Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Νέες προοπτικές με τη νομιμοποίηση του καταφυγίου στο Άσκιο
None

Νέες προοπτικές με τη νομιμοποίηση του καταφυγίου στο Άσκιο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΆνεμος αισιοδοξίας πνέει στο Χιονοδρομικό Ορειβατικό Όμιλο Πτολεμαΐδας (ΧΟΟΠ) μετά τη νομιμοποίηση του ορεινού – ορειβατικού καταφυγίου που διαθέτει στο όρος Άσκιο, στην εδαφική περιοχή Βλάστης, στην τοποθεσία Ράχη Μακρυγιάννη (θέση Βαρβαρούση βρύση, υψόμετρο 1.456 μ.), το οποίο λειτουργεί με αυτεπιστασία των μελών του Δ.Σ. και σημειώνει μεγάλη επισκεψιμότητα, αφού έχει ξεπεράσει τις 15.000 αφίξεις.
Η δημοσίευση της νομιμοποίησης του καταφυγίου, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 340/16-07-2009) απεγκλωβίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΟΟΠ, καθώς μπορεί πλέον να προχωρήσει σε νέες δράσεις, αλλά και σε ενέργειες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, στον εξωραϊσμό του περιβάλλοντα χώρου για την εύρυθμη λειτουργία του και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Το αμέσως επόμενο μέλημα του ΧΟΟΠ είναι η βελτίωση του χωματόδρομου μήκους 3 χιλιομέτρων που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση και να μην καταστρέφεται ο δρόμος από μεγάλα οχήματα (λεωφορεία).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΟΟΠ, Ηλία Πασσιά, το ενδιαφέρον του Ομίλου για την απόκτηση δικού του καταφυγίου εκδηλώνεται δειλά το 1985 και το 1986 οριστικοποιεί την επιλογή της τοποθεσίας στο Σινιάτσικο όπου ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το καταφύγιο και ξεκινά αμέσως έναν μαραθώνιο αλληλογραφίας και επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας, του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας Κοζάνης και της Κοινότητας Βλάστης. Το 1988 παραχωρείται από τη Διεύθυνση Δασών Νομαρχίας Κοζάνης χορτολιβαδική έκταση 6.487,68 τ.μ. στην Κοινότητα Βλάστης, με την προϋπόθεση αυτή να διατεθεί στον ΧΟΟΠ για την ανέγερση καταφυγίου. Με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βλάστης παραχωρείται η έκταση στον ΧΟΟΠ και ξεκινούν χωματουργικές εργασίες και πέφτει ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου. Ταυτόχρονα υποβάλλονται ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες και θεωρούνται. Το καταφύγιο ολοκληρώνεται το 1991 με τις οικονομικές ενισχύσεις Υπουργείων, Νομαρχίας, επιχειρήσεων, δωρεών προσώπων, με τη διάθεση υλικών επιχειρήσεων και με την παροχή προσωπικής εργασίας μελών και φίλων του Ομίλου. Την ίδια εποχή ξεκινά να δέχεται τους πρώτους ορειβάτες, φίλους του βουνού και των ορεινών αθλημάτων. Το υπάρχον κτίσμα διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο 35 τμ, ισόγειο 161,80 τμ περιλαμβάνοντας σαλόνι – πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, αποθήκη ειδών εστίασης, τρεις χώρους υγιεινής, εξωτερική αποθήκη εργαλείων και εφεδρικών ηλεκτρογεννητριών, στεγασμένη βεράντα και όροφο ο οποίος περιλαμβάνει έξι υπνοδωμάτια, καθιστικό και δύο αποθήκες κλινοσκεπασμάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας 60 ατόμων ημερήσιας.
Όπως σημειώνει ο κ. Πασσιάς, στα χρόνια που μεσολάβησαν ο σύλλογος πραγματοποίησε δεντροφυτέψεις στον αύλειο χώρο, καθάρισε και καλλιέργησε μια γειτονική πηγή και κατασκευάζει δεξαμενή 24 m3, ενώ
το 2000 ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση του καταφυγίου.
Ο Όμιλος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και με άλλα σωματεία που διέθεταν καταφύγια για την ανεύρεση τρόπου νομιμοποίησης των. Και όταν το 2003 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 3105/03 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε περί νομιμοποίησης ξεκίνησε τη διαδικασία νομιμοποίησης, αν και χρειάστηκε η σύμπραξη μελετητικών γραφείων για την κατάθεση πληρέστερων φακέλων.
Το 2005 εκδόθηκε η σύμφωνη γνωμοδότηση για τη νομιμοποίηση του καταφυγίου από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης -Διεύθυνση Τουριστικών Εγκαταστάσεων του ΕΟΤ και το 2007 η σύμφωνη γνωμοδότηση για τη νομιμοποίηση του από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι το 2008 εκδόθηκε η οριστική διαπιστωτική πράξη νομιμοποίησης του ορειβατικού καταφυγίου από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης -Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Διεύθυνση Τουριστικών Εγκαταστάσεων) και στις 06/07/2009 υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, μεταξύ των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου Σωτήρη Χατζηγάκη αντίστοιχα, για πλήρη νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου.
Ο πρόεδρος του ΧΟΟΠ επισημαίνει τη συμβολή όλων όσων βοήθησαν για να καταστεί δυνατή η νομιμοποίηση του καταφυγίου, όπως τα μελετητικά γραφεία του τοπογράφου μηχανικού Ασπράγκαθου Κων/νου, του αρχιτέκτονα μηχανικού κου Πεταλίδη Δημήτρη και του πολιτικού μηχανικού κου Μισίκογλου Πάρη που επιμελήθηκαν, για όσο χρόνο απαιτήθηκε, την πλήρη σύνταξη και υποβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες των φακέλων με τις σχετικές μελέτες, καθώς επίσης το μελετητικό γραφείο του μηχανολόγου μηχανικού Γεωργιάδη Θεοδώρου για τη σύνταξη της μελέτης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, τονίζοντας ότι οι προαναφερόμενοι προσέφεραν τις εργασίες τους αφιλοκερδώς.
Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της διοίκησης του ΧΟΟΠ προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενστερνίστηκαν την αγωνία του ομίλου και συνέδραμαν στην ολοκλήρωση της ανέγερσης του καταφυγίου, όπως: τον μηχανικό κ. Ζαμπέτα Κων/νο από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και περιβάλλοντος Ν.Α. Κοζάνης, από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας τη Δασάρχη κ. Τζιμηνάκη – Παπαϊωάννου Αναστασία και τον κ. Σπυριδωνίδη Νικόλαο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ Κάτσουρα Κων/νο, και από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – ΕΟΤ τις κ.κ. Κούρβα Γεωργία, Παπαναστασάτου Αικ. και τον Λυριντζή Χαρ. Δημόσιες ευχαριστίες εκφράζει και προς όλους τους ανώνυμους συντελεστές που συνέβαλαν στην πραγμάτωση που στήριξαν την προσπάθεια αυτή και περιέβαλαν με εμπιστοσύνη τη διοίκηση του ΧΟΟΠ.

Ρ.Β.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας : Διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «COVID-19 και Εμβολιασμοί» την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ, τα ΕΚΦΕ και τα ΚΠΕ Δυτικής Μακεδονίας ...