Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Ιδιότυπη διαμαρτυρία μικροπωλητών

ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Ιδιότυπη διαμαρτυρία μικροπωλητών

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


1

 

 Επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Σβώλης

Διαμαρτυρία, χωρίς απεργία όμως, πραγματοποίησαν χθες παραγωγοί και πωλητές στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας, καθώς με βάση απόφαση της συνέλευσής τους λειτούργησε χθες Τετάρτη κανονικά η λαϊκή αγορά της πόλης, αν και με πανό που ανάρτησαν στο μέσον της λαϊκής κατήγγειλαν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που όπως υποστηρίζουν, καταργεί τις λαϊκές αγορές, και διένειμαν ανακοίνωση με τα αιτήματά τους στον κόσμο.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Λαϊκών Αγορών ζητούν:
– Ίση μεταχείριση με όλους τους κλάδους επαγγελματιών σχετικά με τις άδειες.
– «Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
– Απεμπλοκή των Δήμων από τις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
– Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
– Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.

3
– Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές, μόνο με την υφιστάμενη άδεια και χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα των Λαϊκών Αγορών, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Απασχόλησης Γεώργιος Σβώλης, στον Υπουργό και Υφυπουργό Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους Συλλόγους παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά τη διαμαρτυρία των Συλλόγων Παραγωγών κι επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την 29-4-2014, ημέρα Τρίτη, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, εμπορίου και απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζω τη συμπαράστασή μου στα δίκαια αιτήματα των διαμαρτυρομένων πωλητών λαϊκών αγορών Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα εκφράζω την αντίθεσή μου στις προτεινόμενες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, όπως:
Αντιμετώπιση του φορολογικού και ασφαλιστικού προβλήματος, όπου και προτείνω την απάλειψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τη θεώρηση των αδειών.
Για την τοποθέτηση των πωλητών με κλήρωση, προτείνω να παραμείνει το ισχύον καθεστώς ως έχει, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τις Περιφέρειες της χώρας.
Αναφορικά με το διαχωρισμό επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών, προτείνω παραμονή της σημερινής κατάστασης, αφού με αυτή θα υπάρχει σωστός ανταγωνισμός και προστασία καταναλωτή.
Σχετικά με τα αυξημένα πρόστιμα παραβάσεων και τις ποινικές κυρώσεις που τις συνοδεύουν, πρέπει στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η κοινωνία μας, λόγω κρίσης, να μειωθούν, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή τους και είσπραξή τους.»
Ο κ. Σβώλης μαζί με την επιστολή του υπέβαλλε και το ψήφισμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας.

2

Ρ.Β.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team