Για ποιοτική αναβάθμιση στο ελληνικό δημόσιο μέσα από ένα μόνιμο διαφανές σύστημα κινητικότητας έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η πραγματική πρόκληση στην Ελλάδα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. Όταν θα παρουσιάσω αποτελέσματα, θα μπορώ να συζητήσω με τους εταίρους για την ουσία των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε πίσω από τους ποσοτικούς στόχους μόνο”, σημειώνει ο υπουργός σε νέα συνέντευξή του,
“Ένα μέρος των συνολικά 15.000 απολύσεων που έχει δεσμευθεί να κάνει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2014 θα προέλθει και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.
Η κινητικότητα και οι απολύσεις θα έπρεπε να είναι δύο διαφορετικές πίστες. Δεν διαπραγματεύθηκα εγώ τους στόχους που έθεσε η τρόικα. Τους βρήκα μόλις ανέλαβα. Πρέπει όμως να τους θέσω σε εφαρμογή και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρόνο.
Η έννοια της κινητικότητας χρησιμοποιήθηκε για να μεταμφιέσει τις απολύσεις που ήταν δύσκολο να έλθουν σε πέρας. Αυτό όμως δημιούργησε μια σύγχυση στους πολίτες”, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως δεν φοβάται τις αντιδράσεις καθώς έχει με το μέρος του μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων.
Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», προστίθενται τρεις κατηγορίες υπαλλήλων που εξαιρούνται της κινητικότητας.
Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιρούνται:
1. Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το Νοέμβριο του 2012 βάσει του ν. 4093/2012 και τοποθετήθηκαν στις νέες τους θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «πλεονάζον» το προσωπικό εκείνο που μόλις πρόσφατα ζητήθηκε από φορείς ως αναγκαίο για την κάλυψη κενών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητικότητας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορούσε 1.862 υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΙΔΑΧ.
2. Συγγενείς αποβιώσαντος κατά την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος. Η ειδική αιτία θέσπισης της εν λόγω διάταξης, που αποτελεί έμπρακτη εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης της Πολιτείας στους αφοσιωμένους λειτουργούς της, αλλά και εχέγγυο για την τύχη και προοπτική της οικογένειάς τους, ενόσω επιτελούν απερίσπαστοι το καθήκον τους, καθισ&tau ;ά εύλογη και αναγκαία την εξαίρεση των δικαιούχων από το θεσμό της κινητικότητας.
3. Υπάλληλοι των οποίων η μισθοδοσία καλύπτεται από Διεθνείς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ κ.λπ.). Με την περίπτωση αυτή εξαιρείται εύλογα από τη διαδικασία της κινητικότητας αυστηρά και εξαντλητικά προσδιορισμένος αριθμός εργαζομένων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων που έχουν προσληφθεί αποκλειστικά για την κάλυψη και εξυπηρέτηση συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας μας σε διεθνείς Οργανισμούς.