Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε ο δήμος Κοζάνης και η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΚΕ, προχτές το απόγευμα στο Κοβεντάρειο, στην οποία συμμετείχαν αιρετές γυναίκες της αυτοδιοίκησης.
Θέμα της ημερίδας ήταν «η Διοικητική Μεταρρύθμιση, το Πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’ και η Συμμετοχή των Γυναικών. Ουσιαστικός ήταν ο ρόλος στη διοργάνωση της ημερίδας, των δύο γνωστών αυτοδιοικητικών γυναικών, της Άννας Νανοπούλου, προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κοζάνης και της Τάσας Σιόμου, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και επί σειρά ετών αντιδημάρχου Κοζάνης, καθώς ήταν το δίδυμο που συντόνισε την ημερίδα και παρουσίασε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Παρούσες στην περιφερειακή ημερίδα ήταν η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάγκρη και η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΚΕ Άννα Ροκόφυλλου.
Η Άννα Νανοπούλου καλωσόρισε τις προσκεκλημένες κυρίες στην Κοζάνη, «που ζει αυτές τις μέρες στον αστερισμό της Αποκριάς, καθώς αυτή γιορτάζεται στον τόπο μας παραδοσιακά, με ένα ατέλειωτο γλέντι που διαρκεί ένα δωδεκαήμερο». Σημείωσε ότι «στη χώρα μας σημαντικές αλλαγές έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με το πρόγραμμα Καλλικράτης». Υπενθύμισε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η ΚΕΔΚΕ και με το πρόσφατο συνέδριο για την διοικητική μεταρρύθμιση: Πρώτον την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, δεύτερον η χωροθέτηση των νέων δήμων να γίνει με αντικειμενικά και όχι με μικροκομματικά κριτήρια και τρίτον να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα και προκαθορισμένα βήματα, ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο και όχι ομιχλώδες, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια η Α. Νανοπούλου πρόσθεσε: «Στο νέο αυτό τοπίο προβάλλει έντονη η ανάγκη για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη γυναικεία συμμετοχή. Αντιλαμβάνομαι όπως και όλοι σας ότι τα κυοφορούμενα μεγάλα μεγέθη περιφερειών και δήμων ενδέχεται να φοβίσουν τις γυναίκες, που στην Ελλάδα έχουν το βάρος ακόμα να υπερπηδήσουν πολλά εμπόδια για να φθάσουν να συμμετέχουν και να εκλεγούν.
Η ημερίδα μας σήμερα αποσκοπεί ακριβώς στο να φέρει πιο κοντά στη γυναίκα της ελληνικής περιφέρειας αυτό που λέγεται μεταρρύθμιση ή πρόγραμμα «Καλλικράτης» και να διαβεβαιώσει ότι η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΚΕ και η αντίστοιχη της ΕΝΑΕ θα δώσουν μάχη για την διασφάλιση και επαύξηση της γυναικείας συμμετοχής στα νέα μεγάλα διοικητικά σχήματα. Οι νέοι δήμοι και περιφέρειες δεν μπορεί να είναι ισχυροί εάν υποεκπροσωπείται ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας. Συνεπώς θεωρούμε ότι τώρα στην αρχή της εφαρμογής του προγράμματος πρέπει να επιδιώξουμε την ποσόστωση στην εκλογή και όχι στην υποψηφιότητα που ισχύει σήμερα, ως θετικό μέτρο που επιτάσσεται από το Σύνταγμα για την πραγμάτωση της ισότητας των δύο φύλων στην πολιτική συμμετοχή».
Η Τάσα Σιόμου έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, στη θέση της Κοζανίτισσας γυναίκας στην πόλη και στη σύνδεση της ζωής της γυναίκας από την ίδρυση της πόλης το 1400, τότε που η Κοζάνη ήταν ένα μικρό χωριό με 150 σπίτια. Σύνδεσε την εξέλιξη της πόλης και την περίοδο της ακμής της με το ρόλο της γυναίκας, φτάνοντας μέχρι την μεταπολίτευση, τότε που άρχισε δειλά η συμμετοχή της γυναίκας στα κοινά και στην αυτοδιοίκηση. Είπε ότι «μεταπολιτευτικά ήταν πενιχρή η συμμετοχή της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση’, ενώ μιλώντας για την Κοζάνη, σημείωσε ότι «συμμετείχαν ελάχιστες γυναίκες από αριστοκρατικά σπίτια». Φτάνοντας στο σήμερα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, υπογράμμισε ότι στο παρόν δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν 10 αιρετές γυναίκες, ενώ στο προηγούμενο ήταν 12. Σημειώνοντας τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να παίζει μια αιρετή γυναίκα στην αυτοδιοίκηση, η Τ. Σιόμου, είπε ότι «οι γυναίκες που προσδοκούν σε ένα ρόλο στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχουν μία εμπειρία σε φορείς και κινήματα, ώστε με την εμπειρία τους, να διασφαλίσουν έναν πιο ουσιαστικό και ενεργό ρόλο».
Η Θ. Τζάγκρη αναφέρθηκε στις γενικότερες κυβερνητικές πρωοβουλίες της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τομή» το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Tην εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος και ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ