δήμος», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» από την ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης τόνισε την αναγκαιότητα της οργάνωσης των Δήμων για την υποδοχή των νέων δεδομένων, αφού οι εξελίξεις στη σύγχρονη τεχνολογία είναι ραγδαίες. Η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, συμμετέχοντας σε ανάλογα προγράμματα και υποβάλλοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιώσει την «ψηφιακή» του εικόνα, μέσω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της συμβολής στην εμπέδωση από πλευράς του πληθυσμού των οφελών
Συνέχεια στη σελ. 15
από τη χρήση των ψηφιακών ευκολιών που προσφέρει η τεχνολογία και τα ευρυζωνικά δίκτυα. Ο Δήμος Πτολεμαΐδας είναι πρωτοπόρος στα θέματα νέων τεχνολογιών και ένας από τους πρώτους που έχουν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οποία διαρκώς ανανεώνεται με νέες πληροφορίες, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στην νέα τεχνολογία και τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων.
Στην εισήγηση της η κ. Φωτεινή Βακουφτσή, εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε την αναγκαιότητα προσαρμογής των δήμων στα νέα δεδομένα με την οργάνωση όλων των υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι υπολογιστές και τα ασύρματα δίκτυα θα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλους τους Δήμους δίδοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στους δημότες τους όπου κι βρίσκονται.
Ήδη ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος και καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από τους αιρετούς. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η έννοια του Ψηφιακού Δήμου και η συμβολή του στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες και την τοπική ανάπτυξη, ενώ έμφαση δόθηκε σε ζητήματα όπως:
* Κόστος ευρυζωνικών δικτύων
* Ασφάλεια ψηφιοποιημένων δεδομένων
* Δυνατότητες παροχής υπηρεσιών και πληρωμής τελών
* Χρήση των GIS (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών)
* Ανάγκη ψηφιοποίησης δεδομένων σε νομαρχιακό επίπεδο
* Ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού των Δήμων με την εισαγωγή των ΤΠΕ- αύξηση της ανεργίας
* Ανάγκη κατάρτισης στις ΤΠΕ των δημοτικών υπαλλήλων.