Στην ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πτολεμαϊδας προχωρά η διοίκηση του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου της Πτολεμαϊδας, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την γεωτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί η έγκριση που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας στην τελευταία συνεδρίασή του, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Πτολεμαϊδας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πτολεμαΐδας.
Με βάση την εισήγηση της προέδρου του Μουσείου Σοφίας Τέλιου –Δεληδημήτρη, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα, ο Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος υπό τον Καθηγητή Ευάγγελο Βελιτζέλο, υπέβαλλε πρόταση στο δήμο Πτολεμαΐδας για την εκπόνηση ερευνητικού έργου σχετικά με την ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων της περιοχής. Την πρόταση υπερψήφισε το σώμα καθώς έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών για την έναρξη του ερευνητικού αυτού έργου που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των εκθεμάτων του Μουσείου.
Η σύμβαση που θα υπογραφεί από τον δήμαρχο Γρηγόρη Τσιούμαρη, μετά την εξασφάλιση της σχετικής εξουσιοδότησης του δημοτικού συμβουλίου, θα περιλαμβάνει το εξής έργο:
– σύνταξη μουσειακής μελέτης.
– καταγραφή όλων των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που θα προταθούν για τις μουσειακές ανάγκες και συνοδευτικό τόμο με φωτογραφικό υλικό υπό κλίμακα.
– προτάσεις για την καταγραφή και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων του νομού Κοζάνης που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας.
– κατά τη διάρκεια της καταγραφής των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας θα γίνει προσπάθεια συντήρησης και μεταφοράς ορισμένων απολιθωμάτων στο Μουσείο.
Το κόστος του ερευνητικού έργου αυτού ανέρχεται σε 30.000 ευρώ, ενώ η υλοποίησή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον δήμαρχο ο Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Βελιτζέλος, η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν υποβαθμίζει τον προγραμματισμό του δήμου για τη δημιουργία Μουσείου Λιγνίτη στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ, αλλά αντίθετα θα στηρίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γεωτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ