Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Στη δημοσιότητα οι λίστες του περιοδικού «Διαβάζω» για τα λογοτεχνικά βραβεία του 2008. Στην τελική επιλογή και η συλλογή διηγημάτων του Β.Π.Καραγιάννη «Το χρώμα της νοσταλγίας»
None

Στη δημοσιότητα οι λίστες του περιοδικού «Διαβάζω» για τα λογοτεχνικά βραβεία του 2008. Στην τελική επιλογή και η συλλογή διηγημάτων του Β.Π.Καραγιάννη «Το χρώμα της νοσταλγίας»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι «μικρές λίστες» των υποψήφιων για τα βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω», (χρηματικά, ύψους 1.000 ευρώ το καθένα), που θα απονεμηθούν στις 4 Μαΐου.
Τα βιβλία σε όλες τις κατηγορίες, ανήκουν στη βιβλιοπαραγωγή του 2008, χρονιά ιδιαίτερα παραγωγική, πρωτίστως για το ελληνικό μυθιστόρημα, εξίσου και για την ποίηση (10 υποψήφιοι σε κάθε κατηγορία), «παρά τη σχετική απροθυμία των εκδοτών να την στηρίξουν και τη συστηματική υποβάθμιση ή αδιαφορία για την αξιολόγησή της από τον ελληνικό τύπο», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή των βραβείων.
Από τη «μικρή λίστα» του βραβείου μυθιστορήματος εξαιρέθηκαν οι Πέτρος Μάρκαρης και Θανάσης Βαλτινός, όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν, επειδή κατέχουν δημόσιες θέσεις. Στο διήγημα, ο μεγάλος αριθμός των προτεινομένων (επίσης 10 βιβλία), δείχνει ότι αρκετές συλλογές συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της κριτικής επιτροπής, η οποία διαπιστώνει όμως ότι «η φετινή παραγωγή διηγήματος ήταν κάπως πιο υποτονική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Στην κατηγορία του δοκιμίου (7 υποψήφιοι), η κριτική επιτροπή ενέταξε όσα βιβλία σχετίζονται με την ευρύτερη λογοτεχνία. Για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς η επιτροπή κατέληξε μέσα από βιβλία πεζογραφίας και ποίησης (9 υποψήφιοι).
Όσο για το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο (9 υποψήφιοι), κυρίως στα εφηβικά, αν και η επιτροπή διαπίστωσε «ανανέωση στα θέματα και τόλμη στον χειρισμό τους» (σχέσεις εφήβων με οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον), επισημαίνει παράλληλα και «την έκδοση άτεχνων «κοριτσίστικων» βιβλίων που δεν προσφέρουν τίποτε». Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο (10 υποψήφιοι), διακρίνεται μεν «για την εντυπωσιακή εικονογράφηση, χωρίς όμως να έχει στοιχεία ανανέωσης». Παρουσιάζοντας σήμερα τη «μικρή λίστα», ο εκδότης του «Διαβάζω», Γιώργος Γαλάντης, ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού, καθώς και ο Άρης Πετρόπουλος, εκ μέρους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου» (ΟΣΔΕΛ), τόνισαν ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το «Διαβάζω» συνεχίζει για δωδέκατη χρονιά να υποστηρίζει το βιβλίο και τους συγγραφείς και να υποστηρίζεται από την αγορά του βιβλίου.
Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι μεν τα βραβεία του «Διαβάζω», απαισιόδοξο μήνυμα όμως είναι το γεγονός ότι ο ΟΣΔΕΛ, με τα πενιχρά του μέσα, είναι ο μεγάλος χορηγός αυτής της γιορτής, αντί κάποιων άλλων που θα έπρεπε να είχαν επιλέξει να γίνουν μεγάλοι χορηγοί, υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος.
Οι υποψήφιοι για τα λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω 2009»
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Γκάκας Σέργιος, Στάχτες, εκδόσεις Καστανιώτη
Ελευθερίου Μάνος, Άνθρωπος στο πηγάδι, εκδόσεις Μεταίχμιο
Ευσταθιάδη Μαρία, Το κόκκινο ξενοδοχείο: Η αδύνατη αναπαράσταση, εκδόσεις Κέδρος
Θέμελης Νίκος, Οι αλήθειες των άλλων, εκδόσεις Κέδρος
Καραγάτση Μαρίνα, Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, εκδόσεις Άγρα
Κούρτοβικ Δημοσθένης, Τι ζητούν οι βάρβαροι, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Μαγκλίνης Ηλίας, Η ανάκριση, εκδόσεις Κέδρος
Μαρούτσου Έλενα, Μεταξύ συρμού και αποβάθρας, εκδόσεις Καστανιώτη
Σταμάτης Αλέξης, Βίλα Κομπρέ, εκδόσεις Καστανιώτη
Χρυσόπουλος Χρήστος, Η λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον, εκδόσεις Καστανιώτη
ΔΙΗΓΗΜΑ
Δαγδελένης Σταμάτης Ε., Το βιβλίο των αιρέσεων, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Καραγιάννης Βασίλης Π., Το χρώμα της νοσταλγίας, εκδόσεις Γαβριηλίδης
Κίτσιου Ειρήνη, Εκπαιδευτής γρύλων, εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκης
Κουγιουμτζή Μαρία, Άγριο βελούδο, εκδόσεις Καστανιώτη
Κουμανταρέας Μένης, Το Show είναι των Ελλήνων, εκδόσεις Κέδρος
Κύρκος Νίκος, Η νύχτα του στρατηγού και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Νεφέλη
Μηλιώνης Χριστόφορος, Τα πικρά γλυκά, εκδόσεις Μεταίχμιο
Παρίσης Νικήτας Ι., Τα κόκκινα στραγάλια: Δεκατρία διηγήματα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Σταυρίδης Στέφανος, Η βιβλιοθήκη του Ραβέλ, εκδόσεις Καστανιώτη
Χιόνης Αργύρης, Το οριζόντιο ύψος: Και άλλες αφύσικες ιστορίες, εκδόσεις Κίχλη.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team