Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Γρεβενών
None

Μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Γρεβενών

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, αποκαλύφτηκε εδώ και λίγες ημέρες στο δήμο Γρεβενών. Πρόκειται για μία απάτη στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Γρεβενών, στην οποία ενέχεται ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης.
Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος, επισκέφτηκε προχτές την εισαγγελέα πλημμελειοδικών της πόλης, καταθέτοντας αναφορά – καταγγελία για «φαινόμενα οικονομικής διαχείρισης στην ΔΕΥΑ Γρεβενών», καταγγέλλοντας τον ίδιο τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης, τον οποίο έθεσε ήδη σε διαθεσιμότητα. Ο δήμαρχος με δήλωσή του στον «Π» πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία πολύ περίεργη και μπερδεμένη υπόθεση, καθώς μέσω της εταιρίας διακινούνταν μεγάλα ποσά με επιταγές, ενώ αυτές οι επιταγές δεν ήταν απαραίτητο να εκδοθούν». Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρωτεργάτες της κομπίνας πλήρωναν σε τρίτους με επιταγές, τη στιγμή που υπήρχαν μετρητά για να πληρώσουν. Οι επιταγές είχαν ισχύ για έξι και παραπάνω μήνες και σε πολλές περιπτώσεις παρατείνονταν κι’ άλλο. Σ’ αυτό το διάστημα το ρευστό του ταμείου αξιοποιούνταν «κατά το δοκούν» από τους επιτήδειους της ΔΕΥΑΓ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το φαινόμενο της τοκογλυφίας. Όπως επίσης προέκυψε από έναν πρώτο εσωτερικό λογιστικό έλεγχο που διενήργησε λογιστής που όρισε ο δήμος, υπήρχαν «φουσκωμένοι» λογαριασμοί νερού στους καταναλωτές. Όμως μεγάλα ποσά που προκύπτουν από την διαφορά μεταξύ εικονικών και φουσκωμένων λογαριασμών, από τους πραγματικούς λογαριασμούς, «έκαναν φτερά» στην κυριολεξία. Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που πελάτες της ΔΕΥΑΓ διαμαρτυρήθηκαν για τους υπέρογκους λογαριασμούς, οι αρμόδιοι της δημοτικής επιχείρησης τους επέστρεψαν την διαφορά, προφασιζόμενοι ότι «έγινε λάθος». Δεν συνέβη όμως το ίδιο με εκατοντάδες καταναλωτές που δεν πήγαν να διαμαρτυρηθούν.
Τα πρώτα στοιχεία που παραπέμπουν σε «μη σύννομη διαχείριση των οικονομικών της δημοτικής επιχείρησης», ο δήμαρχος τα έμαθε στις 5/1/2010, σε συνεργασία που είχε με υπαλλήλους της επιχείρησης.
Αμέσως ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη λογιστή την διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009, ενώ συγχρόνως ζήτησε διευκρινίσεις και εξηγήσεις από τον γενικό διευθυντή. Την έκθεση του εσωτερικού λογιστικού ελέγχου ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΓ, την κατέθεσε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο. Χτες σε νέα συνεδρίαση του δ.σ. και κατόπιν εισήγησης του δημάρχου και προέδρου της δημοτικής επιχείρησης, ο γενικός διευθυντής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Στο μεταξύ, κλήθηκαν ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι φτάνουν σήμερα στα Γρεβενά, προκειμένου να ελέγξουν τα βιβλία του δήμου από το 2005 και εντεύθεν. Παράλληλα, δόθηκαν στην εισαγγελέα όλα τα στοιχεία, για την διενέργεια δικαστικής έρευνας. Ο δήμαρχος Γρεβενών, Γ. Νούτσος, δήλωσε ότι «η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος. Φαινόμενα οικονομικής ή όποιας άλλης κακοδιαχείρισης, από μας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team