Αρχική > Uncategorized > Να αναδειχθεί το “ελληνικό Άουσβιτς” των Πύργων
None

Να αναδειχθεί το “ελληνικό Άουσβιτς” των Πύργων

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η ανάγκη να αναδειχθεί ο τόπος της τραγωδίας (αχυρώνας) στον οποίο κατέφυγαν και κάηκαν ζωντανά τα περισσότερα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στους Πύργους Εορδαίας στις 23 Απριλίου του 1944, τονίστηκε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου στους Πύργους, από τον ομιλητή, δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη (με καταγωγή από τους Πύργους).
Πρότεινε να απαλλοτριωθεί και να αναδειχθεί από το δήμο ο τόπος του μαρτυρίου, στον οποίο κάηκαν ζωντανά αβάπτιστα παιδιά, γυναίκες και ανήμποροι ηλικιωμένοι, πριν λεηλατηθεί και καεί ολόκληρο το χωριό, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζονται γι’ αυτό μεγάλα κονδύλια. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι «να καθαριστεί και να επισκευαστεί ο αχυρώνας, ο τόπος του μαρτυρίου, για να ξεθάψουμε την ιστορία μας και να φυτέψουμε γύρω από τα ερείπια 335 δέντρα στη μνήμη των 335 συγχωριανών μας». Είναι η ιερή παρακαταθήκη της θυσίας, υπογράμμισε, καθώς μετά από 67 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της αποθήκης- αχυρώνα έχει καταρρεύσει και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτε. Κάλεσε λοιπόν «να διασώσουμε το ‘ελληνικό Άουσβιτς’. Για μας θα είναι λίγες ώρες προσωπικής εργασίας, ο τόπος του μαρτυρίου όμως θα μείνει αιώνια, τα ερείπια αυτά θα μείνουν εδώ να θυμίζουν τη θυσία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για τα θύματα των Πύργων. Τα ερείπια αυτά θα γίνουν μνήμη που καίει, κραυγή διαμαρτυρίας εναντίον της βίας και του πολέμου. Τα ερείπια αυτά θα γίνουν προσκύνημα για την ειρήνη, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε το χρόνο να τα καταστρέψει».
Στο χρέος να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των ανθρώπων που θυσιάστηκαν στους μαρτυρικούς Πύργους αλλά και έκφρασης της εθνικής ομοψυχίας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος μας, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, οι βουλευτές Αλέκος Αθανασιάδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πύργων Δημήτριος Σαμπακίδης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η μνήμη των συγχωριανών του που έπεσαν «άδικα θύματα στα παιχνίδια των ισχυρών».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team