Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, ως πνευματικό ίδρυμα, στηρίζει εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, αξίες διαχρονικές και αναλλοίωτες και έχουν το αποτέλεσμα της συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της αρχαιολογίας, η Διευθύντρια της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δρ Αρχαιολόγος, κ. Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 30-01-2009 ανακοίνωσε τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και της Άνω Μακεδονίας ευρύτερα για το 2009 με εκθέσεις, συμπόσια, ομιλίες, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, κτλ.
Θα πραγματοποιούνται στην άρτια εξοπλισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων και στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής με τη στήριξη του προσωπικού, του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής», καθώς βεβαίως της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και του Δήμου Αιανής.
Οι εκδηλώσεις στηρίζονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, το Δήμο Αιανής, το Σύλλογο Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής, από μικρούς και μεγάλους χορηγούς.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2009
Το 2009 είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις αρχαιότητες της Αιανής, καθώς κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσουν τα επίσημα Εγκαίνια της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.
Η Έκθεση που λειτουργεί από το 2002 σε δύο αίθουσες και ολοκληρώθηκε σταδιακά σε έξι, αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της αρχαίας Αιανής και σηματοδοτεί τη συνεχόμενη πορεία ανάπτυξης του αρχαιολογικού έργου, το οποίο άρχισε συστηματικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με αυτές τις προϋποθέσεις οι φετινές εκδηλώσεις αποκτούν ξεχωριστό χαρακτήρα. Ενισχύονται περισσότερο αυτές που αποτελούν ήδη θεσμό για το Μουσείο, την Αιανή και ευρύτερα την περιφέρεια. Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια με σκοπό να ανοίξει το Μουσείο τις πόρτες του σε καταξιωμένους ή νέους καλλιτέχνες, κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία, τόσο από τον χώρο των εικαστικών τεχνών όσο και της ποίησης, της μουσικής και του θεάτρου. Έχουν καταστεί πλέον θεσμός, μέσα από την επιτυχία και την αποδοχή από τον κόσμο, δραστηριότητες μεγάλες και δύσκολες στην οργάνωση, όπως το Εργαστήρι- Συμπόσιο Γλυπτικής, το οποίο από φέτος θα συνοδεύεται και από Εργαστήρι αρχαίας ζωγραφικής.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ
1. Εργαστήριο -Συμπόσιο Γλυπτικής και αρχαίας Ζωγραφικής (Ιούνιος-Ιούλιος)
Καταξιωμένοι γλύπτες δημιουργούν σε ντόπιο μάρμαρο έργα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, την Αιανή, τη φύση και την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας. Στη φετινή συνάντηση επιπλέον, καλλιτέχνες θα προσπαθήσουν να επιζωγραφίσουν τα γλυπτά, ανιχνεύοντας αρχαίες τεχνικές.
2. Δρόμος Απολλοδώρου (τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου)
Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά αθλητές από όλη την Ελλάδα, καθώς και φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων και της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, συμμετέχουν προς τιμή του αρχαίου Αιαναίου αθλητή Απολλόδωρου στους δρόμους ημιαντοχής. Η εκκίνηση γίνεται από τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο και ο τερματισμός την κεντρική πλατεία της Αιανής, όπου έχει στηθεί μαρμάρινο άγαλμα αθλητή, δημιουργία του Εργαστηρίου-Συμποσίου Γλυπτικής.
3. Ιππική Πορεία: Από την Αιανή και την Ελιμιώτιδα στην Πέλλινα της Εστιώτιδας (τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου)
Πρόκειται για την έκτη πορεία, στην οποία ιππείς και συνοδοιπόροι της σύγχρονης Μακεδονίας θα βαδίσουν στα χνάρια αρχαίων δρόμων, αυτή την φορά με προορισμό την αρχαία Πέλλινα, στην πορεία που ακολούθησε από το Πήλιον της Ορεστίδας προς την Θήβα ο Μέγας Αλέξανδρος το 335 π.Χ. με στρατηγούς από την Άνω Μακεδονία το 335 π.Χ.
4. Επιστημονική Συνάντηση – Συμπόσιο: Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιανή και την Άνω Μακεδονία (Νοέμβριος)
Σκοπεύουμε να καταστεί θεσμός η διημερίδα που συνήθως πραγματοποιούνταν και να λάβει τη μορφή Συμποσίου με κύριο στόχο την παρουσίαση του ανασκαφικού έργου της χρονιάς ευρύτερα από όλη την Άνω Μακεδονία, αλλά και τις προσπάθειες ανάδειξης των αρχαιοτήτων, της συντήρησης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
1. Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου
2. Ευρωπαικές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου).
ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ, ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ
1. Οι Γραικομάνοι της κάτω Ιταλίας (Φεβρουάριος)
Έκθεση Φωτογραφίας-Οδοιπορικό στα ελληνικά χωριά της κάτω Ιταλίας από την φωτογραφική ομάδα Κοζάνης «Φωτοεστίαση».
2. Φωτογραφικά πορτρέτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα (Μάρτιος).
Η Καστοριά των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από τον φακό του Λ. Παπάζογλου, τοπικού φωτογράφου, ο οποίος μέσα από τα έντεχνα σκηνοθετημένα φωτογραφικά πορτρέτα διασώζει πολύτιμες ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες. Το σπάνιο υλικό προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Γκολομπία.
3. Αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Παπά (Απρίλιος)
O Βασίλης Παπάς γεννήθηκε το 1954 στην Έδεσσα, όπου και ζει. Σπούδασε Ιταλική φιλολογία στη Φλωρεντία, το 1987 δημοσίευσε τη συλλογή Παράγραφος 1, 2 και το 1995 τη συλλογή Ντοκυμαντέρ.
4. Μουσική Βραδιά με τους Arc Duo (Μάιος)
Ο Χρήστος Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Κωστούλης συγκρότησαν το 1992 στην Λάρισα τους Αrc Duo. Έκτοτε πειραματίζονται με βιολί και κοντραμπάσο σε μοτίβα της ελληνικής μουσικής τα οποία αναδομούν. Ταυτόχρονα κινούνται δημιουργικά στα μονοπάτια της σύγχρονης μουσικής.
5. Έρωτας και ψυχή (Μάιος)
Ένα σύγχρονο παραμύθι για μεγάλους διασκευασμένο από την θεατρική ομάδα της Κοζάνης «Τεχνοπία».
6. Μουσική παράσταση με την ομάδα του Δημήτρη Βαβλιάρα (Ιούνιος)
Ο Δημήτρης Βαβλιάρας, γεννημένος στην Αιανή, πειραματίζεται συνεχώς με παλιότερους και νέους ήχους, συνθέτει και διασκευάζει, ενώ πολλές φορές καταφεύγει στο θέατρο ή την απαγγελία, με τη μουσική πάντα στον κύριο εκφραστικό ρόλο.
7. Έκθεση του γλύπτη Χρήστου Μπουρονίκου (Ιούλιος).
O Χρήστος Μπουρονίκος γεννήθηκε στην Αγ. Παρασκευή Δεσκάτης Γρεβενών το 1958. Το 1978 εγκαταστάθηκε και έκτοτε ζει μόνιμα στο Βερολίνο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη. Ανήκει στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών της Ελλάδας καλύπτοντας ευρύτατη κλίμακα μορφοπλαστικών και εκφραστικών μέσων. Έχει αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας σε εκθέσεις στο εξωτερικό, έχει κάνει πολλές ατομικές και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Έργα του μεγάλων διαστάσεων εκτίθενται μόνιμα σε πλατείες και δημόσιους χώρους της Δεσκάτης.
8. Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παλιάν.
Σεμινάριο προσέγγισης της τεχνικής και εικαστικής αντίληψης της ελληνιστικής Ζωγραφικής.
Workshop- Εργαστήρι για την χαμένη τεχνική της Εγκαυστικής (Σεπτέμβριος)
O Κωνσταντίνος Παλιάν γεννήθηκε στην Κύπρο το 1954. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α. Π. Θ. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 1980 σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Τα τελευταία χρόνια αφοσιώθηκε στη φιλοτέχνηση πολλών τοιχογραφικών συνόλων. Επίσης αποκατάστησε ζωγραφικά άλλες, παλιότερες τοιχογραφίες, στο βορειοελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος.
9. Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Οκτώβριος – Νοέμβριος)
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του νεοσύστατου τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, να εκθέσουν έργα τους και να έρθουν σε επαφή με το κοινό της Δυτικής Μακεδονίας.
Εκτός των παραπάνω προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα θα ανακοινώνεται η προβολή αρχαιολογικών ταινιών, θα γίνει παρουσίαση της δράσης και των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η προβολή της ταινίας «Αόρατοι», του Javier Bardem.