Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Μαθήματα εξωστρέφειας και ανάπτυξης στα εγκαίνια της 5ης έκθεσης «Εορδαία 2013»

Μαθήματα εξωστρέφειας και ανάπτυξης στα εγκαίνια της 5ης έκθεσης «Εορδαία 2013»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


ekthesi eordaia 1

«Όσοι  ασχοληθήκαμε από την πρώτη φορά, πριν 5 χρόνια με την έκθεση “ΕΟΡΔΑΙΑ”, δεν φανταζόμασταν την ανοδική πορεία και την εξέλιξη που θα είχε. Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και απέναντι σε πολλές δυσκολίες, φτάσαμε πλέον στο σημείο να λέμε ότι πρόκειται για έναν ατράνταχτο θεσμό που πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα, επιχειρηματικά και κοινωνικά, στη Δυτική Μακεδονία».

Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, στα εγκαίνια της έκθεσης “ΕΟΡΔΑΙΑ 2013”,  που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία όλων των αρχών και πλήθους κόσμου. Σημείωσε μάλιστα ότι «σήμερα εδώ στην Πτολεμαΐδα, δίνονται μαθήματα εξωστρέφειας, προσπάθειας και ανάπτυξης, από όλους τους άξιους συναδέλφους που παίρνουν μέρος στην έκθεση, σηκώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στην εχθρική πολιτική που ασκείται από το κράτος απέναντί  τους, και κοιτάζοντας μπροστά, κάνουν τον αγώνα τους, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι το μέλλον, και εκεί είναι που πρέπει η πολιτεία να δώσει και να δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της.»

Ο πρόεδρος των εμπόρων αναφερόμενος στη δυνατότητα που δίνει η έκθεση αυτή για άμεση επαφή του επιχειρηματικού κόσμου με τους καταναλωτές, που είναι ο βασικός σκοπός και στόχος κάθε εκθεσιακής προσπάθειας, είπε: «πιστεύουμε πως αυτό το έχουμε καταφέρει ως τώρα, αφού και η επισκεψιμότητα στην έκθεση τις προηγούμενες χρονιές ήταν μεγάλη,- και είμαστε σίγουροι πως αυτό θα γίνει και φέτος, -αλλά και οι εκθέτες και τα εκθέματα πάρα πολλά».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει κατανοητό, πως η έκθεση “ΕΟΡΔΑΙΑ”, δεν μπορεί να συνεχίζει να στεγάζεται εσαεί, σε λυόμενες κατασκευές, θέτοντας εκ νέου το αίτημα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος από την πρώτη χρονιά, για την κατασκευή ενός μεγάλου πολυχώρου ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού, στον οποίο θα πραγματοποιούνται διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο, και βέβαια θα χρησιμοποιείται και από τον εμπορικό σύλλογο για την υλοποίηση της έκθεσης “ΕΟΡΔΑΙΑ”, σε στεγασμένο και μόνιμο χώρο. Κάλεσε δε  δημόσια την Δήμαρχο Εορδαίας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας «να συνεργασθούν και να βρεθεί ο τρόπος υλοποίησης αυτού του έργου, που θεωρούμε πως αν πραγματοποιηθεί, θα είναι σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής».

Τη χαρά και ικανοποίησή της για τη συνεχή άνοδο της έκθεσης ΕΟΡΔΑΙΑ, εξέφρασε η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, λέγοντας ότι «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός», αλλά και διότι «η καρδιά της επιχειρηματικής δράσης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει συγκεντρωθεί στην Πτολεμαΐδα για να αναδείξει και να προβάλλει την προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά μέσα από τον κλάδο των επιχειρηματιών». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες της περιοχής, διότι πιστεύουν στην περιοχή, συμβάλλουν στην προβολή των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, αλλά και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής ».

Η κ. Βρυζίδου αποδέχθηκε ότι το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για δημιουργία ενός πολυχώρου, μιας μόνιμης εγκατάστασης που θα στεγάσει και την έκθεση «είναι και σωστό και σημαντικό», λέγοντας ότι η δημοτική αρχή μελετά του τρόπους και θα καταβάλλει προσπάθειες για την ικανοποίησή του αιτήματος, δηλώνοντας μάλιστα ότι η δημοτική αρχή σκέφτεται και άλλους τρόπους παρέμβασης και βοήθειας προς τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο.

Τα συγχαρητήριά του σε όλους τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έκθεση και στους διοργανωτές εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, καθώς «δίνουν τη δυνατότητα στον τόπο μας να αναδείξει τις δυναμικές του, να καταγραφεί η προοπτική του, αλλά και να στηρίξουν έμπρακτα την κοινωνία μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο». Δήλωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ενεργός συμπαραστάτης του επιχειρηματικού κόσμου και ενημέρωσε ότι στην προκήρυξη για την επιχειρηματικότητα στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και παραγωγής, έχουν διατεθεί από το ΠΕΠ 22,5 εκ. ευρώ και έχουν υποβληθεί 483 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ, ενώ η επιλέξιμη δαπάνη στήριξης από πλευράς χρηματοδοτικού εργαλείου ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ. «Αυτό είναι πραγματικά μια ελπίδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε.

Ο κ. Δακής ανέφερε ακόμη ότι η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά τις υποδομές της Εορδαίας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση έργα προϋπολογισμού ύψους 19 εκ. ευρώ με δικαιούχο το Δήμο Εορδαίας και 4.250.000 ευρώ με δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Εορδαίας, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί, με αίτημα χρηματοδότησης, έργα ύψους 21 εκ. ευρώ από το Δήμο Εορδαίας κι άλλα 11 εκ. ευρώ για έργα παιδείας και υδρεύσεων «τα οποία πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ανακοινώσουμε». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης την ένταξη του έργου “Κέντρο Διημέρευσης και Ημιαυτόνομης Διαβίωσης μη αυτοεξυπηρετούμενων Ατόμων με Αναπηρία, προϋπολογισμού 2.665.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του κτηρίου που παραχώρησε η μητρόπολη.

Την ανάγκη να στέψει η πολιτεία την προσοχή της στον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως την ανάγκη «εξάλειψης της γραφειοκρατίας προκειμένου να μπορεί να κινηθεί ο επενδυτής», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη της περιφέρειας, διότι, όπως τόνισε, «μόνο από την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία θα ’ρθει η περιβόητη ανάπτυξη».

«Η συμμετοχή στη φετινή έκθεση ΕΟΡΔΑΙΑ γεννά ελπίδα στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ιάκωβος Παντελίδης, συγχαίροντας όλους τους εκθέτες αλλά και τους διοργανωτές για την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Νίκος Τζίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύει το ελληνικό εμπόριο, καθώς επιβαρύνεται καθημερινά με νέα μέτρα και φόρους που δεν του επιτρέπουν να επενδύσει, σκοτώνοντας μαζί και την ελπίδα των νέων ανθρώπων. Τόνισε ότι «είναι ανάγκη όλοι μαζί να αλλάξουμε ρότα, να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον ώστε να υπάρχουν στο μέλλον βιώσιμες εμπορικές επιχειρήσεις που είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης». Κάλεσε μάλιστα το ΕΒΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δομών που θα στηρίζουν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο και συγχάρηκε τον Εμπορικό Σύλλογο Εορδαίας, το ΕΒΕ και όλους όσους στηρίζουν την έκθεση “ΕΟΡΔΑΙΑ”, καθώς όπως επισήμανε  πρόκειται για μια εξωστρεφή προσπάθεια. Δήλωσε επίσης ότι η ΕΣΕΕ θα είναι αρωγός στο αίτημα του συλλόγου για δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης για τη φιλοξενία της έκθεσης στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν και πολλές άλλες δράσεις.

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τράπεζας για τη στήριξη της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς πρόκειται για μια τράπεζα που πρώτιστο μέλημά της είναι να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της περιοχής, με την παροχή δανείων προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

Με μήνυμα που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης– ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία της έκθεσης καθώς έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των διοργανωτών σε συμμετοχή εκθετών, ποικιλία και ποιότητα εκθεμάτων, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της περιοχής και διαβεβαίωσε για τη στήριξη αντίστοιχων δράσεων και προσπαθειών.

Ευχές για την επιτυχία την έκθεσης, αλλά και «καλές δουλειές στους εκθέτες» εξέφρασε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό εγκαινίων της έκθεσης, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιερατικό επίτροπο Εορδαίας και ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Κοσμά Κρυόβρυσης- Άρδασσας, Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Μανάδη.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team