Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους – «Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της», είπε ο κ. Σαμαράς
Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συν;aντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κέλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημείωσε ότι υπήρξε απόλυση σύμπτωση απόψεων με τον Πορτογάλο ομόλογό του «στην ανάγκη για μεγαλύτερη συναίνεση μέσα στην Ευρώπη. Τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τη δημοσιονοική και τραπεζική ένωση δείχνουν ότι το αίτημα για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά αίτημα που υλοποιείται. Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ δείχνει ότι γίνονται βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και την επικροτούμε».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη έχει κάνει βήματα που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητα. Οι δύο χώρες μας, όπως και η Ευρώπη, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Συζητήσαμε με τον κ. Κοέλιο την κρίση στην Ουκρανία και την υποτροπή στη Συρία. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να υιοθετήσει πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας. Για να ασκήσει θετική επιρροή πρέπει να είναι ενωμένη και μέσα από τις κρίσεις να βγει ακόμη πιο ενωμένη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση ανταγωνιστικότητας και μεγάλο χρέος. «Καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές, να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και να μπούμε στην ανάκαμψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε. Επίσης βελιώσαμε τη θέση στην ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Σε λίγο θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πιστεύω ότι αν μία χώρα επιθυμεί να μείνει ζωντανή σε αυτό το παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να κάνει διαρθωτικές αλλαγές. Επίσης η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση. Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της».
Κοέλιο: Με την ανεργία πλήττονται οι προοπτικές της μελλοντικές μας ανάπτυξης
Το θαυμασμό του για την πρόοδο της Ελλάδας και τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργος ξεκίνησε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω γνωρίσει το τεράστιο κοινωνικό κόστος που είχε το πρόγραμμα προσαρμογής στο λαό και κυρίως η ανεργία. Η κατάσταση της απασχόλησης έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει το πιο επιτακτικό ζήτημα. Με την ανεργία πλήττονται οι προοπτικές της μελλοντικές μας ανάπτυξης. Το πρόβλημα λύνεται αν τα μέτρα που θα ληφθούν είναι διαρθρωτικά για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Έτσι αντιμετωπίσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής στην Πορτογαλία. Όταν το νούμερα της ανεργίας είναι τόσο μεγάλα είναι δύσκολο για τους λαούς να κατανοήσουν το σκοπό των θυσιών που έχουν κάνει» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στην Πορτογαλία η οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε τρίμηνα και η ανεργία μειώνεται τους τελευταίους μήνες. Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ότι εφέτος θα μπει σε φάση ανάπτυξης. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις γιατί κατάλαβαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει όπως και η Ισπανία που δεν ήταν σε πρόγραμμα».
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν δίστασε να προσθέσει: «Αν θέλετε να έχετε πολήρες επιστροφή στις αγορές πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σαμαράς κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου. Κύριε πρωθυπουργέ εξασφαλίσατε μία σταθερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταβάλατε μία τεράστια προσπάθεια για να τηρήσει η Ελλάδα την συμφωνία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος αλλά μπορούμε πια να τον κάνουμε μόνοι μας. Είχα πει από την αρχή ότι το πρόγραμμα και τις αλλαγές τις κάνουμε όχι για την Τρόικα αλλά για την Πορτογαλία».
Ο κ. Κοέλιο σημείωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ.