Αρχική > Uncategorized > «Παγκόσμιες Αγορές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων – Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναντήσεις», με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και τη συνεργασία των ΥΠΕΞ & ΥΠΠΑΤ (16/3/2009)
None

«Παγκόσμιες Αγορές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων – Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναντήσεις», με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και τη συνεργασία των ΥΠΕΞ & ΥΠΠΑΤ (16/3/2009)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στα γραφεία του, δημοσιοποιήθηκε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, στις 15-17 Μαΐου, στην Βέροια και στην Θεσσαλονίκη.
 Οι στόχοι του Συνεδρίου συνοψίζονται στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών και τροφίμων και της αγροδιατροφικής οικονομίας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Καθοριστικής σημασίας επίσης είναι η παροχή των κατάλληλων κινήτρων και ευκαιριών στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου να έλθουν σε επαφή με τους ξένους εισαγωγείς και διανομείς, τους διαμορφωτές της αγοράς, καθώς και να γνωρίσουν δια ζώσης τις ιδιαιτερότητες, ευκαιρίες και τις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων τους στις συγκεκριμένες αγορές – στόχους. Οι αγορές – στόχοι που απευθύνεται το Συνέδριο είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες βάσει τεκμηρίωσης εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και προοπτική για περαιτέρω διείσδυση.
 Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαϊδης, τόνισε ότι κεντρικός στόχος του Συνεδρίου είναι η εγκαθίδρυση μια στοχευμένης στρατηγικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στις αγορές-στρατηγικούς εταίρους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των περιφερειών. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχει ο ΣΕΒΕ είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με την αποτελεσματική υλοποίηση οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων.
 Ο κ. Θωμαϊδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του αγροτικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ προκύπτει ότι ενώ ο αγροτικός κλάδος παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω προώθησης σε αγορές πέρα από τα ελληνικά σύνορα, η συγκέντρωσή της εξαγωγικής δραστηριότητας μέχρι και το 2007 ωστόσο παρατηρείται στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας σε ποσοστό περίπου 65%, υποδεικνύοντας την δραστηριοποίηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού κλάδου σε περιφερειακό επίπεδο, μέσω υλοποίησης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Regional Marketing.
 Κλείνοντας ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην καταλληλότητα του νομού Ημαθίας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς εκτός του ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη αγροτική παραγωγή, θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για τη στήριξη του Regional Marketing, καθώς ένα μεγάλο εύρος των προϊόντων που παράγει και εξάγει είναι ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης).
 Ο Υφυπουργός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη νέα αντίληψη που προωθεί το Υπουργείο σήμερα για την αγροτική επιχειρηματικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, υλοποιώντας δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ενσωματώνει τους παραπάνω στόχους είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Ταχιάος, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (γραφεία ΟΕΥ) για την επιτυχημένη διοργάνωση του Συνεδρίου. Τα γραφεία ΟΕΥ, μέχρι και σήμερα έχουν δώσει σημαντική πληροφόρηση για τις δυνατότητες προώθησης των ελληνικών προϊόντων, τις επιχειρηματικές πρακτικές που εφαρμόζονται στις αγορές-στόχους, τις καταναλωτικές συνήθειες των ξένων αγοραστών, καθώς έχουν διευκολύνει τον εντοπισμό δυνητικών πελατών συγκεκριμένου μεγέθους για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
 Με τη σειρά του, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, τόνισε την καταλληλότητα του νομού Ημαθίας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, καθώς ο νομός διαθέτει τα πλέον ποιοτικά αγροτικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Βέροιας, κ. Νίκος Ουσουτζόγλου, επεσήμανε ότι η τοπική επιχειρηματική κοινότητα έχει ανάγκη από δράσεις εξωστρέφειας, όπως το Διεθνές Συνέδριο Αγροτικών και Τροφίμων.
 Το Διεθνές Συνέδριο Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου ημερίδα στη πόλη της Βέροιας, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη διήμερο Επιχειρηματικών Συναντήσεων, στο οποίο και θα δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου να έρθουν σε επαφή με:
 ·  εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα εισαγωγής ή/ και διανομής ελληνικών τροφίμων και ποτών
·  δίκτυα διανομής τροφίμων και ποτών
·  αλυσίδες supermarket μικρού και μεσαίου μεγέθους
·  αποκλειστικοί εισαγωγείς ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής
· εισαγωγείς delicatessen
.   εισαγωγείς και διανομείς βιολογικών προϊόντων και ειδών υγιεινής διατροφής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τροποποίηση Προγράμματος Δρομολογίων ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Πτολεμαϊδας Α.Ε. από Δευτέρα,10 Μαΐου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Κατασκευαστική Εταιρεία επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό σε μορφή μόνιμης απασχόλησης η με σύμβαση εργασίας ...